Algemeen

Elferink Schoenen en podologie viert 100-jarige bestaan met jubileumkrant en feestweek

TUBBERGEN – Het 100-jarige bestaan van een bedrijf is heel bijzonder. Elferink Schoenen en Podologie mag het dit jaar beleven. Om het ivoren jubileum te vieren, bracht eigenaar Lennert Elferink een speciale jubileumkrant uit. Hierin wordt een terugblik geworpen op de geschiedenis van drie generaties ondernemerschap. Daarnaast is het de hele week feest in de winkels aan de Almeloseweg 4 in Tubbergen en Westeinde 154 in Vriezenveen. 

Al drie generaties een familiebedrijf

Sinds 2012 mag hij zich bedrijfseigenaar noemen, maar schoenen vormen in het hele leven van Lennert Elferink al de rode draad. “Ik weet niet anders dan mijn vader Leo was aan het werk in de werkplaats en mijn moeder Truus stond in de winkel” vertelt hij in kantoor van de met ballonnen versierde winkel in Tubbergen. “En ook pa groeide op tussen de schoenen. Het was zijn vader, opa Jan, die de zaak in 1920 heeft opgezet.” Jan Elferink was oorspronkelijk schoenmaker. Nadat hij een schoenenwinkel begon in Geesteren, verkocht hij zijn waren zowel vanuit de winkel als aan de deur in Kloosterhaar en omgeving. Op 14-jarige leeftijd kwam zoon Johan bij zijn ouders in het bedrijf werken. In de jaren zestig nam hij de zaak over maar besloot zich in 1972 uitsluitend te richten op zijn tweede winkel in Raalte. Vanaf dat moment kwam de Geesterense zaak op naam van zijn broer Leo Elferink. Leo leerde het schoenmakersvak bij Hofhuis in Albergen. Dankzij de grote inzet van hem en zijn vrouw Truus, werd in 1995 een tweede winkel van Elferink schoenen geopend in Vriezenveen. In 2001 kwam hun zoon Lennert bij in de zaak en in 2012 ook zijn vrouw Nicolet. De winkel verhuisde  in 2016 van Geesteren naar Tubbergen.

 

Podologie

“In totaal werkte ik twaalf jaar samen met pa”,  laat Lennert weten. “Die periode koester ik. Pa was een gemakkelijke, lieve man. We hadden een heel goede band. Zij aan zij stonden we samen urenlang in de werkplaats. Dan deed hij de schoenreparaties en ik de podologie. Mijn moeder bracht met op het idee om podologie te gaan studeren. Zij adviseerde mij om voor de toekomst meer aanbod te hebben dan ‘alleen’ schoenenwinkels. Dat was ik met haar eens en ik volgde de HBO opleidingen Registerpodologie en later ook Podoposturaal therapie. Ik zie het nog steeds als een mooie, extra tak van sport. Ik maak onder meer steun- en correctiezolen. Een steunzool biedt ondersteuning en met een correctiezool verandert de lichaamsstand. Ik spreek weleens klanten die wel twintig paar schoenen in de kast hebben staan. ‘Maar geen enkel paar zit echt fijn’ zeggen ze dan. Mijn ervaring is dat er in dat geval vaak sprake is van een onderliggend probleem. Met een steun- of correctiezool, of een combinatie daarvan verwerkt in één zooltje is die klacht te verlichten of te verhelpen. En door de CadCam technieken zijn ze sneller te vervaardigen en is er een korte wachttijd voor een nieuwe afspraak. Omdat ik vanwege mijn vak minder in de winkel sta, gaan collega’s mee op inkoop van schoenen. Zij zijn allemaal zeer vakkundig en ervaren en weten feilloos waar de meeste vraag naar is. Soms staan we met schoenen in de handen en zeggen ze: ‘dit is echt een schoen voor die en die klant’. We proberen altijd tegemoet te komen aan de wensen van onze klanten. En dat wordt gewaardeerd. Want mede daardoor mogen we ons gelukkig prijzen met een grote, vaste klantenkring.”

 

Webshop met buurtservice

Ondanks de hoge leeftijd van 100 jaar gaan beide vestigingen van Elferink Schoenen en Podologie met de tijd mee. Zo is het winkelaanbod uitgebreid met diverse accessoires. Riemen, tassen en armbandjes maken samen met eigentijdse schoenen een outfit compleet. Tevens is volop aandacht besteed aan een duidelijke en snelle website. Klanten kunnen er terecht voor informatie en voor de online shop. “De webshop loopt goed”, meldt Lennert. “Steeds meer klanten weten ons online te vinden. Natuurlijk helpen wij onze klanten liever persoonlijk in de winkel. Maar tegenwoordig willen veel mensen op hun gemak winkelen vanaf hun bank of stoel. Helemaal in coronatijd blijkt de webshop een enorme toevoeging te zijn. Daarom hebben we vanwege het coronagebeuren een buurtservice aan onze website gekoppeld. Klanten kunnen nu tot zeven paar schoenen gratis en aan huis bezorgd krijgen. In alle rust kunnen zij de schoenen passen. Afrekenen hoeft pas als we de niet gekochte schoenen weer op komen halen.”

 

Met de schoenlepel ingegoten

Als derde generatie binnen het familiebedrijf ziet Lennert de toekomst zonnig tegemoet. Met een gevoel van dankbaarheid zet hij de zaak voort die opa Jan, oom Johan en zijn ouders de afgelopen tijd hebben opgebouwd. Over zijn ouders is hij louter lovend. “Pa en ma werkten jarenlang keihard”,  vervolgt Lennert. Pa in de schoenmakerij en ma in de winkel. “Als mijn broers Lars en Thomas, mijn zus Dagmar of ik mijn moeder nodig hadden, liepen we de winkel in. Zo kreeg ik de liefde voor het vak niet met de paplepel maar met de schoenlepel ingegoten. Nu ik zelf drie kinderen heb, is mijn bewondering voor haar multitasking grenzeloos. Ze was 100 procent verkoopster en 100 procent moeder. Ik ben enorm trots op haar.”

Het jubileumfeest stond aanvankelijk in maart gepland. Vanwege corona is besloten om dat uit te stellen tot september. Deze week is het zover en viert Elferink Schoenen en Podologie de hele week feest. Vanwege het 100-jarige bestaan is er een speciale jubileumkrant uitgebracht. Aan burgemeester Wilmien Haverkamp van Tubbergen werd afgelopen week het eerste exemplaar uitgereikt. Voor de eerste vijftig klanten staat er deze week een goodiebag klaar. Daarnaast maken kopende klanten elke dag kans op het winnen van een slagroomtaart en wordt er iedere dag één paar schoenen verloot.