Algemeen

Auto JOL gaat de toekomst in met Jeroen Kleine Wiecherink als nieuwe eigenaar

TUBBERGEN - Het was in 1996 dat Jan Oude Luttikhuis de deuren opende van zijn autobedrijf Auto JOL aan de Nobelstraat 4 in Tubbergen. Na 24 jaar vond de ondernemer dat het tijd was om de zaak uit handen te geven. In Jeroen Kleine Wiecherink (35) uit Weerselo vond hij de perfecte opvolger. De nieuwe eigenaar zwaait, na ruim een half jaar in loondienst te zijn geweest, sinds januari 2020 officieel de scepter binnen Auto JOL dat geen naamsverandering ondergaat. Wanneer de coronamaatregelen het toelaten, houdt hij er een open dag waarbij ook de nieuwe, extra, werkplaats en de nieuwe showroom te bezichtigen zijn.

Op de foto ziet u van links naar rechts: Gerda en Jan Oude Luttikhuis en Alice en Jeroen Kleine Wiecherink.

Als automonteur bij diverse bedrijven had Jeroen Kleine Wiecherink de wens om een eigen zaak te beginnen. Nadat hij hoorde dat Jan Oude Luttikhuis een opvolger zocht voor zijn autobedrijf Auto JOL stapte hij er op een zaterdagmorgen spontaan binnen. Het bleek de eerste stap te zijn naar een toekomst als ondernemer.

Gelijk een ‘klik’
‘Hoe lang wil je nog doorgaan?’ vroeg de boekhouder aan Jan Oude Luttikhuis. Dat gaf de ondernemer uit Reutum stof tot nadenken. “Ik ben inmiddels 66 jaar en merk aan mijn fysieke conditie dat het tijd was om na te denken over stoppen met werken”,  legt hij uit. “Bovendien wilde ik meer tijd krijgen voor andere dingen, zoals fietsen, toeren in de cabrio of op de Zundapp. Dit betekende dat ik een opvolger moest zoeken.”
Bij zijn huis in Weerselo was Kleine Wiecherink in 2013 al voor zichzelf begonnen. “Na een paar jaar wilde ik graag een eigen bedrijf beginnen in fysieke vorm”,  vertelt hij. “Ik was er nog niet over uit of ik iets nieuws wilde opstarten of een bestaande bedrijf over wilde nemen. Via via hoorde ik dat Jan een opvolger zocht. Ik trok de stoute schoenen aan en zocht hem op bij Auto JOL. Ik vond het gelijk een mooi bedrijf op een goede locatie in een mooi dorp.” De heren gingen in februari 2017 met elkaar in gesprek en merkten al snel dat er een ‘klik’ was. “Jeroen is een nuchter type, geen babbelaar”,  laat Jan Oude Luttikhuis weten. “Dat waardeer ik. We besloten eerst met elkaar te gaan samenwerken om te bekijken hoe dat ging. In mei 2019 kwam Jeroen bij ons in loondienst.” Vanaf dat moment was de overname snel een feit, want dit soort geschikte kandidaten stond niet in de rij. Sinds januari van dit jaar is Kleine Wiecherink de officiële eigenaar. Hij wordt daarin bijgestaan door zijn vrouw Alice.

Auto JOL blijft een begrip in de regio
De hevige brand die in 2018 op het bedrijventerrein woedde, ontzag ook een deel van Auto JOL niet. Tijdens de wederopbouw werd het bedrijf uitgebreid met een extra werkplaats en een speciale brug voor onderhoud van grote voertuigen, zoals bussen- en campers. Tevens verrees er een gloednieuwe showroom. Het kantoor, de werkplaats en de bandenopslag voor winter- en zomerbanden bleven intact. Vanaf de vertrouwde locatie maar in een, deels, nieuw jasje gingen de werkzaamheden verder. Klanten kunnen bij Auto JOL terecht voor de in- en verkoop van nieuwe- en gebruikte auto’s, auto onderhoud, reparaties en APK-keuringen. “Aan de buitenkant is verder weinig veranderd”, laat Kleine Wiecherink weten. “Op de pui van de showroom en de werkplaats prijkt binnenkort ook weer de naam Auto JOL, JOL is de afkorting van Jan Oude Luttikhuis, verwerkt in een nieuw logo. Deze naam is na 24 jaar een begrip in de regio en zetten we daarom voort. In principe blijft alles zoals het was; een gemoedelijk bedrijf met een grote ons-kent-ons mentaliteit. Intern voeren we wel een aantal vernieuwingen door. Met name op het gebied van digitalisering. Zo hebben we bijvoorbeeld geïnvesteerd in apparatuur waarmee we alle merken auto’s kunnen uitlezen en monitoren.”

Open dag zodra het kan
Na de overname blijft ook medewerker Peter Masselink een vertrouwd gezicht binnen Auto JOL. En ook Oude Luttikhuis zelf is er, samen met zijn vrouw Gerda, nog regelmatig te vinden. “Dit bedrijf was echt mijn ding”,  licht de oud-eigenaar toe. “Het klantencontact ligt me nauw aan het hart.” Kleine Wiecherink is blij dat zijn voorganger nog bijna dagelijks op de werkvloer te vinden is voor hand- en spandiensten. “Jan is goed in het onderhouden van klantencontact en hij vindt het leuk om te doen. Dat is voor hem mooi en ik vind het fijn dat hij zo betrokken blijft bij het bedrijf.”
Inmiddels zijn de renovatie en nieuwbouw binnen Auto JOL afgerond. Trots wilde de ondernemer zijn bedrijf openstellen tijdens een open dag. Maar toen kwam het coronavirus. “Het is jammer dat we nu nog geen feestelijke heropening kunnen houden”, vindt hij. “Zodra de situatie het toelaat, komt er alsnog een open dag.”

Jan en Gerda Oude Luttikhuis willen via deze weg alle klanten bedanken voor het vertrouwen en de mooie tijd die ze hebben gehad bij Auto JOL. Veel klanten zien ze nu nog aan de Nobelstraat, maar hopelijk komt er alsnog een gepast afscheid tijdens de open dag.