Algemeen

De Zonnebloem afdeling Geesteren kijkt terug op een gezellig
diamanten jubileumfeest

GEESTEREN - In 1963 werd het initiatief genomen om de afdeling Geesteren van de Zonnebloem op te richten. Nu, 60 jaar later, is het nog steeds een bloeiende vereniging. De bijzondere mijlpaal werd afgelopen vrijdag 14 april dan ook vrolijk gevierd met de gasten, vrijwilligers, oud-vrijwilligers en genodigden in een prachtig versierde zaal Kottink. Speciaal voor dit diamanten jubileum maakten leerlingen van de Aloysiusschool in Geesteren mooie zonnebloemen waarbij de gasten in het hart welgemeende teksten schreven. Na de ontvangst om 13.30 uur met koffie en gebak opende de voorzitter van de afdeling, Anny Kuipers-Nollen de feestmiddag officieel.

Bij de Zonnebloem staan de zieken, ouderen en mensen met een beperking centraal. Er werd deze middag een kaars aangestoken voor alle gasten en vrijwilligers die niet aanwezig konden zijn of die de afdeling zijn ontvallen. De voorzitter blikte terug op het ontstaan van de lokale afdeling en de periode na oprichting. De Zonnebloem afdeling Geesteren is trots op haar geweldige groep enthousiaste en toegewijde vrijwilligers. Onder het motto ‘horen, zien en zwijgen’ zetten zij zich met hart en ziel in. Dankzij de inzet van de vrijwilligers kan de Geesterense Zonnebloemafdeling iets voor de gasten en zieken betekenen.

Lichtpuntjes in coronatijd

De coronapandemie heeft een grote invloed gehad op de samenleving. Dit was ook goed voelbaar binnen de Zonnebloem. Mensen werden ziek door corona en helaas zijn hierdoor ook veel mensen overleden. Voor velen was het een lastige periode. Desondanks organiseerden de vrijwilligers meerdere activiteiten, zoals een pinksterontbijt en een paaspuzzel. Daarnaast werd er een herinneringsboek gemaakt en zijn er zonnebloemzaadjes uitgedeeld. Voor alle betrokkenen waren dit lichtpuntjes in een rare en vreemde periode.

Stralende zonnebloemen

Na deze opening gaf de voorzitter het woord aan Pastoor Hermens die lovende woorden uitte richting de vrijwilligers. “Zij zijn er voor alle mensen die een luisterend oor nodig hebben”, sprak hij. “Of om gewoon even de sleur en eenzaamheid van alledag te doorbreken. De pastoor vertelde dat hij zich tijdens de voorbereiding op de jubileummiddag afvroeg waar de naam zonnebloem vandaan komt. Het antwoord op die vraag vond hij al snel. “Zonnebloemen genieten van het licht en stralen”, legde hij uit. “Zo stralen ook de mensen die de aandacht mogen ontvangen van de vrijwilligers in donkere tijden. Bijvoorbeeld door ziekte of het verlies van een dierbare.” Hij sprak de wens uit dat de vrijwilligers van de Zonnebloem en de gasten nog heel lang mogen stralen.

Dokter Martens draagt de Zonnebloem een warm hart toe

Vervolgens nam voormalig huisarts dokter Martens het woord. Hij woont dan weliswaar niet meer in Geesteren maar voelt zich nog steeds erg verbonden met het dorp. De voormalig huisarts draagt de Zonnebloem afdeling Geesteren een warm hart toe en heeft al lange tijd een goede relatie met de afdeling. “De afdeling draagt positief bij aan de zieken, gehandicapten en eenzamen in het dorp”, zei dokter Martens Ook heeft hij dit zelf ondervonden waar hij erg dankbaar voor is. Martens memoreerde aan het Zonnebloemlied en nodigde vrijwilligster, mevrouw  Kreuwel uit om het lied samen met hem te zingen waarbij alle aanwezigen spontaan meezongen.

‘Er kan zoveel meer dan je denkt’

De heer Olimulder, voorzitter van de locatieraad van de H. Pancratiusparochie begon met een slogan van de Zonnebloem; er kan zoveel meer dan je denkt. Hij zei er trots op te zijn dat de afdeling Geesteren 60 jaar bestaat en deze slogan nog steeds waar maakt. Olimulder: “De thuisbezoeken, uitstapjes, boottochtjes en vakanties blijven belangrijk en de vrijwilligers doen ertoe. Ook het motto, horen, zien en zwijgen, waar eerder deze middag over werd gesproken, is erg belangrijk”, liet hij weten. “Ik hoop dat de Zonnebloem zich op deze manier nog lang blijft inzetten.”

Omzien naar elkaar

Namens het Regiobestuur Almelo en omstreken sprak de heer Wind waardering uit voor de afdeling Geesteren. “Uit de grote groep enthousiaste vrijwilligers blijkt dat de afdeling energie uitstraalt en wil omzien naar elkaar”, zei hij in Zaal Kottink. “Inmiddels al 60 jaar. Ik wens de groep in de toekomst nog vele actieve jaren.”

De laatste spreker was de heer de Jong, voorzitter van de KBO Geesteren. Hij roemde de speciale band met de Zonnebloem. “Gezamenlijk worden de kerst- en paasvieringen georganiseerd en de jaarprogramma’s op elkaar afgestemd. Een mooie samenwerking die we koesteren”, benadrukte hij. 

Stevig fundament voor de toekomst

Na alle mooie woorden van de sprekers luisterde het muzikale duo Ans en Hermien de middag op. Onder het genot van een hapje en drankje werd er vrolijk meegezongen en geklapt op de door de dames ten gehore gebrachte bekende nummers. Aan het einde van de receptie bedankte de voorzitter Jan en Marga Kottink, de sprekers, de bakkers voor het sponsoren van het gebak, de kinderen van de basisschool en alle genodigden. Rond 18.30 uur konden de gasten en vrijwilligers aan tafel voor een heerlijk diner. Twee uur later ging iedereen met een kleine attentie (zonnebloemchocolaatjes van Bon Bien) tevreden naar huis.

De Zonnebloem Geesteren kijkt terug op een gezellig en geslaagd jubileumfeest. Met een enthousiast bestuur én vrijwilligers die zich actief inzetten is er een stevig fundament gelegd om de Zonnebloemgasten in Geesteren ook in de toekomst te ondersteunen.