Algemeen

EK Volleybal lonkt voor Noa Krikhaar uit Geesteren

GEESTEREN - Noa Krikhaar (14) is net terug uit Italië waar ze met het Nederlandse Pre Jeugd volleybalteam tijdens het kwalificatietoernooi een gooi deed naar een plek op het EKU16 in Hongarije en Slowakije in juli. Die plek moesten de dames helaas afstaan. Maar er gloort nog hoop. Volgende maand vertrekt Noa met het Oranje team naar het afsluitende kwalificatietoernooi in Polen voor een laatste kans op plaatsing voor de Europese Kampioenschappen. En daar zet de fanatieke libero uit Geesteren alles voor opzij.

Volgens Noa Krikhaar heeft het Pre Jeugd Oranje volleybalteam haar uiterste best gedaan in Italië. Vanuit die spirit zetten ze 6 mei koers richting Polen. “We hebben echt ons best gedaan in Italië en dat gaan we ook in Polen weer doen”, laat Noa weten.

Nieuwe positie als libero
De volleybalcarrière van Noa begon bij Tornado in Geesteren. Drie jaar geleden maakte ze de overstap naar volleybalvereniging Krekkers in Mariaparochie. Daar speelt ze in dames 2 en traint ze mee met dames 1. “Vanaf mijn negende speel ik ook in het Regionale Talenten Centrum (RTC) in Almelo”, vult de veertienjarige aan. “Via die weg ben ik geselecteerd voor Papendal en tijdens de selectiedagen uiteindelijk voor Pre Jeugd Oranje, samen met nog elf dames.” Een hele verandering, vindt Noa. Want waar ze normaal gesproken passer-loper is, staat ze nu in het veld als libero. “Dat is heel anders maar ook ontzettend leuk. En wanneer je op hoog niveau volleybalt, moet je soms keuzes maken”, vervolgt ze. “Als ik moet trainen, ga ik de avond ervoor bijvoorbeeld niet weg. Maar dat heb ik er graag voor over.”

Coronatest voor elke wedstrijd
Het doorzettingsvermogen werd beloond met een positie in de jeugdselectie. Dinsdag 30 maart vertrok de delegatie voor het kwalificatietoernooi in Italië. Vanwege corona moesten de speelsters zich voor aanvang van iedere wedstrijd laten testen. “Gelukkig is niemand van ons team gedurende het toernooi getest”, laat Noa weten. “In het Spaanse team daarentegen waren voor vertrek wel een aantal dames positief getest. Spanje viel daardoor uit. Dit betekende één wedstrijd minder voor ons.” In de resterende vier matches haalde ‘Oranje’ de benodigde punten niet om zich te plaatsen voor het EK. Het team geeft zich echter nog niet gewonnen en traint momenteel voor het laatste kwalificatietoernooi in Polen van 6 tot en met 9 mei. Vanwege de verplichte quarantaine trainden de meiden tot afgelopen zondag thuis.

Vertrouwen in selectie
Noa hoopt vurig dat ze daarvoor opnieuw wordt geselecteerd. “Voor dit toernooi wordt er een nieuwe selectie gemaakt”, laat ze weten. “Er is zeker concurrentie. Gelukkig noemde onze trainer mij de motor van het team vanwege mijn teamspirit. Daarom heb ik er wel vertrouwen in. Tot nu vind ik het een hele leuke ervaring. Onderling zijn we als team ook veel hechter geworden sinds Italië. Ik wil dan ook graag verder en zet alles op alles om in juli naar het EK in Hongarije en Slowakije te kunnen.”

Foto: Clemens Brughuis