Algemeen

Foutje bedankt! Gemeente haalt cadeaubank na tien minuten weer uit privétuin

HARBRINKHOEK/MARIAPAROCHIE – Een mooie, zichtbare plek voor het cadeaubankje vonden afvalverwerkingsbedrijf ROVA, gemeente Tubbergen, Dorpsraad Harbrinkhoek-Mariaparochie, Dorpsbelang en Buurtman Ronnie Nijhuis op de kruising Slagenweg-Leuvinksweg in het dubbeldorp. Met het bankje, dat is gemaakt van gerecycled plastic, wil de gemeente haar inwoners symbolisch bedanken voor hun inspanningen voor het goed scheiden van afval. Maar de beoogde plek bleek afgelopen donderdag tien minuten na de plaatsing privégrond te zijn in plaats van gemeentegrond. De aanwezige wethouder Ursula Bekhuis bood de tuineigenaren, Paul en José Masselink haar welgemeende excuses aan. Voor de cadeaubank wordt een nieuwe plek, op gemeentegrond, gezocht.

De miscommunicatie werd duidelijk toen ‘buurman’ Paul Masselink kwam kijken wat er gebeurde op de hoek van zijn tuin. “Wat gebeurt hier allemaal”,  vroeg hij verbaasd bij het zien van het gloednieuwe plastic bankje. “Waar is onze eigen bank gebleven?”

 

Miscommunicatie

Wat een feestelijk moment moest zijn werd even een ongemakkelijke situatie. Kernwethouder Ursula Bekhuis legde uit: “Dit bankje wordt aangeboden aan de inwoners van Harbrinkhoek-Mariaparochie vanwege de verbeterde scheiding van pmd-afval”, sprak ze tot Paul Masselink. “Omdat dit gemeentegrond is, werd akkoord gegeven om het bankje hier te plaatsen. Wij wisten niet dat dit particuliere grond betreft.” Gelijk werd telefonisch contact opgenomen met de buitendienst van Noaberkracht, de ambtelijke organisatie van de gemeente Tubbergen. Uit het gesprek bleek dat inderdaad werd verondersteld dat het om gemeentegrond ging. “Dit is heel vervelend”, concludeerde de wethouder. “En ook erg knullig. We gaan natuurlijk uitzoeken hoe deze miscommunicatie heeft kunnen ontstaan. Onze excuses voor de overlast.”

 

Houten bank terug

Paul en José Masselink mochten het bankje laten staan als ze dit wilden maar zagen ervan af. “Ik houd niet van plastic”,  liet Paul weten. “Wij hadden hier een bankje staan van hout met betonnen elementen. Dat wil ik graag terug.”

De aanwezige medewerkers van Noaberkracht takelden de cadeaubank amper tien minuten na de plaatsing weer op de vrachtwagen. “Jullie bank is inmiddels afgevoerd maar komt weer terug. Maandag maken we alles weer zoals het was”,  beloofde één van hen. “Ik ben helemaal verbaasd dat dit gebeurt”,  liet José Masselink weten. “Fijn dat we de oude bank weer terugkrijgen. Ik kan er ook wel weer om lachen.”

De gemeente en haar lokale partners zijn inmiddels op zoek naar een geschikte plek voor de cadeaubank.

 

Pmd-afvalscheiding beloond

Op 1 november 2019 begon de gemeente samen met ROVA aan een gerichte aanpak voor het goed scheiden van afval. Onder de noemer #Terugwinnaars werden inwoners geïnformeerd over het juist scheiden van afval en grondstoffen. Hierbij was speciale aandacht voor pmd (plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons). Samen met ROVA heeft de gemeente een uitgekiende aanpak ontwikkeld om inwoners te motiveren het afval zo goed mogelijk te scheiden. Zo is uitvoerig gecommuniceerd en zijn ludieke acties gehouden, bijvoorbeeld het afvalscheidingsspel op de markt in Denekamp. Daarnaast zijn tijdens verschillende inzamelroutes van pmd voorlopers van ROVA meegegaan. Deze voorlopers controleerden visueel de inhoud van de containers. Vervuilde containers werden niet geleegd, maar voorzien van een kaart waarop stond wat voor vervuiling in de container zat. Inwoners kregen vervolgens de kans de vervuiling eruit te halen, waarna ROVA alsnog langskwam om de container te legen.

“Van de 23 gemeenten in Midden- en Oost-Nederland waarin wij werkzaam zijn, zijn Tubbergen en Dinkelland de eerste plaatsen waar we deze aanpak uitvoerden”,  informeert Mark de Weerd, communicatieadviseur bij ROVA. “Met een percentage van 75% pmd-afvalscheiding voldoen de inwoners uit deze regio aan de landelijke doelstelling. Als beloning lieten we daarom een bankje maken van gerecycled plastic.” In Dinkelland kreeg de bank donderdagochtend een plek in Ootmarsum aan de Oldenzaalsentraat, ter hoogte van de kruising met de Weerselosestraat.

De locatie van de cadeaubank die Tubbergen aangeboden kreeg, wordt binnenkort bekend gemaakt.