Algemeen

106-jarige Marie Wesselink is de oudste inwoonster van Tubbergen èn van Overijssel

TUBBERGEN - “Ik kan niet geloven dat ik dit mee mag maken.” Meermaals sprak Marie Wesselink deze woorden afgelopen donderdagochtend in de bezoekruimte van de Meulenhof van TMZ. En dat was ook best begrijpelijk. De geboren Albergse vierde er namelijk haar 106e verjaardag. Daarmee is Marie niet alleen de oudste inwoonster van de gemeente Tubbergen, maar ook van de provincie Overijssel.

Officieel is Marie 106 jaar en vijf maanden want ze is jarig op 1 december.  Vanwege de coronamaatregelen kon ze haar verjaardag vorig jaar december niet houden. Daarom werd de heugelijke dag deze donderdag met bloemen, een enorme taart, een bezoekje van burgemeester Wilmien Haverkamp en zelfs een radio- en televisie interview alsnog gevierd. 

‘Ik zit hier gewoon nog’

Feestelijk gekleed en met roze gelakte nagels geniet de ‘jarige’ van haar taartje. “Zolang ik nog zelfstandig kan eten, wil ik er nog wel zijn”, laat ze weten. “Dat gaat nog prima”, merkt Marian Nijhuis, de dochter van haar broer, op. “Ze geniet er ook van en eet alles. Behalve chocolade en rode bieten, dat heeft ze nooit gelust.”

Wat vindt de jarige van haar nieuw verworven titel; de oudste inwoonster van Overijssel? “Ik kan gewoon niet geloven dat ik dit mag meemaken, 106 jaar”, zegt ze. “Steeds denk ik, dat kan toch niet, ik ben zo vaak ziek geweest in het verleden. Ik was astmatisch en had het daardoor vaak benauwd en ik heb zelfs kanker gehad. Maar toch is het zo. Ik zit hier gewoon nog. En wat een spektakel is het toch vandaag.”

Haar stem klinkt zacht. Soms duurt het even voordat ze antwoord geeft op vragen. Met het verstrijken van de jaren is haar gehoor verslechterd. Desondanks kijkt ze nog regelmatig naar haar favoriete televisieprogramma, ‘De Slimste Mens’. Het geluid gaat dan gewoon een paar standjes harder.

Vrijheid dankzij rijbewijs

Marie Wesselink werd op 1 december 1915 geboren in een gezin dat uiteindelijk acht kinderen telde. Zelf is ze nooit getrouwd. Bijna 100 jaar woonde ze op hetzelfde adres; aan de Peggenweg in Albergen. Later woonde ze bij haar broer en zijn gezin in. Daar was ze als een tweede moeder voor de kinderen. “Tante Marie heeft ons mede opgevoed”,  laat haar neef Harrie Wesselink weten. “Ze liet zich ook wel horen. Als wij bijvoorbeeld op zaterdagavond de kerk oversloegen omdat we uit wilden gaan, klopte tante Marie zondagsochtends op onze kamerdeuren en zei: ‘zou je er niet eens uit komen, je moet naar de kerk’. Dat hield ze allemaal precies bij. En als wij iets aan onze moeder hadden gevraagd, moesten we het ook nog aan Tante Marie vragen.”

Jarenlang werkte de 106-jarige in de huishouding bij verschillende gezinnen. Later fietste ze lange tijd naar Almelo waar ze werkte bij Hemmer Optiek en Optometrie. Tevens hielp ze thuis mee op de boerderij. Pas na haar vijftigste haalde ze haar rijbewijs. “Daar heb ik lang over gedaan”, vertelt ze. “Ik volgde lessen, deed examen, zakte en probeerde het vervolgens weer. Het gaf me vrijheid. Ik vond het heel jammer dat ik op een bepaald moment niet meer mocht rijden.” 

‘Tot volgend jaar’

Als oudste inwoonster van de gemeente Tubbergen en van de Provincie Overijssel bracht Marie het donderdag zelfs tot Bekende Tubbergenaar. Zo kwam ze live in een radioprogramma van RTV Oost en zowel de regionale omroep als de Twentsche Courant Tubantia maakten video-opnames van en met de jarige. Uit handen van  burgemeester Haverkamp kreeg ze een kopie van haar handgeschreven geboorteakte. “Ik ben heel trots dat de oudste inwoonster van de gemeente Tubbergen en van de provincie Overijssel in onze gemeente woont”, zegt de burgemeester. “In onze gemeente wonen best veel mensen op oudere leeftijd.  Het is natuurlijk ook de mooiste plek in Overijssel waar je kunt wonen”, voegt ze lachend toe en vervolt: “Vanaf het jaar waarin ze 100 jaar werd, kom ik ieder jaar op de verjaardag van mevrouw Wesselink. En als ik vertrek zeggen we altijd tegen elkaar: ‘tot volgend jaar’. Dat gaan we vandaag ook weer doen, toch, mevrouw Wesselink? Deze keer is dat zelfs al over zeven maanden.” De 106-jarige schenkt de burgermoeder een warme glimlach en antwoordt: “We doen ons best.”