Algemeen

Jan Olthof verrast met Koninklijke Onderscheiding op Ceciliafeest

ALBERGEN - Tijdens de viering van het jaarlijkse Ceciliafeest van het Pancratiuskoor in Albergen heeft Jan Olthof een Koninklijke Onderscheiding ontvangen, opgespeld door burgemeester Wilmien Haverkamp. De gedecoreerde werd daarbij benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Het werd zo extra feestelijk voor Jan Olthof want hij vierde ook zijn veertigjarig jubileum als koorlid. Sinds 1979 een zeer betrokken koorlid en nooit verstek laten gaan.

“U zingt niet alleen, u bent ook al 35 jaar penningmeester van het koor. U houdt de contributies van de leden nauwkeurig bij en doet jaarlijks verslag. Ook bent u altijd beschikbaar voor extra klussen, zoals het organiseren van het jaarlijkse Ceciliafeest dat we vandaag vieren”, aldus de burgemeester in haar toespraak.

Pancratiusparochie

Maar het koor is niet de enige club die op de inzet van Jan Olthof mag rekenen. Hij is ook al heel lang actief voor de Pancratiusparochie in Albergen. Sinds 1984 lid van de werkgroep Parochieel Liturgisch Beraad, in 2003 aangesloten bij de klussengroep en een jaar later kwam daar de werkgroep Kerstversiering bij. Sinds 2012 is Olthof coördinator van de heren van deze werkgroep, die zorgen voor het zware werk zoals het plaatsen van de bomen en de kerststal. Bovendien bezorgt hij ook al ruim tien jaar de jaarlijkse kerstattentie. Haverkamp: “U bent voor de kerk een betrokken vrijwilliger in de verschillende werkgroepen en u staat altijd klaar als er een beroep op u wordt gedaan.” 

IJsclub Albergen

En ook bij de IJsclub Albergen is de kersverse gedecoreerde al veertig jaar actief als vrijwilliger, waaronder bestuurslid van 1979 tot 2012. In die periode kon Olthof zijn vakmanschap als metselaar goed inzetten voor de club, toen in 1985 de oude houten kantine moest worden vervangen door het stenen gebouw dat er nog altijd staat. “Ook bij de verbouwingen die volgden om de kantine uit te breiden en aan te passen aan de actuele eisen, stond u steeds klaar om te helpen. Want als er werkzaamheden zijn op het gebied van metselen, tegelen of stuken dan bent u onmisbaar en staat u al snel op de steiger. Met een troffel in de hand en een grote grijns op uw gezicht”, liet Haverkamp weten. Toen in 2012 werd gestopt met het bestuurswerk, volgde de benoeming tot Erelid van de IJsclub Albergen. Jan Olthof is er nog altijd actief als vrijwilliger in de onderhoudsploeg. Als de temperatuur onder nul daalt is hij dan ook regelmatig rond de ijsbaan te vinden om te helpen achter de kassa of met sneeuwschuiven en het vegen en dweilen van de baan. 

De Tukkers

Bij De Tukkers is Olthof sinds 1986 actief. Hij zit achter de kassa bij de thuiswedstrijden, en zet ook hier in op zijn vakgebied in de onderhoudscommissie. Zo is onder meer meegewerkt aan de bouw van de kleedkamers en het jeugdhonk, waarin met echtgenote Truus ook veel kantinediensten zijn gedraaid. Ook is Jan Olthof nog altijd op vrijdagmiddag actief op het sportcomplex van De Tukkers. Samen met collega-vrijwilligers van de VUT-ploeg wordt het onderhoud verricht en zorgt de ploeg ervoor dat het complex klaar is voor de sportwedstrijden in het weekend. Dus dat betekent bladruimen, vegen, reclameborden schoonmaken, noem maar op. Ook was er de inzet voor grote projecten als de vernieuwde bestuurskamer, keuken en fysioruimte. Bij De Tukkers zijn ze dan ook erg blij dat ze al 33 jaar op Jan Olthof mogen rekenen.

Lid in de Orde van Oranje-Nassau

“Meneer Olthof, u bent een harde werker die zijn talenten inzet voor de samenleving. U treedt niet op de voorgrond, maar bent een belangrijke steunpilaar voor de verenigingen en organisaties waar u zich voor inzet. U bent bovendien een heel prettige vrijwilliger om erbij te hebben; een teamplayer, positief en altijd vrolijk. Meneer Olthof door uw inzet kan er in de winter geschaatst worden, liggen de velden er netjes bij, ziet de kerk er keurig uit en kunnen mensen genieten van de samenzang van het koor. Daarmee bent u van grote waarde en die waardering spreken we vandaag uit. We mogen uw jubileum een koninklijk tintje geven”, aldus de burgemeester. Ze deelde vervolgens mee dat het Zijne Majesteit de Koning heeft behaagd Jan Olthof te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.