Algemeen

KBO Vasse viert 50-jarig jubileum op feestelijke wijze

VASSE - Met een speciale kerkviering en een feestelijke bijeenkomst in Het Bolscher in Vasse, werd vrijdag 17 september jl. het zilveren jubileum van de KBO Vasse gevierd. Voor de ruim 55 aanwezige leden was het extra genieten. Vanwege het coronavirus lagen de KBO activiteiten ruim anderhalf jaar stil. Onder het genot van een hapje en een drankje werd er dan ook uitgebreid bijgepraat. Ondertussen genoten de aanwezigen van de vrolijke liedjes en versjes die het Hofkoor uit Weerselo ten gehore brachten.

Tijdens het samenzijn in Het Bolscher sprak Jan Lansink, districtsvoorzitter namens KBO Overijssel en het districtsbestuur een woordje tot het publiek. “Wat vandaag is, is morgen vaak al niet meer. Daarom is het belangrijk om bij te blijven,  om te zien naar elkaar en senioren te helpen hun positie waar te maken in de sterk veranderende maatschappij. Niet individueel maar samen optrekken en richting geven aan de toekomst.”

Bejaardensoos groeit uit tot KBO Vasse

Op 7 juni 1971 is door de toenmalige zusters van het Klooster in Vasse het initiatief genomen voor de oprichting van een Bejaardensoos in Vasse.

Ook is in die tijd zelfs overwogen om van het Klooster een bejaardentehuis te maken en bejaardenwoningen te bouwen aan de Kloosterhof. Vanuit het Klooster zou dan een soort ‘Tafeltje Dekje’ verzorgd kunnen worden. Deze plannen zijn echter niet verwezenlijkt, het Klooster is later verkocht (Hotel Pension Mosbeek). De bejaardenwoningen op de Kloosterhof zijn er wel gekomen.

Fuseren met de PCOB

Tijdens de Algemene Bondsvergadering in Zwolle werd in oktober 1979 besloten om een naamsverandering toe te passen. Voortaan heette de ouderenbond KBO (Katholieke Bond voor Ouderen).

In de loop der jaren is bij de KBO naast ‘elkaar ontmoeten’ de belangenbehartiging, opkomen voor onze senioren, steeds belangrijker geworden. Onder de naam ‘Levensavond’ kwam er vanaf april 1979 maandelijks een blad uit. Ook die naam werd een aantal keren gewijzigd. Van ‘Levensavond’ en ‘Levensster’ en ‘Nestor’ tot het huidige ‘KBO-PCOB Magazine dat inmiddels tien keer per jaar verschijnt.

Sinds enkele jaren wordt er hard gewerkt aan een samengaan met de PCOB, de Protestants Christelijke Ouderen Bond. Hoewel er op een aantal punten al wordt samengewerkt, laat de definitieve fusie nog even op zich wachten.

Cadeautje voor de burgemeester

Loco burgemeester Hilde Berning bracht vrijdagmiddag namens het college van Tubbergen de felicitaties over. Dit deed zij op een ludieke manier met een toespraak die ze deels in het Twents hield. “50 joar, wat ’n tied”, begon ze haar betoog. In het kort blikte ze vervolgens terug op de halve eeuw geschiedenis van de KBO Vasse. “Gefeliciteerd met dit mooie jubileum”, sprak ze tot slot. “Dat er nog heel veel leuke uitstapjes mogen komen. Nu begrijp ik trouwens wel dat burgemeester Wilmien Haverkamp graag naar dit soort uitstapjes gaat. Het bevalt mij nu ook al heel goed.” De loco burgemeester werd bedankt met een hartelijk applaus van de aanwezigen en een cadeautje: een plankje met lekkernijen. Ze beloofde dit persoonlijk langs te brengen bij de burgemeester die vanwege ziekte niet aanwezig kon zijn.

Weerzien en genieten

Voor de jubileumbijeenkomst was er grote belangstelling. Genietend van een drankje en borrelnootjes werd de schade na anderhalf jaar coronastilstand aardig ingehaald. “Normaal gesproken houden we eens in de vier weken een activiteit”, informeert Fons Nijhuis, penningmeester en secretaris van de KBO Vasse. “We mogen dan meestal zo’n 25 tot 30 leden verwelkomen. Voor vandaag hadden we verrassend veel aanmeldingen, maar liefst 55.”

Bezoekster Annie (73) keek uit naar de jubileummiddag. “Het is fijn dat het weer kan”, zegt ze. “Ik denk dat we het allemaal wel hebben gemist. Hopelijk gaan we nu weer door zoals voorheen. Als ik tijd heb, ga ik altijd.” Ook Ria (79) heeft het deze middag naar haar zin. “Ik ben pas  sinds twee jaar lid”,  laat ze weten. “Sinds kort gaat mijn man ook mee. Dat bevalt ons goed. Ik ben geboren en getogen in Vasse en ken hier bijna praktisch iedereen. Al heb ik me de afgelopen anderhalf jaar niet verveeld, het is leuk om elkaar nu weer te spreken.”