Algemeen

Nieuwe speel- en ontmoetingsplein verrijking voor dubbeldorp

MARIAPAROCHIE - Samen knipten ze het touw van de kabelbaan door: wethouder Ursula Bekhuis en leerling Ruben Hoek. Hiermee was afgelopen donderdagmiddag het splinternieuwe speel- en ontmoetingsplein in Mariaparochie officieel geopend. Het plein is naast het schoolplein voor leerlingen van de St. Alphonsusschool, tevens toegankelijk voor alle gelederen uit Mariaparochie en Harbrinkhoek. “Dit is een plein om te ontmoeten, spelen en chillen”, zei schooldirecteur Tom Alink tijdens het openingsfeest. “Ik ben er gigantisch trots op en blij mee!” 

Het speel- en ontmoetingsplein kreeg een natuurlijke invulling. Een kabelbaan, een pannakooi, een voetbal- en volleybalveld, schommels, een amfitheater en veel bomen, struiken en groen hebben er een plek. 

Eigen inbreng
Vijf jaar geleden ontstonden de eerste plannen voor het nieuwe plein. “Ons schoolplein was oud en we wilden het graag een keer vernieuwen”, vertelt Alink. “Achter het plein lagen twee in verval geraakte tennisbanen van tennisvereniging De Haambrink. In de pauze werd er door de leerlingen wel eens gespeeld maar veilig was het niet. De hekken hingen los en de deklaag van de banen brokkelde af. Als kinderen vielen hadden ze gelijk hun kleren stuk.” Alink ging in gesprek met het bestuur van Dorpshuis de Haambrink om samen te komen tot een veilige en kindvriendelijke speelplek. Al gauw werd duidelijk dat het mogelijk was om de tennisbanen bij het plein aan te trekken. “We nodigden ook volleybalvereniging Krekkers, tennisvereniging De Haambrink, kinderdagverblijven de Cirkel en Bambino, Buurtkamer de Noaber, buren en de dorpsraad uit en hielden een brainstormavond. Daar konden alle betrokkenen hun wensen met betrekking tot een nieuw plein kenbaar maken. Tevens vroegen we de kinderen naar hun ideeën.”

Dankbaar voor alle hulp
Drie zaterdagen hielpen ook leerlingen en hun ouders mee met de bouw van het amfitheater en de aanleg van beplanting. De financiering kwam tot stand dankzij gemeentelijke- en provinciale subsidies, sponsoring, donaties en geld uit acties. De aanleg van jeu-de-boules banen werd opgenomen door de tennisvereniging. Tuinen van Geerdink, tuin- en landschapsarchitect in Neede werkte het project verder uit. Gekozen werd voor wilde begroeiing in plaats van strakke perkjes. Twee perken krijgen binnenkort een functie als moestuin. Boomstronken en wilgentakken bepalen er de sfeer. Om geluidsoverlast te beperken is het terrein tot 18.00 uur ’s avonds toegankelijk. Inmiddels wordt er al enige tijd gespeeld op het plein dat afgelopen donderdag officieel werd geopend. Na verschillende optredens van leerlingen sprak het schoolhoofd de in grote getalen toegestroomde ouders, grootouders, leerlingen en overige belangstellenden toe. “Het nieuwe speel- en ontmoetingsplein is nog mooier dan we van tevoren konden denken. Naar iedereen die zich in heeft gezet om dit te realiseren spreek ik mijn trots en waardering uit.” Ook wethouder Ursula Bekhuis was vol lof: “Wat jullie hier gemaakt hebben is geweldig. Dit plein is goud waard. Alles is aanwezig om er een buiten speelparadijs van te maken. En het mooie is dat het geschikt en toegankelijk is voor iedereen en van alle leeftijden.”

Kabelbaan
Door het touw van de kabelbaan door te zagen opende de wethouder het speel- en ontmoetingsplein. Zodra de handeling was verricht zoefde Ruben Hoek als eerste over de lijn van de kabelbaan. Gelijk volgden tientallen leerlingen die niet konden wachten ook hun debuut op het speeltoestel te maken. “De kabelbaan vind ik het leukst”,  laat Felice Schiphorst uit groep zeven weten. “Maar het podium vind ik ook mooi.” “Het voetbalveld is veel beter dan het oude”, vindt Sep Hofhuis. “Vroeger waren er vaak ongelukjes maar nu is de ondergrond zachter, dat scheelt.” Als bewijs van betrokkenheid naar latere generaties mochten de leerlingen met een houtbrandpen hun naam of handtekening in houten planken op het terrein graveren. Tevens hadden zij een groot deel van de organisatie van het openingsfeest in handen. En nog zit de taak van de leerlingen er nog niet op. Het plein heeft onderhoud nodig en daar mogen de kinderen, samen met medewerkers van Tuinen van Geerdink zorg voor dragen.

Onder het genot van een hapje en een drankje werd de opening ’s middags nog even doorgevierd.