Algemeen

Crowdfunding om zieke mama Brigitte en haar Wolkast-droom te helpen overleven

TUBBERGEN – Vijf jaar nadat de Wolkast de deuren opende, groeide het winkeltje dat onder meer wol, garen en fournituren verkoopt, begin dit jaar uit haar jasje. Eigenaren Brigitte van Heumen en haar man Jim Tienkamp maakten uitbreidingsplannen en de toekomst lachte hen tegemoet…tot die ene dag in april. Na een bezoek aan de huisarts en de daarop volgende onderzoeken vanwege buikklachten kreeg Brigitte te horen dat ze een agressieve, snelgroeiende vorm van baarmoederkanker heeft. Samen vecht het paar met hun drie kinderen nu voor het leven van Brigitte en voor het voortbestaan van haar grote droom: de Wolkast. Met geld uit de crowdfundingsactie ‘Help een mama en haar droom te overleven’, hoopt het stel de dreigende financiële malaise het hoofd te bieden.

“De Wolkast is de droom van Brigitte. Vandaar dat ik er àlles voor- en aan doe om die droom niet te hoeven opgeven. Maar door alle extra (zorg) kosten staan we nu op een punt dat dat heel lastig wordt”, aldus Jim.

Toekomst met een donker randje
Na jaren ploeteren zagen Jim en Brigitte de klandizie steeds meer toenemen. Met name de onlineverkoop nam een grote vlucht. Afgelopen maart hakten ze de knoop door en zegden ze de huur van het pand aan de Waldeckstraat in Tubbergen op. Het plan was om met de zaak naar het industrieterrein te verhuizen om er verder te gaan als webshop. Precies vier weken na het opzeggen van de huur kwam de vreselijke diagnose voor Brigitte. De zonnige toekomst kreeg plotseling een donker randje. “Brigitte heeft een NEC, oftewel een Neuro Endocrien Carcinoom”,  legt haar echtgenoot uit. “Dit is een agressieve, snelgroeiende vorm van kanker. Meestal komt NEC voor in de longen maar bij haar in de baarmoeder. Godzijdank is het niet klein- maar grootcellig waardoor de overlevingskansen groter zijn. Ze heeft inmiddels diverse chemokuren en bestralingen ondergaan. Werken kan ze logischerwijs niet, thuis komt ze amper de trap op. En aangezien we ook nog drie dochters hebben die aandacht, tijd en verzorging nodig hebben ben ik ook niet in staat om, zoals voorheen, zeventig uur per week te werken in de zaak.”

Crowdfunding
Sinds april reizen Jim en Brigitte een paar keer per week voor controles en behandelingen naar het ziekenhuis in Groningen. Ondertussen draait de winkel door. Dagelijks moeten er pakketjes worden verstuurd. Jim: “Gelukkig kregen we hulp aangeboden van Dinie. Zij is vaker bij ons geweest in het Haakcafé dat we regelmatig houden en bood aan om op vrijwillige basis te komen helpen. Zonder haar zou de Wolkast inmiddels allang zijn gesloten. Maar bijna alle inkomsten uit de zaak gaan momenteel naar de huidige situatie. Dit besprak ik met een kennis die mij attendeerde op crowdfunding. Aanvankelijk had ik daar moeite mee. Het voelt alsof je aan het bedelen bent, je voelt je zwak. Het liefste zou ik twaalf dagen per week werken om het hoofd boven water te houden. Dat kan niet want ik heb drie dochters thuis om voor te zorgen. Banken komen ons niet tegemoet en de rente van een lening is huizenhoog, dat kunnen we niet ophoesten. We zitten compleet in een spagaat. Ik besef ook dat we hulp nodig hebben om deze zware tijd te overleven dus begon ik met de crowdfundingsactie ‘Help een mama en haar droom te overleven’. Het is echt een noodkreet, ieder bedrag is meer dan welkom.” 

Webshop op andere locatie
De Wolkast is tot 1 maart 2020 geopend op het bekende adres. Voor die tijd moeten de eigenaren een andere locatie zien te vinden voor hun webshop. Hiervoor wordt de ondernemersvorm aangepast van detailhandel naar webwinkel. “Dat we bestaansrecht hebben, hebben we na vijf jaar wel bewezen”, zegt Jim. “Waar steeds meer concurrenten in deze tijd omvallen, zijn wij gegroeid. De honderd vierkante meter in de huidige winkel is daarom nu te weinig. Daarom huurden we eerder al een extra hal om de voorraad in op te slaan. Het liefst willen we een pand van zo’n vierhonderd vierkante meter op het industrieterrein. In een webshop, met een showroom en opslagruimte zien we een goede toekomst. Webbestellingen kunnen daar door de klanten worden afgehaald. Graag kom ik in contact met mensen, ondernemers of pandeigenaren die ons verder kunnen helpen met de zoektocht naar een geschikt onderkomen. Op dit moment is onze hele toekomst wazig. En we willen zo graag verder. De gezondheid van Brigitte heeft de allerhoogste prioriteit. Eind september horen we of de behandelingen hun doel hebben bereikt. Ik zet alles op alles om ervoor te zorgen dat mijn vrouw dit overleeft”, zegt Jim stellig. “En de winkel, haar droom, ook!”

Doneren
Doneren aan de crowdfundingsactie ‘Help een mama en haar droom overleven’ kan via de website: www.geef.nl/nl/actie/help-een-mama-en-haar-droom-overleven/donateurs.