Algemeen

A.B. Veldhuis sluit na tachtig jaar de winkeldeuren

GEESTEREN – Acht decennia nadat Bernard Veldhuis een winkel begon in onder meer luxe- en huishoudelijke artikelen, speelgoed en meubels, gaan de deuren van de zaak vanaf 1 januari 2020 voorgoed dicht. De huidige eigenaren, Tonnie en Lidie Veldhuis hebben inmiddels de pensioengerechtigde leeftijd bereikt en een opvolger is er niet. Het ondernemerspaar sluit hiermee niet alleen de winkel af maar ook een belangrijke periode in hun leven en dat van het dorp Geesteren en de inwoners.

Klanten vroegen bij Veldhuis zelden mis. Van alles wat verkopen, letterlijk van de wieg tot het graf, was de kracht van de winkel. Zowel het winkelpand als de aangrenzende bedrijfswoning staan nu te koop.

 

Gevestigde naam

A.B. Veldhuis werd in 1936 opgericht door Bernard Veldhuis. In de crisisjaren vlak voor de Tweede Wereldoorlog was dat een grote gok. Maar senior durfde het aan want ondernemen zat hem in het bloed. De toenmalige winkel in luxe- en huishoudelijke artikelen, speelgoed, meubels en naaimachines was na verloop van tijd niet meer weg te denken uit het straatbeeld van Geesteren. Vanwege ruimtegebrek werd in 1964 een nieuwe, tegenwoordig afgesplitste, meubelzaak gebouwd. Ondertussen groeide zoon Tonnie Veldhuis op in de winkel. Al in zijn jonge jaren hielp hij zijn vader met prijzen en wegpakken van goederen. Tonnie nam de winkel in 1980 over van zijn vader. De naam van de zaak bleef ongewijzigd. “De initialen A.B. staan voor mijn vaders naam: Antonius Bernardus”,  legt Tonnie Veldhuis uit. “Hij vond het heel mooi dat die naam behouden bleef.”

 

Ondernemerspaar

Een aantal jaren later onderging de winkel een complete verbouwing en een interieurwijziging. Vanwege het steeds groter en breder wordende assortiment is de winkel nadien nog een aantal keren verbouwd. In 1986 trouwden Tonnie en Lidie. Na de geboorte van hun twee kinderen ging ook Lidie werken in de winkel. “Dit heb ik altijd met veel plezier gedaan”,  laat ze weten. “Het mooiste vond ik het contact met de klanten, dat geldt ook voor Tonnie. Ik denk dat we dat het meest gaan missen.” Want na 39 jaar ondernemerschap stopt de winkel met bestaan. De eigenaren vinden dat het tijd wordt om van hun pensioen te genieten. Tonnie: “We hadden in principe nog wel een paar jaar door kunnen gaan. Toch besloten we na lang wikken en wegen om nu de knoop door te hakken. We zijn allebei nog gezond en dan is het mooi om samen te stoppen. Vervelen zullen we ons niet. Wandelen, fietsen, knutselen; we gaan allerlei dingen doen waar we nu niet aan toe komen.”

 

Overname

Ondanks dat tot op heden nog geen opvolger is gevonden voor een eventuele overname, hoopt Veldhuis dat er een toekomst voor de winkel is weggelegd. Tonnie: “Het zou voor Geesteren, alle inwoners en ook voor de omliggende plaatsen heel mooi zijn als er een soortelijke winkel komt. Het winkelpand staat, tezamen met de bedrijfswoning te koop. Belangstellenden mogen zich altijd melden. Wij willen iedereen alvast heel hartelijk bedanken voor het in ons gesteld vertrouwen.” Na de zomervakantie start de uitverkoop. Vanaf 1 januari blijft de lamp in A.B. Veldhuis uit.