Algemeen

Gemeente Tubbergen ondersteunt jongeren door aanbod maatschappelijke diensttijd

TUBBERGEN - Van jongeren, met jongeren en voor jongeren. Dat is de insteek van zes Twentse gemeenten en organisatoren FC Noaber en FC Twente – Scoren in de Wijk. Door de ontvangen subsidie kunnen jongeren in deze tijd een breed scala aan activiteiten ondernemen in de vorm van vrijwilligerswerk. Bijvoorbeeld bij sportverenigingen, welzijns- en zorginstellingen en basisscholen.

Wethouder Hilde Berning: “We zijn een hele concrete samenwerking aangegaan waarvan veel jongeren uit de gemeente Tubbergen direct profijt hebben. In deze moeilijke tijd kunnen zij in de vorm van maatschappelijke diensttijd tóch activiteiten ondernemen, mooi om als gemeente hieraan bij te dragen.”
32 uur doen wat je leuk vindt
Jongeren in de leeftijd van 14 tot en met 27 jaar mogen in acht weken tijd een activiteit doen van 32 uur. Zij kunnen hiermee hun horizon verbreden, hun cv aanvullen met vrijwilligerswerk én iets moois doen voor zichzelf en een ander. Jongeren ontvangen een vrijwilligersvergoeding per uur. De hoogte is afhankelijk van hun leeftijd.
 Tien activiteiten om uit te kiezen
Jongeren hebben de keuze uit tien activiteiten:
1. Bijles geven aan basisschoolkinderen;
2. Digitale vaardigheidstraining geven aan oudere mensen;
3. Hulp krijgen bij hun studiekeuze via bellen of chatten;
4. Vlogs of podcasts maken voor organisaties;
5. Helpen met social media in organisaties (bijvoorbeeld door social media van verenigingen op te pimpen);
6. Opzetten van een luister- en chatlijn voor kinderen;
7. Organiseren van sportactiviteiten, zoals een voetbal- of volleybaltoernooi tussen de zes Twentse gemeenten;
8. Organiseren van 1-op-1-sportbijlessen in het kader van Topsport;
9. Collectes lopen in een sportief, sociaal maatschappelijk jasje;
10. Speciale activiteiten per gemeente, bijvoorbeeld de Zorggroep Manna Picknick Twentebreed.
In Tubbergen is al één initiatief van start gegaan; Vrijheidssoep. Waarbij er in de week van 1 tot en met 5 mei duizend liter Vrijheidssoep wordt uitgedeeld door jongeren. Georganiseerd door de gemeente met hulp van jongerengroep Rock Solid en FC Noaber.
Voor het totaal aan activiteiten is per gemeente € 44.689,- beschikbaar. Bovendien krijgen de jongeren begeleiding en een online training in klantgerichtheid, samenwerken en toewerken naar een resultaat.
De negatieve gevolgen van corona tegengaan
In februari jongstleden ondertekenden 150 wethouders Jeugd (waaronder wethouder Hilde Berning) uit gemeenten in heel Nederland een brandbrief over de grote gevolgen die de aanhoudende Covid-19 pandemie heeft op de jeugd. Als gemeente vinden ze het belangrijk om de negatieve gevolgen van corona tegen te gaan. De gemeente zet sterk in op positieve gezondheid en streeft naar een inclusieve samenleving waarin ze gaan voor een plekje voor iedereen.
De vrijwillige activiteiten helpen jongeren uit een isolement te komen en zich nuttig te voelen. Ook helpt het bijvoorbeeld middelbare scholieren die geen stage hebben kunnen lopen in coronatijd. De maatschappelijke diensttijd telt dan als stage.
Gezamenlijke subsidieaanvraag
De subsidieaanvraag ‘maatschappelijke diensttijd’ is gedaan door zes Twentse gemeenten en de organisatoren FC Noaber en FC Twente-Scoren in de Wijk. Het Rijk heeft die aanvraag toegekend.
Informatie over aanmelden
Alle informatie over de maatschappelijke diensttijd, ook wel Noaberdeal Light genoemd, is te vinden op www.fcnoaber.nl.
Jongeren die mee willen doen met deze actie kunnen zich hiervoor aanmelden: https://www.fcnoaber.nl/aanmelden/. Kies vervolgens voor Noaberdeal Light.
Verenigingen, maatschappelijke organisaties, (basis)scholen en organisaties die activiteiten hebben waarbij ze de hulp van jongeren kunnen gebruiken kunnen zich hiervoor aanmelden via info@fcnoaber.nl. Omschrijf in uw e-mail de activiteit en wat u van FC Noaber en haar jongeren hierbij verwacht (gebruik hashtag: #ookditismdt).