Algemeen

‘Ambtstermijn’ van kinderburgemeester Kristy met een half jaar verlengd

TUBBERGEN – Kristy Geuke uit Albergen mag zich nog een half jaar langer kinderburgemeester van de gemeente Tubbergen noemen. Vanwege de coronacrisis hebben de werving en selectie voor de beoogde kinderraad vertraging opgelopen. En het is aan de kinderraad om advies uit te brengen aan de gemeenteraad over de volgende kinderburgemeester. De ambtstermijn van Kristy is daarom met een half jaar verlengd. Daar is de Albergse niet rouwig om “Het is ontzettend leuk en leerzaam om kinderburgemeester te zijn”, laat ze weten.

Het ambtelijke jaar van de tiener verliep sowieso al anders dan verwacht. Vanwege het coronavirus vielen veel evenementen en activiteiten, waarbij zij in functie een rol zou hebben, in het water. Ze hoopt dan ook dat Covid-19 zich zo snel mogelijk gedeisd houdt.

 

Belangrijke toevoeging

Voor zowel de gemeente Tubbergen als Kristy Geuke was het kinderburgemeesterschap volledig nieuw. “En ook best spannend hè, Kristy”,  vraagt burgemeester Wilmien Haverkamp haar ‘vakgenoot’. “Ik vind het zelf ook erg gezellig om samen te werken met Kristy. Natuurlijk tevens met ambtelijke steun. Omdat het allemaal nieuw was, waren we heel benieuwd hoe het zou gaan. Maar ik kan nu al wel vertellen dat wij, het college en ook de gemeenteraad, een kinderburgemeester zien als een belangrijke toevoeging voor onze gemeente. Samen bereik je altijd meer.” Als voorbeeld noemt Haverkamp het coronafilmpje waarin zij en Kristy de jeugd uit alle dorpen toespraken aan het begin van de lockdown. “Van veel mensen hoorden we dat zij deze vorm van communicatie helemaal vinden passen bij de doelgroep. Tja”, vervolgt ze lachend, “Ik kan wel alleen voor het gemeentehuis gaan voetballen maar dat scoort natuurlijk niet. Daarom deden Kristy en ik het samen, We hebben enorm veel en leuke reacties op het filmpje ontvangen.”

 

Kinderraad

Nadat Kristy benoemd was als kinderburgemeester, was de volgende stap het samenstellen van een kinderraad.

Daarvoor bezocht het burgemeesters duo begin dit jaar alle basisscholen in de gemeente Tubbergen. “We informeerden de leerlingen over de rol en de taken van de kinderraad”,  licht burgemeester Haverkamp toe. “Helaas moesten we de werving en selectie staken vanwege het coronavirus. Binnenkort bezoeken we de scholen opnieuw. We hopen daarna een kinderraad te kunnen samenstellen.”

Want zonder kinderraad geen nieuwe kinderburgemeester. Burgemeester Haverkamp legt het uit. “Het is de bedoeling dat de kinderraad een nieuwe kinderburgemeester voordraagt. Van elke school in de gemeente Tubbergen kunnen twee kinderen uit de groepen 7 en 8 plaatsnemen in de kinderraad. De kinderburgemeester komt ieder jaar van een andere school. De totale kinderraad bestaat dan, evenals de gemeenteraad, uit negentien leden. Samen beslissen zij wie de nieuwe kinderburgemeester wordt. Dat voorstel dragen ze aan bij de gemeenteraad. Hoe lang het samenstellen van de kinderraad nog duurt is lastig in te schatten. Daarom blijft Kristy, na de vastgestelde ambtstermijn van een jaar, nog een half jaar langer kinderburgemeester.”

 

Jongeren betrekken bij de politiek

Naast het voordagen van een nieuwe kinderburgemeester heeft de kinderraad nog een functie. “De gemeenteraad vindt het fijn als kinderen meedenken vanuit hun generatie”,  laat burgemeester Haverkamp weten. “Wat is er voor alle kinderen bijvoorbeeld nodig om mee te kunnen doen in de samenleving. Ook als zij uit een gezin komen waar het financieel minder gaat. Maar er kunnen ook ideeën zijn voor het realiseren van een speeltuintje. Dat soort onderwerpen kan de kinderraad inbrengen. Op deze manier hopen we jongeren meer te betrekken bij thema’s die leven in de maatschappij en bij de gemeentelijke politiek.” Voorlopig is er dus nog geen raad die de zich buigt over de toekomstige vervanger of vervangster van Kristy. Zij draag haar ambtsketen voorlopig nog even, en met veel plezier. “Ik vind het heel leuk om te doen”,  laat ze weten. “ Je ziet en hoort van alles en je maakt dingen mee die je normaal niet meemaakt. Ik heb ook al veel geleerd. Zoals praten voor een grote groep mensen. In het begin vond ik dat eng maar het gaat steeds beter. Ik vind het dan ook jammer dat veel evenementen en activiteiten door corona niet doorgingen. Hopelijk wordt dat de komende zes maanden beter.”