Algemeen

Help Routenetwerken Twente de natuur begaanbaar te houden

TUBBERGEN – De natuur in Twente is uniek. Glooiende akkers, mooie bossen en bomen zo oud als de gemeenschap, allemaal in de achtertuin van menig Tukker. Het landschap, dat in deze regio zo gewoon is, biedt ontspanning, maar ook inspanning. De Twentse natuur is uitermate geschikt om te wandelen, te fietsen, paard te rijden en nog veel meer. Voor deze activiteiten zijn echter wel goed onderhouden routes en paden nodig. Daarvoor kan de gemeenschap rekenen op de ondersteuning van de Routenetwerken Twente en haar vrijwilligers.

Twee keer per jaar verkennen de ruim driehonderd vrijwilligers de tienduizend kilometers aan routes door het Twentse landschap. Om ervoor te zorgen dat iedereen in en rondom Tubbergen van de routes kan blijven genieten is Routenetwerken Twente op zoek naar vrijwilligers voor de fiets- en wandelpaden. 

Het netwerk
“Die 10.000 kilometer aan routes zijn over vijf verschillende netwerken verdeeld”, legt Jessieca Goossens, coördinator binnen Routenetwerken Twente uit. “Wij focussen ons op vijf verschillende type routes; fietsen, wandelen, paardrijden, mountainbiken en autorijden. Het autonetwerk is het minst uitgebreid met vierhonderd kilometer, en het wandelnetwerk is veruit het grootst met vijfduizend kilometer. Dankzij onze vrijwilligers kunnen we ervoor zorgen dat de paden goed onderhouden en beheerd worden. En die routes kunnen we dan weer promoten aan iedereen die van ons mooie Twente wil genieten. Goed om te weten is dat 80% van de gebruikers over onze routes uit eigen regio komt, dus doen onze vrijwilligers het voor hun noabers, maar ook de toerist die hier naartoe komt om te wandelen en te fietsen is zeer dankbaar als de routes er mooi bij liggen.”

Driehonderd vrijwilligers
Om dit mogelijk te maken heeft de organisatie vrijwilligers hard nodig. “Vrijwilligers zijn de basis van onze organisatie. We zijn een klein team en omdat een vrijwilliger minimaal twee keer per jaar de route schouwt, zoals we dat noemen, kunnen wij inspringen waar dat nodig is. Het is echt dankzij de samenwerking met vrijwilligers en onze samenwerkende partners natuurlijk, dat wij en de routes kunnen bestaan, dat is toch fantastisch”, aldus Goossens, die enthousiast over de vrijwilligers vertelt. “Natuurlijk zijn we al onze vrijwilligers ontzettend dankbaar voor het werk dat ze doen. We doen er dan ook alles aan om ze goed te faciliteren; routekaarten, informatie, een nieuwsbrief en twee vrijwilligersbijeenkomsten per jaar zijn daar een deel van. Al zijn de vrijwilligersbijeenkomsten die we organiseren ook een manier om iedereen te bedanken voor wat ze voor ons betekenen.”

Goed onderhouden
In verschillende delen van de gemeente is Routenetwerken Twente nog hard op zoek naar wandelaars en fietsers die twee keer per jaar hun route willen schouwen. “We zijn vooral op zoek naar mensen die genieten van de natuur en het mogelijk willen maken dat anderen daar ook van kunnen genieten”, licht Goossens de oproep toe. “Je kan je alleen aanmelden, maar ook als lid van een wandel- of fietsclub ben je welkom!” Hoewel de huidige vrijwilligers erg enthousiast zijn over hun taken en de samenwerking, blijft de gemeente Tubbergen wat achter qua vrijwilligers. “Dat is erg jammer natuurlijk, want de natuur is prachtig op en rond de Essen. Dus ook hier willen we onze wandel- en fietsroutes goed onderhouden en up-to-date houden.”  

Meer informatie
Interesse om het Routenetwerk te helpen? Of toch liever eerst meer weten? Neem dan vrijblijvend contact op met Jessieca Goossens, tel. 0800-7688365, of stuur een mailtje naar: jessieca@routenetwerkentwente.nl.