Algemeen

KIES voor je kind tijdens en na een echtscheiding

TUBBERGEN – Maretie Masselink besloot na 25 jaar in het onderwijs te hebben gewerkt dat het tijd was voor iets anders, maar ze wilde tegelijkertijd kinderen blijven helpen. Zo kwam ze terecht bij Sta Sterk, een methode die ze gebruikt om kinderen meer weerbaarheid en zelfvertrouwen te geven. Komende oktober begint ze met iets nieuws, KIES coaching voor kinderen van gescheiden ouders.

“Toen ik nog lesgaf zag ik regelmatig kinderen die het moeilijk hadden. En natuurlijk wil je als juf niets liever dan die kinderen helpen en ze alle aandacht geven, maar er zitten nog 25 á 30 andere kinderen in de klas en die verdienen natuurlijk ook aandacht. Ondertussen moet je ze ook nog leren rekenen en schrijven. Er is dus, helaas, weinig tijd voor”, aldus Maretie. “Toen ik uit het onderwijs stapte wist ik dan ook zeker dat ik die kinderen wilde gaan helpen. Dus heb ik me laten omscholen, eerst tot weerbaarheidstrainer en daarna tot KIEScoach.”

Kind In Een Scheiding (KIES)

In de KIESmethode, die erkend wordt door het Nederlands Jeugdinstituut en ondersteunt wordt door de Universiteit van Utrecht, wordt niet aan het kind gevraagd om te kiezen tussen de ouders. “Het kind leert juist om voor zichzelf te kiezen; gevoelens, emoties, en situaties te herkennen en hierover op een goede manier te communiceren”, licht Maretie toe. Ook benadrukt ze het belang van beide ouders voor een kind: “Daarom moeten  ze ook alle twee akkoord gaan met deelname aan de KIEStraining. Op het moment dat ouders uit elkaar gaan zijn het niet alleen exen, maar voornamelijk collega-ouders.” Dat is ook de reden dat de ouders op twee momenten gevraagd worden om bijeenkomsten bij te wonen. “Een in het begin om ze het proces uit te leggen, en aan het eind om samen, en algemeen te evalueren. 

Soort portfolio

De kinderen komen vanaf oktober, in een groep van maximaal vijf kinderen acht keer een uurtje bij elkaar in de bibliotheek van Tubbergen. “Maar uiteraard wel in een van de gesloten kantoren en wat daar besproken wordt blijft tussen mij en de kinderen, behalve als ze zelf iets aan de ouders willen laten zien of vertellen. Het is een ruimte van vertrouwen, en ik zal dat vertrouwen nooit schaden. Tijdens de trainingen werken we op verschillende, leeftijdsgeschikte manieren door de scheiding, het proces en gevoelens heen. Aan het eind van de acht weken heeft het kind een soort portfolio gemaakt en het is aan hun om dat wel of niet met ouders te delen”, aldus Maretie. 

Een drijfveer

Maretie heeft zelf op jonge leeftijd haar moeder verloren en heeft dus uit eerste hand meegemaakt hoe de worstelingen van een kind kunnen verlopen. “Volwassenen kunnen hun gevoel en ervaringen vaak kwijt bij vertrouwelingen; familie, vrienden en ga zo maar door. Voor kinderen kan het heel lastig zijn om de worstelingen die binnen plaatsvinden goed te verwoorden en de nodige hulp te zoeken. Als kinderen daar al jong mee geconfronteerd worden blijven ze daar vaak op latere leeftijd nog last van te hebben. Ik hoor ook wel eens dat alleen kinderen uit een vechtscheiding belang zouden hebben bij coaching, maar dat is zeker niet waar! Ook kinderen uit een ‘goede’ scheiding verliezen het gezin dat ze gewend zijn en krijgen met allerlei veranderingen te maken. Onderzoek laat zien dat kinderen uit een scheiding, ongeacht de manier waarop de ouders uit elkaar gaan, op lange en/of korte termijn profiteren van de begeleiding.”

Meer informatie

De inwoonster van Vasse heeft de begeleiding volledig eigengemaakt: “Om goede begeleiding te kunnen geven moet je het kind leren kennen, een band vormen en dan op een manier die bij het kind past dingen gaan doen. Ook merk ik aan mezelf dat ik veel werk- en spelvormen van de weerbaarheidstrainingen toepas in dit programma. De toegevoegde aandacht aan weerbaarheid, positiviteit en zelfvertrouwen zijn een verrijking voor ieder kind en ook zeker voor deze groep.” Door de kleinschaligheid van de coaching is het een particulier programma waar ouders om een vergoeding wordt gevraagd. Een vergoeding die in sommige gevallen vergoed kan worden door de zorgverzekering als ‘SOVA- of weerbaarheidstraining’. Voor meer informatie over het programma kijk op www.maretie.nl


Reacties

Dag mevrouw Masselink,

Graag zou ik meer informatie willen over uw kies training, is er nog plek en wat zouden de kosten zijn bij deelname? 

Op welke dagen geeft u de training?

Ik hoor graag van u, alvast hartelijk dank!

met vriendelijke groet,

Sandra Steenhagen