Algemeen

Kom op, het is maar veertig kilometer wandelen!

ALBERGEN – De weergoden waren gisteren goed gezind tijdens de Tukkerstocht. Veertig kilometer lopen is toch meer een sport dan velen denken. Jos (57) en Ans (58) uit het Utrechtse Goejanverwelle  zijn sportieve wandelaars. “We wandelen gemiddeld vijf uur in de week. Nu logeren we in een hotel in Ootmarsum en doen een rondje Albergen. Wat is nu 40 kilometer?” lacht Ans.

Uit landelijk onderzoek komt naar voren dat 40% van de wandelaars tussen de 50 en 64 jaar oud is. “Dat beeld zou misschien best kunnen kloppen”, zegt Hans Fidder. Hij is penningsmeester van de Tukkerstocht en staat samen met secretaris Mark Olink, Annemarie Paus en Julia Rekers aan de kassa. “Bij de 40 kilometer zien we veel grijze hoofden. Over het algemeen is het vandaag ook weer een mooie mix van jong en oud, die kiezen uit de 40, 25, 18, 12 of 6 kilometer.” 

De eerste stappen
Waarom lopen Jos en Ans nu eigenlijk zo veel? “Voor de ontspanning, om het hoofd leeg te maken en om te genieten van de natuur”, aldus Jos. “Dat Twente mooi is horen we van veel kennissen. Gisteren hebben we gewandeld op Landgoed Twickel en voorafgaand hebben we ons een beetje ingelezen in de omgeving.”

Gezelligheid staat voorop 
“Het is een wandeling door onze achtertuin, heel gezellig”, zegt een vader van twee jonge zoons.  Hun hond is aangelijnd en samen kijken ze naar de vuilniswagen van Roumaat. Deze maakt onderdeel van het thema ‘Recycling’ tijdens de familietocht. Gezelligheid staat voorop, het gaat om het sfeertje bij de Tukkerstocht. 

Goed uitblazen 
Ruim 1500 deelnemers liepen gisteren mee tijdens de 56e Tukkerstocht. De populairste afstanden waren de achttien, twaalf en zes kilometer. Na afloop was het goed uitblazen bij Partycentrum Morshuis op het terras om daar te genieten van een drankje en de muzikale klanken van popkoor Happinezz.