Algemeen

Nationale Burendag brengt saamhorigheid en vreugde

TUBBERGEN - Samen met de buren de handen uit de mouwen steken. Dat gebeurde massaal tijdens Nationale Burendag. Dit jaarlijks terugkerend feest op de vierde zaterdag van september is het perfecte moment om de saamhorigheid in de straat of buurt te vergroten. In de gemeente Tubbergen waren dit jaar tal van initiatieven die de leefomgeving een mooie impuls gaven. 

Op de hoek Kottinkkamp en Amsinksweg in Vasse staat sinds zaterdag 28 september een bijzonder kastje langs de weg, een weggeefkastje. Met dit initiatief willen de buurtbewoners een gebaar maken naar de medemens. “Wij hebben allemaal wel eens spulletjes over. Bijvoorbeeld een paar zelfgekweekte komkommers of cactussen, een pot jam of een doosje stoepkrijt. Hoe mooi zou het zijn als we daar anderen weer blij mee kunnen maken”, zegt Margot Diepenmaat. “Het gebruik is simpel. Wat er in ligt, mag je pakken.” Om het weggeefhuisje te kunnen realiseren heeft de gemeente een stukje plantsoen weggehaald en zand en tegels geleverd. De buren van de Kottinkkamp hebben het plateau zaterdag gestraat waarna het weggeefkastje kon worden geplaatst. Het is de derde keer dat zij de landelijke Burendag aangrijpen om samen de handen uit de mouwen te steken. “Het is voor ons een dag om alles weer even netjes te maken. Vijfendertig mensen die allemaal bezig zijn met de straat. Het klinkt cliché, maar voor ons betekent dat echt saamhorigheid.”

Schuilhut Albergen

In Albergen kwam de buurt bijeen bij de recreatiesteiger ter hoogte van de Kanaalweg. Daar werd zaterdag de schuilhut geopend. “We zijn een actieve buurt die elk jaar wel een projectje bedenkt”, vertelt Frank Oude Breuil van Stichting Weemselerveld. “We zijn hierdoor hechter geworden, vinden makkelijker aansluiting bij elkaar. Naast saamhorigheid geeft het natuurlijk ook veel vreugde en plezier. Zo zijn er voor de jeugd al eens touwen aangeschaft voor over het water en een waterfiets.” Omdat deze attributen overal rondslingeren ontstond bij de buurtbewoners de wens van een opslagplaats. Na toestemming kon eind vorig jaar worden begonnen met de bouw en zaterdag 28 september is de schuilhut met opslagplaats feestelijk geopend door wethouder Erik Volmerink. “Het is prachtig om te zien wat je kunt bereiken als je als noabers de handen ineenslaat. De stichting en de buurtbewoners hebben samen de handen uit de mouwen gestoken, met een prachtige schuilhut en een versterking van de sociale contacten als resultaat”, aldus de wethouder. De opslagruimte is openbaar toegankelijk en kan door iedereen gebruikt worden. De schuilhut heeft wel een slot. De code kan opgevraagd worden bij de stichting.

Samen de buurt verfraaien

Dat burgerparticipatie niet nieuw is, bewijst de Kloosterhof in Vasse. Al dertien jaar trekt de buurt hier samen op om hun straat netjes te houden. De gemeente Tubbergen maakte destijds het plantsoen onderhoudsvriendelijker en vroeg de buurtbewoners om het zelf te onderhouden. “Wij hebben ‘ja’ gezegd. Sindsdien is groenonderhoud en blad opruimen hier al jaren vaste prik”, vertelt Paul Lummen. “Als er geschoffeld of gesnoeid moet worden, stuur ik een appje rond en dan is het snel geregeld. Bij ons is het dus wel vaker per jaar Burendag. Iedereen draagt zijn steentje bij. Samen werken we aan het verfraaien van onze buurt.” In de afgelopen jaren is de Kloosterhof al van verschillende zaken voorzien. “We hebben onder meer een boom geplant met een bank, beweegtoestellen voor ouderen geplaatst en verlichting aangeschaft voor de gezamenlijke kerstboom.” Dit jaar stond de plaatsing van een buitentafel op het programma.

Sociale cohesie

Contactpersoon Openbare Ruimte Jan Busscher is blij met dergelijke initiatieven in de openbare ruimte. “Zo voelen mensen zich meer verantwoordelijk voor hun eigen buurt. Zie het als een verlengde van je voortuin. Mooi is ook de sociale cohesie die ontstaat door initiatieven als Burendag.” Niet alleen op deze feestelijke dag, maar het hele jaar door kunt u met uw buurt aan de slag. De afdeling Openbare Ruimte van de gemeente Tubbergen wil meer samenwerken met de bewoners. De inrichting, het beheer en onderhoud van de leefomgeving is iets van ons samen. Daarom worden bewoners vooraf betrokken bij nieuwe plannen. Ook is er meer mogelijk dan u denkt. Vragen of wilt u meer informatie over wat in uw omgeving kan worden gedaan of hoe u deze anders kunt inrichten? Dan kan contact worden opgenomen met onze Contactpersonen Openbare Ruimte (COR) Jan Busscher en Alfons Hottenhuis via tel. (0546) 628000.