Algemeen

Aveleijnbewoners zingen mee met duo H&H

TUBBERGEN- De coronamaatregelen treffen iedereen. Ook voor bewoners van Aveleijnlocatie De Wieken is het anders dan anders: zij kunnen momenteel niet naar de dagbesteding. Daarom staan er voor hen dagelijks uiteenlopende activiteiten op het programma. Afgelopen woensdag genoten de cliënten in de achtertuin van de Wieken van een live optreden. Duo H&H speelde Nederlandstalige nummers waarbij alle zorgen even werden vergeten.

Op veilige afstand zongen de Aveleijnbewoners mee met bekende liedjes van onder meer André Hazes en Jannes. De muzikanten krijgen steeds meer aanvragen van verzorgingshuizen.

 

Muziek als welkome afleiding

Onder een parasol luisterde het publiek geboeid naar bekende liederen. Het duo H&H, bestaande uit Hans Holtkamp en Henk Wanschers, koos bewust voor een repertoire van evergreens. “Als mensen mee kunnen zingen met de liedjes landt de muziek beter”, is de ervaring van Holtkamp. En hij kan het weten. Al jaren is de Tubbergenaar actief in de muziek. Het duo dat hij samen met Wanschers vormt, ontstond per toeval. “We kennen elkaar vanuit de muzikale wereld”,  legt Holtkamp uit. “Toevallig kwamen we elkaar tegen en opperden om met z’n tweeën een keer op te treden, gewoon voor de grap. Maar nu, tijdens coronatijd, besloten we om vermaak te bieden aan mensen die noodgedwongen binnen moeten blijven. Als een welkome doorbreking van de sleur. Optreden doen we buiten bij verzorgingshuizen, zodat een veilige afstand gewaarborgd is.” Wanschers speelt gitaar, Holtkamp neemt de accordeon voor zijn rekening en samen verzorgen ze de zang.

 

Daar bij die molen

Het optreden slaat zichtbaar aan bij de cliënten van de Wieken. Wanneer het duo de zin ‘zij dronk ranja met een rietje, mijn Sophietje’ zingt kijken een aantal cliënten naar de begeleiding en vragen: “krijgen we echt ranja? “ Maar als een van de begeleiders vervolgens op ijsjes trakteert is de ranja vergeten. “We bedenken van alles om de cliënten te vermaken”,  vertelt Aveleijnbegeleider Manja Löwenthal. “Deze week kwamen clowns de ramen wassen en maakten we een hindernisbaan. Binnenkort is er een bingo en vandaag hebben we een muzikaal optreden.” Terwijl ze het bakje leeg lepelen deinen ze mee op de muziek. “Daar bij die molen vind ik het mooiste liedje”,  vertelt bewoonster Anne . “Die hebben ze net ook gedaan.” Vervolgens zingt ze uit volle borst mee met het nummer ‘Daar in dat kleine café aan de haven’.  Wanneer het duo het liedje ‘Een beetje meer’ van Jannes inzet, gaan nagenoeg alle handen in de lucht. Bewoner Nick geniet. “Mooi hè”,  zegt hij glunderend. “Jannes kan echt goed zingen.”