Algemeen

Afscheid leidster Lidy Hendriks van de Kampboertjes nabij

GEESTEREN – Ze zag veel jonge Geesterenaren opgroeien, echter zal dat vanaf vrijdag 24 mei minder makkelijk gaan want dan neemt leidster Lidy Hendriks (63) afscheid van peuterspeelzaal de Kampboertjes. Na 36 jaar vindt ze het genoeg geweest. “Maar ik ga de kinderen echt ontzettend missen!” Hendriks heeft het werk bij de peuterspeelzaal altijd met veel plezier gedaan. “Er is geen dag geweest dat ik met tegenzin hierheen ben gegaan. Kinderen zijn zo mooi om mee te werken, zo lekker spontaan”, stelt ze. “De schoolvakanties vond ik nooit wat aan, want dat was zo stil.”

Lidy Hendriks werkte eerst in een schoenenwinkel en stopte met werken toen ze in verwachting was. “Later kwam er hier een vacature voor invalkracht en dat leek mij wel wat. Dit werk was goed te combineren met de zorg voor mijn kinderen. Vanaf het begin vond ik het erg leuk.” Ze zag bij de Kampboertjes verschillende generaties kinderen voorbij komen. “Van veel kinderen heb ik ook de ouders nog in de klas gehad, dat is echt leuk. Ook heb ik al mijn vier kleinkinderen in de klas gehad, net als mijn eigen kinderen. Dat is erg bijzonder. Maar hier was ik wel gewoon hun juf en niet hun moeder.” Lidy vindt het mooi om te ervaren dat oud-leerlingen haar nog steeds herkennen en aanspreken. “In de supermarkt kom ik wel eens oud-leerlingen tegen die nu een jaar of twintig zijn. Die zeggen dan nog steeds ‘Hoi juf Lidy’ tegen mij, dat vind ik zo mooi.”

 

Verandering

Ze ziet wel een groot verschil tussen haar beginperiode en nu. “Het gaat nu allemaal veel officiëler. Toen liet je de kinderen gewoon mooi spelen en had je af en toe wat werkjes, nu werken we met thema’s en wordt er al veel meer over de ontwikkeling van het kind bijgehouden”, legt Lidy uit. “Ook was er eerst nog een andere ruimte op deze plek, dit gebouw is later pas gebouwd.”

 

Herinneringen

De afscheidnemende leidster vindt het lastig om op te noemen waar ze de mooiste herinneringen aan bewaart. “Eigenlijk was alles mooi. We hebben erg veel lol gehad tijdens personeelsuitjes.” De schoolreisjes vond ze altijd wel spannend. “Het is toch een hele verantwoordelijkheid om met andermans kinderen op pad te gaan. Eerder gingen we altijd naar de speeltuin in Uelsen, bij een van die hoge glijbanen maakte ik de zijkanten van de trap dicht met lakens, want dat was open. Zo konden de kinderen er niet uitvallen.” Nu Lidy Hendriks stopt met de twee ochtenden die ze werkte, is ze niet bang voor verveling. “Ik pas altijd al op de kleinkinderen, wat ik erg leuk vind. De tijd vult zich vanzelf wel weer in.”

 

Receptie

Vrijdag 24 mei is de laatste werkdag. Dat wordt ’s ochtends gevierd met ouders en kinderen. ’s Middags is er in het peuterspeelzaalgebouw bij Erve Kampboer een informele receptie. Tussen 14.00 en 16.00 uur zijn oud-leerlingen, oud-collega’s, oud-vrijwilligers en overige belangstellenden van harte welkom om Lidy Hendriks de hand te schudden.