Algemeen

Luchtkusjes en borrels vanuit de hoogwerker

GEESTEREN - Bewoners van TMZ locatie Erve Mensman ontvingen afgelopen zondag hoog bezoek. Omdat vanwege de coronamaatregelen gasten in het woon- zorgcomplex niet zijn toegestaan voelen veel bewoners zich eenzaam en verdrietig. Daar bedachten de activiteitenleiders binnen TMZ een ludieke oplossing voor. Vanuit twee hoogwerkers konden familie en dierbaren na ruim een week alsnog op ‘visite’ bij de bewoners die plaats hadden genomen op hun balkons. Het regende zondagochtend dan ook luchtkusje en er werd op gepaste afstand gekletst, gezwaaid, luchtkusjes geblazen en zelfs een borrel gedronken.

Harold Hofhuis van installatiebedrijf Eppink stelde de twee hoogwerkers beschikbaar. Ouderen die op de eerste en tweede etage in Erve Mensman wonen waren dolblij om op deze manier toch even persoonlijk contact te hebben met hun partners, kinderen en kleinkinderen.

Lichtpuntje “Hoe lang duurt deze situatie nog.” “Ik mis mijn familie zo.” Maureen Ruinemans, activiteitenbegeleider bij Erve Mensman hoorde deze vraag en opmerking de laatste week regelmatig. “Op televisie zag ik het idee van de hoogwerker”, vertelt ze. “Ik dacht gelijk, dat is iets voor ons. Op die manier kunnen we onze bewoners een lichtpuntje bezorgen. Dan weten ze dat iedereen nog aan hen denkt en met ze meeleeft. En voor de familie is het ook fijn om zelf te zien dat het goed gaat met hun ouders of grootouders.

Dit besprak ik met collega’s aan tafel. Eén collega zei gelijk dat haar zwager beschikt over hoogwerkers en belde hem om het idee te bespreken.” De zwager, Harold Hofhuis, eigenaar van Installatiebedrijf Eppink reageerde meteen enthousiast. “Natuurlijk werk ik mee aan deze actie”, zegt Hofhuis. “Stel dat je ouders in deze situatie zitten dan is het toch fantastisch dat je elkaar op zo’n manier even kunt zien en spreken.” Bewoners die niet beschikken over een eigen balkon mochten even gebruik maken van de balkons van medebewoners. Vanaf 10.00 uur wachtten de bezoekers op hun beurt om de lucht in te gaan. Sommigen namen een presentje mee en overhandigden het vanaf een veilige afstand.

Proosten op een gezellig moment
Voor mevrouw Brughuis was het een heel bijzonder moment. Zij kon haar wekelijkse borreltje met haar zoon Bennie op deze manier toch nog nuttigen. “Mevrouw Brughuis houdt van een glaasje Mömmelman”, licht Ruinemans toe. “Iedere week drinkt ze een borreltje met haar zoon. We bedachten dat het leuk zou zijn om dat ook nu, maar op afstand te doen. Het borrelglaasje plaatsen we in een gaatje in een plank. Haar zoon reikt haar het plankje vervolgens aan.” Voorzien van de kruidenbitter toog Bennie in de hoogwerker richting het balkon van zijn moeder. Ze nipten samen op de gezondheid. Mevrouw Brughuis hief haar glaasje en zei: “een borrel doodt alle bacteriën”. Dankbaar pinkte ze een traantje weg. “Het was geweldig voor allebei”, zegt Ruinemans even later. “Zo konden ze samen alsnog proosten op een gezellig moment.”

Hopen op een vervolg
Rinus Visscher uit Tubbergen staat weer met beide benen op de grond na een onderonsje met zijn vrouw. “Heel mooi dat dit kan zo”, vindt hij. “Het is toch een rare situatie. Normaal gesproken woon ik zes dagen in de week bij mijn vrouw hier in Erve Mensman. Daar zet ik me tevens in voor de cliëntenraad. Een dag per week ga ik naar Tubbergen waar ik mijn huis heb. We waren er zo aan gewend dat ik bij haar was. Maar na het aanscherpen van de coronamaatregelen kan ik niet meer naar haar toe. Nu we in de periode zitten van 75 jaar vrijheid is het helemaal lastig voor haar. Ze heeft een oorlogssyndroom en vertrouwt erop dat ik haar kan helpen. Ik hoop dat mijn vrouw het begrijpt. Daarom ben ik blij dat ik haar op deze manier toch nog even kan spreken en zien.”

Alle visite kreeg deze zondag een klein presentje aangeboden van Erve Mensman.

Medewerkers, bezoekers en bewoners zijn verrast door het succes van deze actie.“Het is ongelooflijk mooi om te zien hoeveel mensen wilden helpen bij het realiseren van dit hoge bezoek”, laat de activiteitenbegeleidster weten. “Maar dat het zo’n impact zou hebben, hadden we niet verwacht. Zelfs de regionale en landelijke televisie is aanwezig. We weten niet hoe lang deze situatie nog voortduurt. Stel dat het heel lang gaat duren dan is onze hoop dit nog een keer te kunnen doen.”

Foto’s: Clemens Brughuis