Algemeen

Een bijzonder pakket voor Rietje

ALBERGEN - Riet Busscher, beter bekend als Rietje van Haarhuis Miets uit Albergen, is opgegroeid in het gelijknamige dorpscafé, wat in de verre omtrek bekend was. Met name tijdens de befaamde internationale motorraces in Tubbergen wisten het publiek en de coureurs de weg naar het café te vinden. Daar is de passie die Rietje heeft voor de motorrace begonnen. Ze heeft er vele motorsportvrienden aan overgehouden, waaronder Theo en Nolda Timmer en Theo en Maria Bult. Theo Bult won diverse keren in Tubbergen waaronder de internationale race in 1971 op zijn befaamde 350cc Yamsel. Samen met coureur Theo Timmer heeft Rietje de Grand Prix van Zweden en Finland bezocht en enkele jaren later is ze met Theo en Maria Bult naar de roemruchte races van Daytona (USA) geweest. Het gerucht ging dat Wil Hartog destijds een oogje op haar heeft gehad, maar de liefde was maar van korte duur. “Dat hoof ie almoals nig op te schrieven“, wimpelt ze met een lach weg. Vele coureurs waren er kind aan huis. Zo behoorde Piet van de Goorberg van de bekende racefamilie tot de vaste gasten. De zoons van Piet, Patrick en Jurgen, waren verdienstelijke coureurs in de GP’s en nu is kleinzoon Zonta een aankomend talent. De Duitse coureur Dieter Braun en de Engelsman Chas Mortimer kwamen ook regelmatig om te genieten van de bijzondere sfeer.

Rietje kan het zich nog heel goed herinneren: “De coureurs kwamen bij ons om te telefoneren en ook waren alle stopcontacten bezet om de accu’s op te laden, aggregaten waren er destijds nog niet. Ik werd een keer gebeld door het motorbedrijf van Dongen uit Rotterdam, of ik Cees van Dongen even kon ophalen uit het rennerskwartier, er moest wat besproken worden over de verkoop van een motor. Onderweg naar het rennerskwartier heb ik nog een bezem gepakt van een baancommissaris om de troep op te ruimen dat op het circuit lag bij de beroemde bocht van Bouhuis, waar het wegdek bestond uit klinkers. Eenmaal bij het rennerskwartier aangekomen zag ze Dieter Braun met de bus voor de dichte poort staan, hij had nog geen toegangsbewijs ontvangen en mocht niet naar binnen. Rietje bedacht zich niks en zei: ”Loot den kearl der langs, ie kunt toch wa zeen dat het ne coureur is.” Op tweede pinksterdag was de race en dan kwamen ’s morgens vroeg al drommen toeschouwers langs het café lopen. Opvallend waren de mensen uit Staphorst die in klederdracht naar het circuit gingen, dat zag je hier niet. Na afloop van de race was de prijsuitreiking bij zaal Kemperink in Tubbergen. Vrouwen van de coureurs welke gehuldigd werden kwamen eerst bij Rietje langs om hun jurk te laten strijken zodat ze netjes op het podium konden staan

Rampdag

Tweede pinksterdag 1972 werd een rampdag voor de races van Tubbergen. Tijdens de huldiging van 50cc wereldkampioen, Jan de Vries, zakte een tribune op het rennerskwartier in elkaar, wonder boven wonder werd er maar één man afgevoerd naar het ziekenhuis met een gebroken voet. Dit was een voorbode van een dag vol tragedie. In Fleringen vloog de Zuid-Afrikaan Mike Grant dwars door een vanghek heen en daarbij kwam de heer Te Kiefte uit Borne, als toeschouwer, om het leven. Mike Grant werd opgenomen in het ziekenhuis van Almelo met een bovenbeen- en een vingerfractuur. Vlak na de start van de 250cc kwam de Hilversumse coureur, Leo Commu, in aanraking met Adrie van de Broeke. Van de Broeke liep een zware hersenschudding op en Leo Commu werd in het ziekenhuis direct geopereerd aan een ernstig hersenletsel en overleed ’s nachts aan zijn verwondingen. Deze zwarte dag heeft een diepe indruk achtergelaten op zowel de organisatie als het publiek en betekende uiteindelijk het einde van de races op het circuit van Tubbergen.

Betrokken

Rietje Haarhuis was uiteraard erg aangeslagen na deze tragische racedag. Ze zocht Mike Grant regelmatig op in het ziekenhuis. De broer van Mike Grant, Art, was met de bus alleen achtergebleven op het rennerskwartier. Rietje had erg met hem te doen en zei dat hij de bus maar mee zou nemen naar de parkeerplaats bij het café en dan kon hij bij hun logeren.

Na anderhalve week is Mike Grant ontslagen uit het ziekenhuis en is hij samen met zijn broer weer vertrokken, nadat ze uiteraard de familie Haarhuis heel hartelijk hadden bedankt voor hun gastvrijheid en behulpzaamheid.

Monument

We maken even een sprong naar 2012. Tijdens de Historische Races Tubbergen, welke jaarlijks worden verreden op het industrieterrein, is er een monument onthuld ter nagedachtenis aan de coureurs, Julien Colpaert, John Bacon en Leo Commu, en de toeschouwers, Henk Vlutters en Bernard te Kiefte, die zijn verongelukt tijdens de races in Tubbergen. Familieleden van de slachtoffers waren aanwezig bij de opening waaronder een broer en zus van Leo Commu. Sinds de opening van het monument gaat Rietje getrouw elke week ernaartoe om het schoon te maken en de bloemen te verzorgen. Met de zus van Leo Commu, Gonnie, heeft ze een speciale band. Ieder najaar haalt Rietje haar op van het station in Almelo om gezamenlijk een bloemetje te leggen bij het monument.

Verrassing

Enkele weken geleden kon ze haar ogen niet geloven toen de postbode bij haar thuis een pakket bezorgde met een wel heel bijzondere inhoud. Daarin zat de helm die Leo Commu had gedragen in het begin van zijn racecarriere. De familie van Leo Commu wil hiermee nogmaals hun dank uitspreken voor alles wat Rietje voor hen heeft betekend. Dit zegt iets over Rietje Busscher- Haarhuis die nog steeds erg sociaal en betrokken is bij de bevolking van Albergen en ver daarbuiten. Zo helpt ze nog bij de organisatie van de demo-races in Albergen en bezorgt ze maaltijden bij de organisatie Tafeltje Dekje.

Tekst en foto’s Ben Haarhuis

Rietje bij het monument van de overleden coureurs en toeschouwers.

Rietje op de plek waar coureur Leo Commu is verongelukt met de helm die zij van de familie heeft gekregen.