Algemeen

Landschap Overijssel zoekt vrijwilligers voor leuke activiteiten bij Watermolen Frans

MANDER –  Dat Landschap Overijssel een organisatie is die zich inzet voor natuurbehoud en het beheren van het Overijsselse landschap met haar bijzondere natuur en streekeigen historie, dat is wel bekend. Maar dat er binnen deze organisatie een vrijwilligersteam actief is die workshops en activiteiten organiseert en er ook nog eens voor zorgt dat de (water)molens toegankelijk zijn voor bezoekers, dat weet misschien niet iedereen. Om dit mooie team van vrijwilligers uit te breiden is het Landschap Overijssel op zoek naar enthousiaste mensen die als gastheer of gastvrouw willen fungeren, of die willen helpen bij het houden van kinderactiviteiten op de woensdagmiddag.

Het waterrad van Watermolen Franswordt al driehonderd jaar aangedreven door het water uit de Mosbeek. De familie Frans werd in 1870 eigenaar van de molen aan de Oosteriksweg in Mander. In 1961 werd het Overijssels Landschap eigenaar van Watermolen Frans. Gartje Toenhake en Nannie Arends zijn beide vrijwilliger bij de Watermolen Frans in Mander. Gartje draait mee op de woensdagmiddagactiviteiten; hierbij worden activiteiten voor kinderen georganiseerd. Nannie is op roulatieschema op de zondag actief bij de Watermolen Frans, waarbij zij als gastvrouw bezoekers te woord staat en het winkeltje in de watermolen bemant.

 

Woensdagmiddagactiviteiten voor kinderen

Gartje vertelt: “Eén keer per maand houden wij op de woensdagmiddag van 15.00 tot 17.00 uur verschillende activiteiten voor kinderen bij en rondom de molen. Hierbij is de doelstelling om de activiteiten zoveel als mogelijk buiten plaats te laten vinden, lekker de natuur in. De kinderen krijgen eerst een korte uitleg en daarna gaan we naar buiten om bijvoorbeeld waterbeestjes te vangen in de kolk, waarbij we naderhand op een kaart bekijken wat zij nu eigenlijk gevangen hebben. Verder hebben we in het voorjaar vuur gemaakt en gaan we met de kinderen wel eens op zoek naar oerklei. Naderhand mogen de kinderen dan in de molen heerlijk kleien met hun zelf gevonden oerklei.” Het aanbod van activiteiten is erg divers. Hoewel de woensdagmiddagactiviteiten zijn gericht op de kinderen, blijven de ouders gewoon aanwezig, zij kunnen meedoen en hun kind -indien nodig- meehelpen bij de activiteit. “Waar zijn op zoek naar mensen die het leuk vinden om niet met de kinderen bij de computer te gaan zitten, maar er juist met elkaar op uit willen gaan en hen mooie natuurervaringen op willen laten doen. We hebben een onderbezetting in de mannelijke ondersteuning, maar zowel heren als dames van alle leeftijdscategorieën en interesse-achtergronden zijn van harte welkom. Het is altijd een leuke middag en de kinderen zijn erg enthousiast.”

 

Gastvrouw/heer op  zondag

Op zondagmiddag is de Watermolen Frans open en kunnen geïnteresseerden binnenlopen om de molen te bekijken, informatie te verkrijgen en het winkeltje te bezoeken. Iedere zondagmiddag zijn hierbij vrijwilligers aanwezig om bezoekers welkom te heten, de molen te laten zien en de ‘Winkel van Frans’ te bemannen. Elke eerste en derde zondag van de maand is een vrijwillige molenaar aanwezig om de molen te draaien, deze laat het  proces van het graanmalen zien. Nannie geeft aan: “Voor het gehele gezin is op een zondag wel wat interessants te beleven bij de molen. Het vrijwilliger zijn op zondag is een sociale gebeurtenis en het is erg leuk om bezoekers te spreken die zelf ook iets te vertellen hebben over de historie uit de omgeving of een gebeurtenis uit de buurt of zelfs over de molen zelf. Hierdoor ontstaan vaak erg leuke gesprekken, waarbij wij ook regelmatig nog wat bijleren”. In het winkeltje zijn allerlei plaatselijke producten te koop, te denken valt aan honing en jam uit de regio, plantenzaadjes, pannenkoekenmeel en geveltekens. Het team van gastheren en gastvrouwen bestaat uit een mooie mix van dames en heren in alle leeftijdscategorieën. “Op een zondagmiddag willen we graag met minimaal twee personen aanwezig zijn in de molen waardoor je alle bezoekers goed te woord kunt staan en elkaar kan ondersteunen en bijspringen waar nodig. We werken met een soort van roulatie, maar vrijwilligers die ‘geen dienst’ hebben komen ook vaak ook zo nog even gezellig langs.”

 

Waterfeest op 8 september

Door het Landschap Overijssel worden ook activiteiten, zoals oogstfeesten en waterfeesten georganiseerd. Het Waterfeest is één van die leuke dagen welke dit jaar plaatsvindt op zondag 8 september van 12.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis. Landschap Overijssel organiseert deze dag samen met de Scouting Vasse. Zoals de titel al doet verraden draait het bij het waterfeest om water. Hoe zorgt het water ervoor dat de molensteen draait? Durf je met een vlot of kabelbaan over de kolk? Of laat je je liever omtoveren tot een waternimf of ijsvogel? De middag is voor jong en oud toegankelijk en iedereen kan meedoen aan de diverse activiteiten. Het waterrad van Frans draait volop en de vrijwillige molenaar en gastheren/dames vertellen graag de boeiende geschiedenis van deze eeuwenoude molen. Parkeren kan circa vijfhonderd meter verderop bij het Infocentrum IJs & Es van het Landschap Overijssel, gesitueerd aan de Bergweg 8 in Mander.

 

Informatie / kennis

Zij die geïnteresseerd zijn om vrijwilliger te worden hoeven geen speciale kennis te hebben over de natuur of de molen zelf. Tijdens een introductie wordt al veel informatie verstrekt, maar natuurlijk wordt de aanwezige kennis van vrijwilligers, de molenaar of schaapherder gedeeld. Daarnaast worden praktische cursussen aangeboden om tot de benodigde kennis te komen. Eisen? Eigenlijk is enthousiasme al een hele mooie basis, de rest van de kennis komt dan wel.

 

Contact

Voor meer info kan de website van Landschap Overijssel (www.landschapoverijssel.nl) worden geraadpleegd. Ook op de volgende twee links is meer informatie verkrijgen:

Voor de woensdagmiddagactiviteiten:       

https://www.groenbezig.nl/aanbod/gezocht-nieuwe-vrijwilligers-voor-kinderteam-op-watermolen-frans

Voor gastheer/vrouw bij Watermolen Frans:          

https://www.groenbezig.nl/aanbod/het-dal-van-de-mosbeek-

Eigenlijk is het nog leuker én makkelijker om op een zondagmiddag even bij Watermolen Frans binnen te lopen om daar één van de aanwezige vrijwilligers aan te spreken en nader kennis te maken. In een persoonlijk gesprek volgt dan info over het leuke en afwisselende werk als vrijwilliger bij het Landschap Overijssel. Foto: Gartje Toenhake en Nannie Arends bij het waterrad van Watermolen Frans.