Algemeen

Jubileumcommissie maakt zich op voor een onvergetelijke schoolreünie

HARBRINKHOEK - De St. Alphonsusschool in Harbrinkhoek bestaat dit jaar maar liefst 100 jaar. Ter ere van dit jubileum heeft de jubileumcommissie een aantal feestelijke activiteiten op poten gezet. De schoolreünie, die plaatsvindt op zondag 7 november in sporthal annex gemeenschapsruimte De Haambrink, vormt hierin het hoogtepunt. Deze dag wordt er een film getoond van een aantal oud-leerlingen en bezoekers kunnen een kijkje nemen in de klassen waar diverse tentoonstellingen worden ingericht door leerkrachten en leerlingen. Maar elkaar (weer) ontmoeten is uiteraard de rode draad.

Foto: Clemens Brughuis

Voor de jubileumcommissie, bestaande uit: Ans en Bennie Kampkuiper (oud leerlingen), Henny en Anita Oude Geerdink (hij oud-leerling en oud-leerkracht, zij oud-leerkracht) Henriëtte Lenferink (namens de St. Alphonsusschool), oud-leerling en thans leerkracht Peter Nijhuis, oud-leerlingen Sander Alberink, Michel Masselink en Edwin Wesselink, is geen moeite teveel. Al maanden zijn zij bezig met het natrekken van gegevens en het verzamelen van foto’s en verhalen.

Urenlange speurtocht

“Vanwege het 75-jarige jubileum was er in 1996 ook een reünie”,  vertelt Ans Kampkuiper. “Van de ruim 900 bezoekers die toen kwamen, bewaarden we de gegevens. Aan de hand daarvan benaderde ik ze opnieuw, deze keer voor de reünie ter ere van het 100-jarige bestaan.” Dit had echter nogal wat voeten in de aarde. Vanwege de hoge leeftijd van sommige oud-leerlingen bestond de kans dat zij inmiddels al waren overleden. Een urenlange speurtocht volgde. “Eerst heb ik de namen gegoogeld”,  laat Ans weten. “Maar niet van alle overledenen is er een overlijdensadvertentie. Daar kwam ik achter toen ik belde. Het voelde soms ongemakkelijk maar anderzijds zou het ook zonde zijn dat mensen achteraf zeggen; ik wist er niks van, had me toch gebeld.” Ondertussen telt de reünie al ruim 450 aanmeldingen, schoolpersoneel niet meegerekend.

Wie heeft er nog mooie, duidelijke (groeps-)foto’s?

De reünie wordt geopend door de oudste nog in leven zijnde leerling, Tonnie Oude Breuil-Bekke. Om ook de oudere generatie – geboren voor 1940 -  de gelegenheid te geven om in alle rust bij te praten, staan zij gedurende het eerste uur van de reünie, van 14.00 tot 15.00 uur  centraal.

Voor hen allemaal zijn er zitplaatsen geregeld. Vervolgens doet de directeur van de St. Alphonsusschool, Tom Alink, een woordje. Beeld- en geluid zijn van grote waarde tijdens een reünie, daarover is de jubileumcommissie het eens. Wat is er dan mooier dan foto’s en films die de geschiedenis van de dorpsschool dragen. “Wij doen daarom een oproep aan alle inwoners van de gemeente Tubbergen en Almelo. Wij zijn op zoek naar mooie, duidelijke (groeps)foto’s. Heeft u deze en wilt u ze tijdelijk missen? Neem dan alstublieft contact met ons op. Dat kan per telefoon naar Ans Kampkuiper: 06-27276767.

“In aanloop naar de reünie kwamen er al heel veel mooie, verwonderlijke, grappige, maar ook ontroerende verhalen los”, zegt Henny Oude Geerdink. “Wij besloten om een aantal oud-leerlingen aan het woord te laten en er een film over te maken. Oud-leerling Niels Horstman, bekend van radio en televisie, heeft een eigen mediabedrijf en nam de filmproductie voor zijn rekening. De film wordt deze dag meerdere keren getoond. Licht en geluid zijn overigens in handen van oud-leerlingen die professioneel werkzaam zijn in de muziek- en evenementenbranche. Tevens vonden we een aantal lokale artiesten en oud-artiesten bereid om op te treden. Welke artiesten dat zijn? Dat verklappen we niet, oké eentje dan…de Maïsgirls!”

Alle hens aan dek, hulp is welkom

Van het bestuur van Sporthal annex gemeenschapsruimte De Haambrink kreeg de organisatie alle medewerking om de ruimte voor zondag 9 november in te richten als feestlocatie. Al wordt het flink aanpoten voor de reüniecommissie. Ans: “De zaterdagavond ervoor speelt de Krekkers nog een volleybalwedstrijd. Daarna beginnen wij met het inrichten van de ruimte. Alle hens aan dek dus. Gelukkig hebben we voor zaterdagavond voldoende hulp. Maar daags na de reünie, op maandagochtend kunnen we nog wel extra helpende handen gebruiken. We streven ernaar om rond 12.00 uur klaar te zijn.” Vooralsnog wordt er niet gewerkt met tijdblokken. De organisatie geeft aan dat zij de coronamaatregelen hanteren die op het moment van de reünie gelden.