Algemeen

Eerbetoon aan overleden Eddy Kuipers uit Fleringen en Rob Mensink uit Albergen
Dylan, Wout, Jochem en Frank lopen de marathon om geld in te zamelen voor de Hersenstichting

FLERINGEN / ALBERGEN - Het vergt een lange, intensieve voorbereiding en veel tijd. Maar dat hebben Dylan Kuipers (23), Wout Stokkelaar (19) en Jochem Drop (22) uit Fleringen en Frank Rekers (53) uit Albergen er graag voor over. Zondag 16 oktober doen ze namelijk mee met de marathon van Amsterdam. Het idee ontstond nadat de vader van Dylan, Eddie Kuipers, en de zwager van Jochem, Rob Mensink, vorig jaar overleden aan de gevolgen van een hersenbloeding. “We wilden graag iets voor hen terugdoen en zamelen daarom met onze deelname geld in voor de Hersenstichting”, aldus Dylan Kuipers.

Vol motivatie is Team Fleringen, zoals ze zichzelf noemen, nu in training voor de marathon, een afstand van 42,2 kilometer. Zo’n tocht leg je niet zomaar even af. De teamleden bouwen het daarom langzaam op. “Elke zaterdag staat er een duurloop op het programma”, informeert Dylan. “We lopen via de Ootmarsumse Lopersclub, OLC ’93. Van de club  kregen we een trainingsschema van twaalf weken. Tevens hebben we daar een trainer als aanspreekpunt.”

Marathon van de bucketlist

De initiatiefnemers zijn alle vier sportief. Naast voetballen bij voetbalvereniging Fleringen, begonnen ze in coronatijd tevens met hardlopen. “Een marathon lopen stond sowieso al op onze bucketlist”, laat Dylan weten. “Maar pas later. Wat dan kan, kan nu ook, vonden we. En dan als eerbetoon aan mijn vader. We besloten mee te doen aan de Marathon van Amsterdam en er tevens geld mee op te halen voor de Hersenstichting.” Nadat Frank Rekers uit Albergen erover hoorde, vroeg hij of hij zich bij het team mocht voegen. Zijn zwager Rob Mensink is in hetzelfde jaar gestorven als Eddy, ook aan de gevolgen van een hersenbloeding. Sindsdien bestaat Team Fleringen uit vier leden. 

€ 1000,00 binnen een half uur

Het team won informatie in bij de Hersenstichting die gelijk enthousiast reageerde op het initiatief.  De mannen kregen een actiepagina op de website van het goede doel waarop ze hun persoonlijke actie konden plaatsen en promoten. “En dan moet je een streefbedrag bepalen”, vervolgt Dylan. “Omdat we geen idee hadden wat we konden verwachten, zetten we het bedrag op € 1000,00. Dit zetten we ’s avonds om 18.00 uur op de site. Tot ons ongeloof was  het streefbedrag een half uur later al bereikt! We wisten niet wat we zagen. Het zegt natuurlijk ook veel over mijn vader en Rob. Het waren twee zeer gewaardeerde en gerespecteerde mannen met een grote gunfactor”, klinkt het trots. “Dat is ook het persoonlijke van onze actie”, vervolgt Dylan. “Mensen doneren aan de Hersenstichting maar geven symbolisch voor papa en Rob, heel mooi.”

Actie bij ‘t Wilghuuske

De teller op de website van de Hersenstichting tikt ondertussen gestaag door. De stand van Team Fleringen is momenteel € 8600,00. Een bedrag dat flink steeg na een actie bij ’t Wilghuuske, een winkel in tweedehands kleding in Fleringen. Dylan: “’t Wilghuuske houdt ieder jaar uitverkoop van de zomercollectie, verdeeld over twee zaterdagen. De eigenaresse, Ingrid Mollink, vroeg ons of wij er dit jaar de catering wilden verzorgen. De opbrengst ervan kwam dan geheel ten goede aan de Hersenstichting.  Uiteraard waren we blij met deze kans. Eind juli verkochten we er taarten die gebakken waren door vrijwilligers, en ook cake, ijs, koffie, thee en ranja.” De opbrengst loog er niet om. Op de cheque prijkte uiteindelijk een bedrag van maar liefst € 1725,00. “Een geweldig mooi resultaat”, vindt Dylan. “Daardoor hebben we voorzichtig ons streefbedrag opgeschaald naar € 10.000,00. Het is nog een extra motivatie richting de grote dag, zondag 16 oktober. Wellicht komt er binnenkort ook nog een andere actie. Daarover zijn we in overleg.”

Team Fleringen is in elk geval heel blij met- en dankbaar voor-  elke donatie. Voor de Hersenstichting, en vooral voor hun helden: wijlen Eddy Kuipers en Rob Mensink.