Algemeen

Brandweer Tubbergen maakt kennis met bosbrandbestrijdingsvoertuig

TUBBERGEN – Afgelopen zaterdag maakten de chauffeurs van brandweer Tubbergen kennis met het nieuwe bosbrandbestrijdingsvoertuig. Ook een aantal chauffeurs van andere korpsen (Delden, Denekamp en Rijssen) was aanwezig in de kazerne van Tubbergen.  Het  bosbrandbestrijdingsvoertuig dat 4 december zal worden overgedragen aan brandweer Tubbergen  is een Renault Midlum CCFM. Hetzelfde type wordt reeds door Frankrijk ingezet bij natuurbrandbestrijding. In 2020 worden zes voertuigen binnen de regio Twente ingezet, waaronder dus in Tubbergen.  

Tot het voertuig operationeel is, zal kazerne Tubbergen samen met de andere kazernes uit Twente opgeleid worden om het voertuig te leren kennen en ermee te werken. In het leslokaal  in de kazerne kregen de chauffeurs een stukje theorie en daarna bekeken ze het voertuig, waarbij tevens tekst en uitleg volgde en de vragen van de chauffeurs werden beantwoord. Binnenkort gaan zij achter het stuur om ervaring op te doen in een bosgebied. Daarna zullen ze op oefenavonden het nieuwe blusmiddel testen voordat deze wordt ingezet. Kazernecoördinator van brandweer Tubbergen Brian Wissink en de korpsleden zijn blij met de komst van het bosbrandbestrijdingsvoertuig.

Voordelen

De traditionele blusvoertuigen 4x4 zijn zware voertuigen (18 ton) en voornamelijk ingericht voor de dagelijkse brandbestrijding. In de praktijk blijken deze voertuigen te log voor in het dorp en te zwaar voor in het terrein. De CCFM-voertuigen zijn speciaal gebouwd voor off-road gebruik en een stuk lichter. Door een zeer flexibel chassis houden de wielen optimaal bodemcontact. Het voertuig is voorzien van diverse veiligheidsvoorzieningen zoals interne ademluchtvoorziening, (water)koeling van de cabine en banden en kan het zonder problemen over brandende of smeulende ondergrond rijden. Het voertuig is ingericht voor vier personen en kan rijdend blussen door middel van een blusmonitor die vanuit de cabine bediend wordt.

Ook inzetbaar als tankwagen

Brandweer Twente is het eerste korps in Nederland die dit soort voertuigen van een gerenommeerde Franse fabrikant betrekt. Doordat de CCFM is voorzien van een watertank met een inhoud van vierduizend liter water, is het voertuig ook in te zetten als kleine tankwagen. Hiermee wordt een toekomstbestendige brandweerzorg georganiseerd. De voertuigen dienen als aanvulling op de bestaande tankautospuiten (2.000 liter water) en tankwagens (16.000 liter water).

Vrijwilligers welkom

De brandweer zoekt nog steeds vrijwilligers. Ben jij de persoon die zij zoeken?  Kom dan gerust naar de kazerne aan de Reutummerweg 6 in Tubbergen tijdens de oefenavond op maandagavond om 19.30 uur. Kom je op een oefenavond dan kun je je die avond melden bij Brian Wissink. (kazernecoördinator van brandweer Tubbergen) of mailen voor meer informatie naar: b.wissink@brandweertwente.nl.

Foto’s: Clemens Brughuis