Algemeen

Diamanten echtpaar Ben en Betsie Kottink nog altijd verknocht aan elkaar

GEESTEREN – Het was maar goed dat Ben Kottink (87) die bewuste avond in 1958 niet hoefde te werken in Café Kottink, destijds het bedrijf van zijn ouders. Het was namelijk de dansavond waarop hij zijn toekomstige bruid Betsie Werger (82) leerde kennen. Een jaar later trouwde het paar op 28 april voor de wet en op 24 mei 1960 in de kerk van Tubbergen. Nu, zestig jaar later, is het opnieuw feest. Hun diamanten huwelijk vierde het paar afgelopen zondag in, hoe kan het ook anders, Café Kottink. 

Voor de in Geesteren geboren Ben, (Bennie van Wolters Jan), en Betsie uit Tubbergen, (Betsie van de Breuke), maakte het niet uit dat beide dorpen elkaar in het verleden niet zo lagen. Het was liefde èn vriendschap op het eerste gezicht. En dat blijft het volgens het jubilerende echtpaar ook. 

Toeval
Kort voor de eerste kennismaking verruilde Ben zijn woonplaats Geesteren voor het Limburgse Maastricht. “Na mijn militaire dienstperiode volgde ik een opleiding aan de politieschool. Vandaaruit kreeg ik een baan aangeboden bij de politie in Maastricht. Daar ging ik ook wonen. Maar als ik ’s weekends vrij had, ging ik naar huis in Geesteren. Dan hielp ik mijn vader vaak mee in het café. Het is mijn geboortehuis. Toen ik Betsie leerde kennen hoefde ik toevallig niet achter de bar te staan en ik was gelijk verliefd”, legt Ben uit. “Terwijl ik bij Kottink altijd stiekem keek of hij er stond”, zegt Betsie lachend. “Ik was ook gek op hem. Het grappige is dat mijn moeder vroeger ook bij Kottink werkte. We hebben altijd een band gehad met Geesteren. Maar ook vier broers van Ben zijn met een Tubbergse getrouwd, waaronder een zus van mij. Dat was heel bijzonder.”

Verhuizingen
Na de trouwdag verhuisde Betsie tevens naar Maastricht. Niet voor lang want in 1960 begon Ben bij de politie in Apeldoorn, gevolgd door Den Haag, Borne en Dalfsen wat de volgende woonplaats werd. In de jaren die volgden kreeg het echtpaar vier dochters en een zoon. Betsie: “Daar was en ben ik zo gelukkig mee. Ik werd huismoeder en toen de kinderen allemaal naar de lagere school gingen, begon ik in Dalfsen bij de Thuiszorg en werkte ik bij een gezin in de huishouding.” Ben kon op zijn 58ste met de VUT. Niet veel later kocht het stel in 1990 een huis in Geesteren. Daarna hielp Ben nog twaalf jaar mee in Café Kottink. 

Geluk in het leven
Inmiddels zijn de echtelieden weer helemaal thuis in Geesteren. Waar voorheen weleens busreizen werden gemaakt, genieten Ben en Betsie nu voornamelijk van het huiselijke leven, elkaar en het gezin. “Met onze kinderen en dertien kleinkinderen kunnen we heel goed opschieten. We gaan er regelmatig naartoe”,  laat de bruid weten. Want actief zijn beiden nog steeds. “Iedere ochtend maken we samen een wandeling rondom het dorp. Als we thuis zijn kookt Ben, dat doet hij al zestig jaar en hij kan heerlijk koken. En ’s middags wandelen we even door het dorp. In de tuin werken en de boodschappen doen we samen. Het klikt gewoon goed tussen ons. We hebben veel geluk in ons leven, dat realiseer ik me goed. Hopelijk mogen we nog een paar jaar zo gezond en gelukkig samen blijven.”