Algemeen

Harbrinkhoek en Mariaparochie weer schoon

HARBRINKHOEK/MARIAPAROCHIE - Afgelopen zaterdag 20 maart was er weer de Landelijke Opschoondag. In Harbrinkhoek en Mariaparochie ging een nieuwe en enthousiaste groep vrijwilligers op pad om hun mooie woonomgeving (binnen- en buitengebied) weer zwerfafvalvrij te maken.

Hoe fijn was het dat er ter plekke nog twee nieuwe vrijwilligers aansloten. Ook kinderen doen mee, geweldig om te zien. Er werd een flinke hoeveelheid vuil uit bermen en sloten opgehaald.
Opvallend was ook het aantal hondenpoepzakjes die opgeraapt moesten worden. Ook zagen we deze zakjes in regenafvoerputten liggen. In de putten veroorzaken die zakjes verstoppingen, waardoor het regenwater niet goed afgevoerd wordt. Deze zakjes zijn weliswaar biologisch afbreekbaar, maar dit betekent eigenlijk dat er bij de verbranding geen giftige stoffen vrijkomen. Dus ondanks de beslist goede bedoeling, liever het volle zakje meenemen naar huis en bij het restafval doen.
Wist je dat één sigarettenpeuk wel acht liter water verontreinigt? Dat veel sigarettenfilters plastic, rattengif, lood en pesticiden bevatten? Zodra een filter uit elkaar valt, sijpelen die chemicaliën in het water en in de grond. En wist je dat het wel twee tot twaalf jaar kan duren voordat een sigarettenpeuk helemaal is vergaan? En dat ook natuurlijke resten lang kunnen blijven liggen? Een bananenschil doet er drie jaar over voordat deze helemaal is afgebroken.
De beste oplossing is natuurlijk dat iedereen zijn of haar afval zelf netjes opruimt. Samen houden we Harbrinkhoek en Mariaparochie schoon. Als jij dit ook belangrijk vindt en op deze manier helpen wil, sluit je dan bij ons aan.
Voor informatie:
marietderkman@gmail.com of
 ivonne.goossen@gmail.com