Algemeen

Meer dan zesduizend kilo appels en peren van particulieren tot sap geperst
tijdens de fruitpersdag van Landschap Overijssel in Mander

MANDER - Het was gezellig druk woensdag 28 september op het terrein van Landschap Overijssel, bij bezoekerscentrum Dal van de Mosbeek, in Mander, op een steenworp afstand van Watermolen Bels. Een komen en gaan van aanhangers met daarop kilo's appels en of peren. Maar ook auto’s waarvan de achterbank plat was gelegd, wat plaats had gemaakt voor tassen of kratten met appels  De Fruitpersdag van Landschap Overijssel is meer dan populair. Dat was te zien dat er in totaal deze dag meer dan 6.000 (!) kilo appels en peren van particulieren tot sap geperst werden! Een prachtig initiatief om het particulier telen van fruit te stimuleren.

Foto: Clemens Brughuis

Op de site van Landschap Overijssel was al te lezen dat op de locatie in Mander de fruitpersdag volgeboekt zat. Aanmeldingen boven de 75 kg krijgen gegarandeerd het sap van hun eigen fruit. Daaronder kan het fruit gecombineerd worden om tot een voldoende hoeveelheid te komen om te persen. Uiteraard kun je prima appels en peren door elkaar heen laten persen tot een heerlijke vruchtensap. Afhankelijk van het soort kan een opbrengst van 70 liter sap per 100 kilo fruit gehaald worden. Bij het aanmelden gaf je vooraf aan welk aantal kilo’s dat je wilt laten persen. Een rekenhulp daarbij is dat er 5-6 appels in een kilo gaan. Een ouderwetse fruitkist bevat 25 kilo. Na aanmelding kregen de particulieren, in de week voorafgaand aan de fruitpersdag de tijd door wanneer ze verwacht werden. Dit om de wachttijden zo veel mogelijk te beperken. Daar staan een aantal personen te wachten, voordat ze aan de beurt zijn, wat doe je dan………een appeltje eten en praten met de aanwezigen over appels en peren.

Met heerlijke pakken fruitsap weer naar huis

Al bestaat een boomgaard maar uit een paar fruitbomen, er is al snel meer fruit dan jezelf, je familie en de buren kunnen verwerken. De kelder vol met appelmoes, de koelkast vol appeltaart en nog steeds veel te veel appels over. Wat moet je daar nou mee?  Nou, je kon er in Mander appelsap van maken, tijdens de fruitpersdag bij het bezoekerscentrum van Landschap Overijssel. De grote op een aanhanger gemonteerde fruitpers perst in een hoog tempo de appels en peren tot sap. Hierdoor kan het fruit ter plekke geperst worden. Het is ook écht leuk om van dichtbij te zien hoe het werkt. Simpel en snel: het fruit gaat er aan de ene kant in, wordt gewassen, gesneden, geperst ét voila, klaar is het sap, en ga je met heerlijke pakken fruitsap weer naar huis. Het sap kan direct meegenomen worden in pakken van 3 of 5 liter, die ongeopend twee jaar houdbaar zijn. Als een pak eenmaal geopend is kun je het zo’n twee maanden bewaren. Met dit alles een goede mogelijkheid om lang te genieten van het fruit uit je eigen boomgaard.  

Foto: Clemens Brughuis