Algemeen

Eervolle, laatste groet aan Jan Borggreve in ‘zijn’ schoenenzaak

TUBBERGEN- Passender en persoonlijker kon het afscheid van schoenenman in hart en nieren, Jan Borggreve volgens zijn nabestaanden niet zijn. De laatste groet kon namelijk worden gebracht in de schoenenwinkel van Elferink Schoenen; het pand waarin Borggreve in 1977 de schoenenzaak van zijn vader overnam en waarvan hij nog altijd de eigenaar was. Daar stond de gesloten kist, als bijzonder eerbetoon, afgelopen vrijdagavond tussen de herenschoenen. “Ik weet zeker dat Jan dit ontzettend mooi had gevonden”,  aldus zijn partner Ria Kokhuis-Van Bentheim.

Jan Borggreve stierf vorige week op 80-jarige leeftijd. Tot aan het einde van zijn leven was hij betrokken bij de schoenzaak die na zijn pensioen, werd overgenomen door Gerard Hofhuis en in 2016 door Elferink schoenen.

 

Tweede thuis

Voor Jan Borggreve was de winkel zijn tweede thuis. Hoewel hij het ondernemerschap al tientallen jaren geleden verruilde voor zijn pensioen, had hij nog altijd een eigen werkbank in de werkplaats. “Jan hechtte waarde aan zijn eigen plekje in de zaak”,  vertelt de huidige eigenaar Lennert Elferink. “Zo nu en dan verrichtte hij er schoenreparaties voor vrienden en bekenden. Want schoenen bleven de rode draad in zijn leven. “Zelfs als we zomers op een terrasje zaten, keek Jan naar de schoenen die mensen droegen”, memoreert zijn partner Ria.  “En als familieleden trots hun nieuwe schoeisel toonden, keek Jan eerst met een kritisch oog naar de kwaliteit en de stevigheid.”

 

Eervol

Dat het afscheid eveneens tussen de schoenen plaats vond was voor de nabestaanden van Jan Borggreve daarom de ultieme en meest persoonlijke plek. Op de gesloten kist die achter een gordijn in de herenhoek stond, prijkte tijdens het afscheid een mooie, ingelijste vakantiefoto van Jan. Vanuit de winkel  vertrok hij de volgende dag naar het crematorium. Lennert Elferink twijfelde niet over het beschikbaar stellen van zijn winkel. “Ria benaderde mij met de vraag of de condoleance in de winkel mocht plaatsvinden”,  zegt Elferink. “Daarmee stemde ik onmiddellijk in. Ik vind het bijzonder eervol om dit mede mogelijk te maken.” 

 

Creatiever door coronamaatregelen

De uitvaartbegeleiders van Hams Uitvaarverzorging zien tegenwoordig steeds vaker dat nabestaanden kiezen voor een onconventionele manier van afscheid nemen. “Vanwege de coronamaatregelen is het niet toegestaan om met een groot gezelschap samen te komen voor een condoleance of een uitvaart”,  legt uitvaartbegeleider Richard Turenhout uit. “Waar normaliter bijvoorbeeld 450 mensen naar de kerk komen, kan dat nu niet. Dat maakt ruimte voor een meer persoonlijke inbreng. Voorwaarde is vanzelfsprekend dat de coronaregels kunnen worden opgevolgd. Daarin zijn mensen zeer creatief. Ik vermoed dat ook na corona de klassiek avondwakes langzaamaan worden vervangen door uiteenlopende vormen van een persoonlijke afscheid, zoals bij het afscheid van Jan Borggreve.”