Algemeen

Canisiusleerlingen Tubbergen staan stil bij vrijheid tijdens herdenking Dr. Schaepman
Wandeltocht met aandenken Vrijheid en Verantwoordelijkheid

TUBBERGEN - Met een wandeltocht langs zijn geboortehuis en zijn imposante  monument herdachten Canisiusleerlingen van 3 VWO in Tubbergen Dr. Schaepman afgelopen maandagmiddag. De Schaepmanstichting organiseerde de wandeltocht om de bekende Tubbergenaar Dr. Herman Schaepman te herdenken én om stil te staan bij onze vrijheid. Na een toelichting van Henny Oude Geerdink als voorzitter van de Schaepmanstichting, wandelden de leerlingen via het geboortehuis van Schaepman, de Eeshof, langs het Schaepmanmonument, om vervolgens af te sluiten bij het gemeentehuis. Hier overhandigde Jos van Gennip van Socires de conferentiebundel ‘Vrijheid en Verantwoordelijkheid’ aan burgemeester Haverkamp en Henny Oude Geerdink.

Voor aanvang van de wandeling praat Henny Oude Geerdink de 3 VWO klas bij over de geschiedenis waarin Dr. Schaepman (1844-1903) een belangrijke rol speelde. Van de totstandkoming van kerken en het ontstaan van het protestantse geloof, tot de invloed van Dr. Schaepman op diverse vlakken. De invloed die leidde tot waardevolle, toekomstbepalende ontwikkelingen.

Vrijheid is niet vanzelfsprekend

“Dr. Schaepman bepleitte meer dan 130 jaar geleden het belang van vrijheid, vrede en recht voor iedereen”, vertelt Oude Geerdink. “Het recht om te stemmen, het recht om naar school te gaan en het recht op goede arbeidsomstandigheden. In tijden waar vrijheid, vrede en recht niet meer zelfsprekend zijn, is het goed om stil te staan bij datgene waar onze vrijheidsstrijder zich voor heeft ingezet. Nu de oorlog zo dichtbij is, beseft ook onze jeugd dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Met deze herdenkingstocht en mooie bundel met lezingen en verhalen, willen we leren van onze geschiedenis en de huidige ontwikkelingen en hen een boodschap meegeven: ieder mens heeft recht op vrijheid.”

‘Er zijn voor elkaar is een kernwaarde’

Maar Schaepman wilde meer dan vrijheid. Hij zette zich in voor gelijke rechten en wilde het goede voor de medemens. “Daarin zie ik de verbinding met het noaberschap, waar wij zo trots op zijn,” laat burgemeester Wilmien Haverkamp weten. “Want, er zijn voor elkaar, dat is een kernwaarde, die wij als mens nodig hebben. In goede en slechte tijden. En vooral voor de mensen die hulp nodig hebben, zodat we iedereen gelijke kansen kunnen bieden. Een grondrecht waar Schaepman symbool voor staat en wat nog altijd een cruciaal gedachtengoed is in de gemeente Tubbergen.” 

Geschiedenis begint dichtbij

Voor de meeste derdeklassers was de informatie de zij deze maandagmiddag tijdens de wandeltocht kregen volstrekt nieuw. De eerste plek die het gezelschap bezocht, was het geboortehuis van Dr. Schaepman, het huidige woon-zorgcentrum de Eeshof. Vervolgens werd koers gezet naar het Dr. Schaepman monument op de Esch. “Het monument kende ik al wel”, laat Suus Paus (15) weten. “Maar van Dr. Schaepman zelf wist ik niet veel af. Ik vind het leuk dat we deze plekken bezoeken. Als je er naartoe gaat onthoud je toch meer dan uit boeken.”

Oude Geerdink is het hiermee eens. “Met uitleg over geschiedenis kun je het beste dichtbij beginnen”, vindt hij. “Veel inwoners uit de gemeente Tubbergen maken regelmatig wereldreizen maar weten niet wie Dr. Schaepman is.” Leerling Hein Wissink hoort er ook voor het eerst over. “Van Schaepman wist ik niet veel”, bekent hij. “Ik ben ook niet zo van geschiedenis. Op deze manier vind ik het wel leuk, leuker dan les krijgen op school.” Zijn klasgenoot Tess Grundel (15) vult aan: “Dat Dr. Schaepman zo belangrijk was, wist ik niet.. Maar ergens is het wel logisch, anders had dit monument hier niet gestaan.”

Vrijheid en verantwoordelijkheid

In 2021 vierde Nederland 75+1 jaar Vrijheid. De landelijke aftrap zou plaatsvinden in Tubbergen maar kon vanwege corona niet doorgaan. Uiteindelijk is er een online conferentie georganiseerd met vooraanstaande sprekers. “De lezingen zijn gebundeld en aangevuld met artikelen over de betekenis van de begrippen ‘vrijheid’ en ‘verantwoordelijkheid’ in het licht van de dramatische ontwikkelingen in Europa in de afgelopen maanden,” licht Jos van Gennip toe. Hij is oprichter van Socires ( Socires (Societas et Responsibilitas is een onafhankelijke denktank met als missie: bezinning op cultuur en samenleving) en coördinator van de periodieke Schaepmanlezing. “Daarmee dragen we bij aan de dialoog over Vrijheid en Verantwoordelijkheid, in tijden waar we onze vrijheid nog meer waarderen dan ooit. Met trots overhandig ik deze bundel aan de burgemeester van Tubbergen, die net als Dr. Schaepman naast de mensen staat. En aan Henny Oude Geerdink die zich inzet om het gedachtengoed van toen, door te geven aan de volgende generatie.”

Filmproducent Bas Westerweel maakte in 2021 een indrukwekkende film van 75+1 jaar Vrijheid. Deze film is terug te kijken via de website: www.vrijheid-verantwoordelijkheid.nl.