Algemeen

Echtpaar Vissia – Huizer viert gouden huwelijksjubileum

TUBBERGEN  - 17 Juli 1969 was een bijzondere dag voor Johan Vissia en Ankie Huizer, de twee stapten die dag in het huwelijksbootje. Afgelopen woensdag, vijftig jaar later, mocht het echtpaar burgermeester Haverkamp en haar felicitaties voor het gouden huwelijksjubileum ontvangen. Terugblikkend op de afgelopen vijf decennia trekken Johan (73 jaar) en Ankie (72 jaar), vooral de conclusie dat alles uiteindelijk altijd goedkomt.

Het echtpaar ontmoette elkaar in het Drentse Gieten, waar Ankie woonde en Johan met een groep kameraden op vakantie was. Onder de kamperende groep jongens was ook Johans broer, die al vroeg tijdens de vakantie een meisje had ontmoet en uitgenodigd op de camping. Dat meisje was een vriendin van Ankie, die als haar gast meeging richting de jongens. Jaren later waren de vriendinnen schoonzusjes, elk getrouwd met een van de broers. “Helaas hebben zij vijftig huwelijksjaren niet gehaald, mijn broer is te vroeg gestorven”, aldus Johan.

Een geweldige tijd
Na de ontmoeting, kwam op zijn tijd een verloving, en werd het voor Ankie tijd om naar Twente te trekken. Ze vertelt over haar eerste jaren in Twente: “Er was een vacature voor onderwijzer óf onderwijzeres voor de school in Westerhaar, er was volgens de vacature zelfs een woning beschikbaar; ideaal. Maar toen de burgermeester erachter kwam dat ze een juffrouw hadden aangenomen in plaats van een meester, was het huis van tafel. De directeur was het hier niet mee eens, hij wilde dat soort ongelijkheid niet hebben in zijn school. Maar er was een woningtekort in Westerhaar en de burgermeester was bang dat ik maar een paar jaar les zou geven om daarna kinderen te krijgen, te stoppen met werken en het huis te houden. Wij waren van plan om te sparen en dan een eigen huis te kopen, en nadat we dat meerdere keren hadden belooft was het goed. We zijn getrouwd en hebben de eerste vijf jaar van ons huwelijk in Westerhaar gewoond, het was een geweldige tijd!”

Een Twentse bruiloft
De trouwdag zelf was een bijzondere gewaarwording voor Ankie, die nog nooit een Twentse bruiloft had meegemaakt: “Ik heb het maar over me heen laten komen.” De dag begon bij het gemeentehuis, waar de kinderen uit haar klas op de stoep stonden om het kersverse echtpaar toe te juichen. “Ze hebben tijdens het officiële gebeuren buiten gewacht en toen gingen ze met de bus naar Tibbe, waar het feest werd gevierd”, blikt Ankie terug. Er reed echter nog een bus. “We hadden een bus vanuit Drenthe laten rijden voor Ankie’s vrienden uit Gieten, die hebben ook een onvergetelijke dag gehad, net als haar ooms en tantes uit het Westen trouwens. De neven en nichten hebben het er nog steeds over”, vult Johan zijn vrouw aan.

Afgelopen vijftig jaar
In de afgelopen vijftig jaar is het echtpaar altijd bezig geweest. Johan werkte in het bedrijf van zijn vader, wat hij later samen met zijn broers overnam: “Mijn vader maakte (opklap)bedden, toen wij de zaak overnamen verlegden wij de focus op passagiersboten, als eerste in Tubbergen. Toen ik in 2001 stopte en afstand nam van de zaak liet ik een mooie tijd achter, altijd genoten.” Ook Ankie heeft genoten van haar werk, al met al zo’n 36 jaar in het onderwijs: “Toen we, na mijn tijd in Westerhaar, naar Tubbergen verhuisden, volgden de kinderen al snel en toen het voor onze zoon, en daarna onze dochter, tijd was om naar school te gaan, kon ik onverwacht ook terug. Zo heb ik nog zes jaar een fantastische baan gehad, tot mijn contract tot mijn spijt niet meer verlengt werd. Gelukkig kwam alles uiteindelijk toch goed en kon ik tot mijn pensioen op het ROC aan de slag als docent; Nederlands als tweede taal.”

Reilen en zeilen
Ook nu blijft het gouden bruidspaar druk bezig, ze genieten van hun hobby’s, twee kinderen en vier kleinkinderen. “Onze grootste hobby is toch wel watersport, we hebben een woonboot in het Zuidlaardermeer. We hebben er meerdere bootjes bijliggen, een sloep voor ons en zeilbootjes voor de kleinkinderen”, vertelt Johan. Ankie vult aan: “Onze kinderen zijn zo ongeveer op het water geboren. We gingen vroeger al veel zeilen en dat hebben de kinderen overgenomen. Tot ze zelf een rijbewijs hadden waren we ieder zomers weekend bij een ander meer te vinden, en nu soms weer. De kinderen van onze zoon zeilen ook graag, als we dan naar een wedstrijd gaan zien we opa’s en oma’s die gelijk met ons als ouders meegingen.” Ook doet het echtpaar aan Nordic Walking; “We gaan dan met een groep wandelen en ter afsluiting een kop koffie drinken bij het Hoogspel in Delden”, aldus Johan. Ankie vervolgt: “Het is een fijne groep, haast een familie. Het is een beetje ter ere van de groep dat we het feest ook bij het Hoogspel vieren, met onze eigen familie, hechte buren, goede vrienden en natuurlijk de Nordic Walking groep!” Voor het feest woensdag gevierd werd, toog burgermeester Haverkamp naar de woning van het echtpaar aan de Boskampstraat om hen te feliciteren. “Dat vind ik wel heel bijzonder. Ik weet nog toen mijn ouders zestig jaar getrouwd waren kregen ze de felicitaties van de koningin, mijn moeder, die niet veel had met het koningshuis, was toch enorm vereerd. Zo voel ik me nu ook wel een beetje”, besluit Ankie.