Algemeen

Midwinterhoornblazers ‘De Esch Bloazers’ Tubbergen ontwaken uit hun zomerslaap

TUBBERGEN -  Vanaf de eerste Adventszondag op 28 november – de eerste van de vierzondagen die aan de Kerstdagen vooraf gaan – krijgt de sfeer van de lange winternachten in Twente een extra dimensie. De weemoedige tonen uit de midwinterhoorns golven dan over de essen, oude boerenerven en houtwallen. Een eeuwenoud gebruik, dat het Twentse beleven van het Kerstgebeuren – toch al zo rijk aan tradities – tot over de grenzen bekendheid geeft.

Ook in en rond het dorp Tubbergen wordt de laatste jaren weer flink geblazen en wel door de leden van de nog jonge buurtschap ‘De Esch Bloazers’ uit dorp Tubbergen. De buurtschap valt onder de Stichting Midwinterhoornblazen Twenthe en heeft de afgelopen jaren deelgenomen aan diverse evenementen in en rond Tubbergen. Maar ook nemen ze met succes deel aan het wedstrijdblazen, zowel die van de Stichting als ook van de Open Kampioenschappen Hardenberg/Dalfsen. Door het coronavirus gingen veel evenementen, alsook wedstrijden het afgelopen seizoen helaas niet door. Blazen kunnen ze wel, want ze zijn regerend kampioen van ’t zulv’ren heurnke’, beste blaasgroep van de Stichting en ook de beste blazer van de Open Kampioenschappen is lid van De Esch Bloazers. Tevens is daar is een jeugdlid van De Esch Bloazers tweede geworden van de jeugdige blazers.

De Esch Bloazers, momenteel bestaande uit zo’n vijftien leden, zouden er graag leden bij willen hebben, naar een groep van ca. twintig leden wordt gestreefd. Gelukkig is er aanwas geweest van een paar jeugdleden en het zou mooi zijn als de blazers er dit jaar nog een paar mogen verwelkomen. Het lidmaatschap is gratis. Heb je een hoorn, maar kun je er nog niet op blazen, meld je dan aan. De meer ervaren blazers van de groep zijn graag bereid jou op de woensdagavonden de kneepjes van het blazen eigen te maken. Ook ervaren blazers mogen zich natuurlijk aanmelden. En het blazen is niet leeftijdsgebonden, jongeren en ouderen zijn van harte welkom. De oudste speler is reeds de 80 jaar gepasseerd.

Als je geen hoorn hebt, geen probleem. Je mag altijd uitproberen op de hoorns van leden. En de blaasgroep kan er tegen een schappelijk prijsje eentje regelen voor jou. De ‘inblaasavonden’ zijn op de woensdagavonden vanaf 3 t/m 24 november a.s. in een boerderij aan de rand van het dorp, want vòòr het begin van de Adventsperiode mag er beslist niet buiten worden geblazen.  Aanmeldingen zijn van harte welkom.

Verenigingen, organisaties, bedrijven, scholen, etc. die graag tijdens hun festiviteiten de klanken van De Esch Bloazers op hun midwinterhoorns willen horen, doen zich er goed aan op tijd een aanvraag in te dienen om teleurstelling te voorkomen. Dat kan telefonisch of via de website onder het kopje ‘Agenda - Blazersaanvraag’.

Voor verdere informatie, opgave voor de ‘inblaasavonden’, of aanvraag voor een opluistering kun je contact opnemen met Theo oude Steenhof, tel. 06-21340720 of voorman Bennie Paus, tel. 06-15413207. Mailen kan ook naar eschbloazers@gmail.com. De Esch Bloazers zijn online te vinden op hun website www.eschbloazers.nl of op hun Facebookpagina.