Algemeen

Innovatie door studenten werpt vruchten af

TUBBERGEN - Employer branding, circulair beton en de digitalisatie van de papiermassa; het zijn slechts enkele voorbeelden van onderwerpen waar studenten binnen Innovatiehub Tubbergen sinds afgelopen februari mee bezig zijn geweest. Ook deze derde lichting heeft haar steentje bijgedragen aan de innovatiekracht van de bedrijven in de gemeente Tubbergen.

Sinds de oprichting van Innovatiehub Tubbergen in juli 2017 hebben al 23 studenten gebruik gemaakt van de mogelijkheid om een stage-, project- of afstudeeropdracht binnen deze samenwerking aan te gaan. Door studenten van verschillende opleidingen en onderwijsinstellingen aan de hubbedrijven te koppelen ontstaat er steeds meer ruimte voor ontwikkeling en innovatie. 

Als snel op het gemak
Projectmanager Job Hollander, de vierde Fast Forward trainee die deze uitdaging aan gaat, is enthousiast over de huidige stagiaires en afstudeerders die hij mag begeleiden: “Wat ik vooral mooi vind om te zien, is dat de studenten zich binnen enkele weken op hun gemak voelen bij de bedrijven en daardoor ook initiatief durven te tonen. Zij komen in een voor hen onbekend bedrijf terecht en gaan vaak aan de slag met onbekende materie, maar daar bijten ze zich in vast en dan volgen adviezen en oplossingen razendsnel.” Een goed voorbeeld hiervan is Lars Bruggeman, student Bedrijfseconomie aan Hogeschool Windesheim in Zwolle. Voor zijn scriptie onderzocht hij bij Kamphuis Sloopwerken en Asbestsanering de financiële en ecologische baten en lasten van circulair beton. Een hele mond vol en zeker geen standaard onderwerp voor een economische student, maar geef je Lars nu de kans om over zijn onderzoek te praten dan houdt hij niet meer op. “Ik heb een erg brede interesse en ik vind het leuk om mij op vraagstukken te storten die echt impact hebben op de toekomst. Dit onderzoek ligt niet direct voor de hand als bedrijfseconomische afstudeerstage maar juist daarom kan ik met een andere visie naar het probleem kijken dan wanneer er een student met een technische achtergrond mee bezig zou gaan.”

Waardevolle adviezen
Ook de andere studenten kwamen met nieuwe onderwerpen en processen in aanraking, maar wisten hun bedrijven hier waardevolle adviezen voor te geven. Waar de papiermassa van Bouwmetaal bijvoorbeeld in de komende weken gedigitaliseerd gaat worden met behulp van tablets en applicaties, weet Loohuis Installatietechnieken nu waar de knelpunten in hun verkoopproces zich bevinden en kan Loohuis Communicatie & Beveiliging aan de slag met hun positie op Google. Daarnaast is er ook nog een bedrijfsoverstijgend onderzoek uitgevoerd naar het werven van medewerkers doormiddel van on- en offline content.

Ontwikkelmiddagen
Naast hun stage- of afstudeeropdracht kregen de studenten ook een tweewekelijks ontwikkelprogramma aangeboden. Hier hebben zij de mogelijkheid om met elkaar te sparren over hun onderzoek en worden zij door externe sprekers begeleid in hun persoonlijke ontwikkeling. Anouk Flims, Bedrijfsoverstijgende studente Creative Business aan Saxion Hogeschool, vertelt hierover het volgende: “De ontwikkelmiddagen spraken mij erg aan, het is fijn om tijdens mijn afstudeerperiode te kunnen sparren met andere studenten en thema’s aan te vliegen die aansluiten bij het schrijven van een scriptie. Vooral de middag met Dorothée Loorbach over ECHT presenteren & pitchen was voor mij persoonlijk erg waardevol!”

Nieuwe opdrachten staan open
De afgelopen periode is zowel voor de studenten, als ook voor de bedrijven voorbij gevlogen. De eindpresentaties zijn geweest, de vlag kon al meerdere keren uit en ook de meewerkstudenten kunnen met een gerust hart op vakantie. Voor Innovatiehub Tubbergen zijn dat uiteindelijk de belangrijkste graadmeters: De studenten moeten voor zichzelf, de opleiding en de bedrijven waardevolle adviezen opleveren en nuttige activiteiten uitvoeren. Maar het allerbelangrijkste is dat studenten zich op hun gemak voelen en positief terugkijken op hun periode bij de Hub. “De sfeer en werkwijze binnen een bedrijf zijn misschien nog wel belangrijker dan het daadwerkelijke werk dat je doet. Studenten krijgen bij ons de mogelijkheid om met verschillende bedrijven kennis te maken en samen met anderen zichzelf te ontwikkelen. Daarbij komt van mijn kant ook nog een stukje extra begeleiding en ondersteuning. Een unieke mogelijkheid als je het mij vraagt”, aldus Hollander. Ook voor de komende periode heeft Innovatiehub Tubbergen weer verschillende soorten opdrachten open staan. Heb je interesse of wil je meer weten over de Hub? Stuur dan een e-mail naar info@innovatiehubtubbergen.nl.