Algemeen

Handen ineen voor kippenhok in belevingstuin Erve Mensman

GEESTEREN – In de belevingstuin van Erve Mensman in Geesteren is een begin gemaakt met de bouw van een groot kippenhok met bovenop een invliegopening voor duiven. Niets bijzonders zou je zeggen, ware het niet dat de voorziening voor niets wordt gerealiseerd, het onderhoud al geregeld is en het voer voor de komende twee jaar is toegezegd. Het is een staaltje van noaberschap op zijn best.

Plaatselijke ondernemers leveren het materiaal, waar nodig ook door hen op maat gemaakt, familieleden, medewerkers en andere vrijwilligers bouwen. Onder hen ook Gerard Lenferink die de ondernemers een voor een benaderde. “Er was niemand die nee zei”, zegt Lenferink, vrijwillig chauffeur bij TMZ. “Of het nou ging om het hout, metaal, het gaas, glas, spijkers, schroeven, bouten, moeren, zand, gereedschap of wat dan ook, iedereen zei direct ‘doen we’. Hoe dat komt? Omdat Erve Mensman niet in Geesteren staat, maar van en voor Geesteren is. Er woont een naaste van, een familielid of een bekende; iedereen heeft er een relatie mee.”


Spontaan idee

Het plan om een kippenhok te bouwen borrelde op tijdens een onderonsje van activiteitenbegeleidster Maureen Ruinemans met Lenferink. “Ik begon er met hem over omdat bewoners opleven als er dieren in de buurt zijn”, zegt Maureen. “Die keer bijvoorbeeld dat we buiten op het terrein allerlei boerderijdieren op bezoek hadden. Onze bewoners genoten. Ik vroeg aan Gerard of het haalbaar was om in de belevingstuin iets met dieren te doen. Iets waar de bewoners het hele jaar door plezier van kunnen hebben. Zo kwamen wij op een kippenhok. Gerard bood spontaan aan om een rondje langs ondernemers te maken, ik heb vrijwilligers gezocht en intern het een en ander geregeld. We zijn er begin april mee begonnen, dus het is allemaal snel gegaan. Zelfs de kippen en de duiven zijn al toegezegd. Het is de bedoeling dat we ze dit jaar nog gaan verwelkomen. Dat wordt een feestje!”