Algemeen

Almelose Vondelkoeken met Manderveense aardbeien, dat is dubbel smullen

ALMELO/MANDERVEEN – De zomerkoninkjes en de aardbeiensaus van Hardrik Hindriksen van de Manderveense Aardbei zijn enorm populair èn lekker. Ook de Vondelkoeken die Gijs Ruhof (20) in zijn Almelose bakkerij bakt, zijn niet te versmaden. En laten die drie elkaar nu gevonden hebben in de Aardbeienkoek. Deze nieuwe lekkernij heeft echter al een heel verleden. De recepten van zowel de aardbeiensaus als de koeken zijn namelijk samengesteld door de grootouders van de ondernemers.

Op de foto ziet u links Hardrik Hindriksen en rechts Gijs Ruhof.

Voor bakker Gijs Ruhof is het de zevende smaak in het assortiment koeken. Om de exclusiviteit ervan te waarborgen zijn de Aardbeienkoeken, met een gewicht van maar liefst 250 gram, alleen te koop bij de Manderveense Aardbei.

 

Zoete ingeving

Het idee voor de Aardbeienkoek ontstond per toeval. “Mijn ouders waren bij de aardbeiendrive-in geweest om te zien wat daar zoal gebeurde in coronatijd”, blikt Gijs Ruhof terug. “Zij kwamen thuis met heerlijke aardbeien met chocolade. Ik kreeg het idee om daar wat mee te doen met mijn koeken.”

Het begin van een nieuw recept werd geboren. Ruhof benaderde Hardrik Hindriksen en vroeg hem of  hij hier ook wat voor voelde. “Hardrik reageerde gelijk enthousiast. De reeds bestaande Vondelkoeken vond hij erg lekker. Al pratend kwamen we erachter dat we naast een kersverse samenwerking nog meer gemeen hebben.”

Want dat is volgens de koekenbakker nog het mooiste van alles:  In de Aardbeienkoek komen twee oude recepten samen. De aardbeiensaus is bedacht door Hardriks oma Hielkje en doorontwikkeld door zijn moeder Wopkje en het koekrecept kreeg de Almeloër van zijn opa Frans Ruhof. “Gelukkig maar want mijn opa wilde het recept meenemen het graf in”,  vertelt hij. “Tenminste, dat zei hij altijd. In zijn tijd waren er namelijk slechts twee bakkers in Nederland die het recept kenden. Ik ben blij dat ik het toch van hem kreeg.”

 

Ambachtelijk tot de laatste (aardbei)kruimel

Opa Frans bakte vroeger brood en banket. Het koekrecept is oorspronkelijk voor speculaaskoeken. “Dat paste ik aan”,  vervolgt Ruhof. “En omdat hij een bakkerij had aan de Joost van den Vondellaan in Deventer, koos ik voor de naam Vondelkoeken. Sinds kort bakken we tevens kleinere koeken van 75 gram per stuk. Wat er zo bijzonder is aan de koeken?  Ze zijn hard van buiten maar zacht van binnen. De ingrediënten zijn ook niet bepaald doorsnee te noemen. In de eerste koek, de Revolution koek genaamd, zit bijvoorbeeld Scechuan peper en steranijs. Voor de Aardbeienkoek kozen we onder meer voor aardbeiensaus, witte chocolade en geroosterde hazelnoten. De verse aardbeien drogen we eerst door ze zo’n 20 uur in de oven op een lage temperatuur te leggen. Iedere koek wordt bij ons met de hand gemaakt. Net als de Manderveense Aardbeien; die worden ook stuk voor stuk met de hand geplukt. Samen kunnen we onze klanten een origineel, puur en ambachtelijk product presenteren.”

De ‘combinatiekoek’ wordt inmiddels enthousiast ontvangen door bezoekers aan de Manderveense Aardbei. “De koeken worden goed verkocht. Mensen vinden ze erg lekker”, laat Hardrik Hindriksen weten. “Over zo’n twee weken openen we ons terras weer en komt de Aardbeienkoek op de kaart te staan met allerlei andere aardbeiengerechten. Ik vermoed dat ze dan nóg harder gaan.”