Algemeen

Nieuwe tandartspraktijk wordt een aanwinst voor Albergen

ALBERGEN - Naar verwachting opent eind augustus Tandheelkundig Centrum Albergen haar deuren. In het pand naast Dentallas Tandtechniek, gevestigd aan de Philippus Robbenstraat, vindt momenteel een interne verbouwing plaats welke op zijn eind loopt. Albergen dat al jarenlang geen tandarts meer heeft, krijgt in de nabije toekomst weer een moderne en volwaardige tandartspraktijk die plek biedt aan mensen uit de hele regio. Al ruim 16 jaar is Dentallas Tandtechniek in Albergen een landelijk begrip op het gebied van het kunstgebit. Wat ooit in de schuur begon, is inmiddels uitgegroeid tot leverancier van kunstgebitten aan tandartspraktijken, diverse bijzondere tandheelkundige centra, implantologiepraktijken en patiënten uit het hele land. Kennis, innovatie en moderne technieken spelen hierbij een belangrijke rol. 

Tandartspraktijk Albergen

Dentallas Tandtechniek

Dagelijks werken bij Dentallas Tandtechniek 15 specialisten die kwalitatief hoogwaardige (gedeeltelijke) gebitsprotheses leveren waar louter A-materialen in verwerkt zijn. Professionaliteit en laagdrempeligheid staan hierbij centraal. Binnen het laboratorium wordt gewerkt met de modernste 3D-technologie, zodat het dragen van een kunstgebit zo aangenaam mogelijk wordt gemaakt. Tevens is het voor ons belangrijk dat wanneer er klanten bij ons komen, ze een huiskamergevoel krijgen.  

Totstandkoming tandartspraktijk

Volgens Carla Oude Elbering werd er gaandeweg nagedacht om naast het tandtechnisch laboratorium een tandartspraktijk te beginnen in Albergen: “Zo’n tien jaar geleden was er nog een tandarts in Albergen maar die is gestopt. Als je bijna wekelijks de vraag krijgt of wij ook tanden controleren óf gaatjes vullen in onze praktijk, blijkt dat een tandartspraktijk toch wel een zeer wenselijke aanvulling zou zijn”.  Na overname van het pand waarin destijds een kapsalon was gevestigd, lagen er plannen om in het voorjaar van 2020 te starten met een verbouwing om vervolgens na de zomer van dat jaar de praktijk te openen. “Door toedoen van Covid-19 zijn de plannen helaas voortijdig gestaakt, maar wat in het vat zit verzuurt niet. We zijn dan ook enorm trots dat we onze droom ruim een jaar later alsnog kunnen verwezenlijken”, vult Martijn Kalsbeek aan.

De tandartsen

Omdat Dentallas Tandtechniek van origine gespecialiseerd is in kunstgebitten, maar niet in tandheelkundige zaken, werd in een vroeg stadium hulp ingeroepen van Tjakko Ruinemans. “Hij is al ruim 20 jaar praktiserend tandarts in Ootmarsum en gezien de arbeidsrelatie die Dentallas Tandtechniek en Praktijk Ruinemans hebben, was het voor ons een logisch gevolg om Tjakko Ruinemans te betrekken bij onze toekomstige tandartspraktijk. Hij wordt dan ook mede-eigenaar van het Tandheelkundig Centrum”, aldus Martijn Kalsbeek. De zoon van Carla, Fedde Beukers, die deze zomer afstudeert als tandarts, komt eveneens in het bedrijf werken. 

Al in 2018, toen het pand werd aangekocht, is het overleg begonnen met gemeente Tubbergen. Ook zij waren enthousiast over de plannen.

Alles onder één dak

Normaal gesproken zijn een tandtechnisch laboratorium en een tandartspraktijk twee verschillende bedrijven. In de praktijk betekent dit dat een patiënt voor een kroon of gebitprothese vaak naar een plek elders in de buurt moet voor een kleurbepaling of het laten aanmeten van een noodvoorziening. “Het komt dagelijks voor dat er pijnklachten zijn aan natuurlijke elementen. Wanneer een tand of kies getrokken moet worden, kan er bij het naast gelegen laboratorium een tandheelkundig werkstuk vervaardigd worden om het ontstane gat op te vullen”. Alles onder één dak biedt kortere lijnen en er zijn simpelweg minder afspraken nodig. We zien het als groot voordeel voor de patiënt”, aldus Carla Oude Elbering. Daarnaast zie je vergrijzing onder de Nederlandse tandartsen en dreigt er een tekort. In de stedelijke gebieden zie je steeds meer groepspraktijken ontstaan. In deze praktijken is het verloop van behandelaren dan ook groot. Daar waar mensen vaak waarde hechten aan een vast aanspreekpunt, is het bij dergelijke tandartspraktijken vaak de vraag wie je volgende controle uitvoert. In een plattelandsgemeenschap als Albergen is het belangrijk dat het gemoedelijk is, er “onze taal” wordt gesproken en het dorpse karakter behouden blijft. Het wordt een kleinschalige praktijk, een soort van huiskamer idee, maar dan wel heel modern.

Fedde Beukers wordt de nieuwe tandarts in samenwerking met Tjakko Ruinemans. Doordat laatstgenoemde boogt op ruim 20 jaar ervaring, is alle kennis en knowhow in huis om moderne en professionele tandheelkunde te kunnen bedrijven.  

Kindertandheelkunde en algehele preventie

Voor Tandheelkundig Centrum Albergen zijn een aantal zaken erg belangrijk. Onderscheidend ten opzichte van andere tandartspraktijken is zoals hierboven beschreven het naastgelegen laboratorium. Daarnaast is kindertandheelkunde een groot speerpunt. “We kennen allemaal de verhalen van vroeger. Er is een hele generatie mensen die met angst en beven naar de tandarts gaat, maar anno 2021 is de manier van behandelen anders, zeker binnen onze praktijk! Als team van  Tandheelkundig Centrum Albergen zullen wij er alles aan doen om patiënten zich op hun gemak te laten voelen, hiervoor zijn de tandartsen en assistentes ook opgeleid. Met een goed gevoel naar de tandarts gaan, begint al op jonge leeftijd en op speelse wijze”, aldus Martijn Kalsbeek. Tevens wil de praktijk verder kijken dan alleen het welbekende gaatje. Er wordt ingezet op algehele preventie. Mondzorg omvat meer dan alleen poetsen, er wordt bijvoorbeeld ook inzicht gegeven in diverse aspecten van je gezondheid, welke van invloed kunnen zijn op het mondmilieu. 

Bijzonder om te vermelden is dat de praktijk meedoet aan het project “Gewoon Gaaf”. Dit is een preventiemethode voor kinderen én ouders/verzorgers. Het helpt kinderen op een leuke en laagdrempelige manier het gebit te verzorgen, zodat ze hier tot op latere leeftijd plezier van hebben. “Ik doe dit al geruime tijd bij mijn praktijk in Ootmarsum en de resultaten hiervan zijn ontzettend positief en dus reden te meer om hier ook in Albergen mee te starten”, aldus Tjakko Ruinemans.

Avondopenstelling

Het aantal inschrijvingen gaat voorspoedig. De omliggende praktijken zitten vrijwel allemaal vol en als mensen om welke reden dan ook willen overstappen of geen tandarts hebben, biedt Tandheelkundig Centrum Albergen dus nu die mogelijkheid. De eerste controle-afspraken zijn inmiddels gemaakt en op 30 augustus zal de eerste patiënt behandeld worden. Er wordt begonnen met twee dagen en hopen dit op korte termijn uit te breiden naar een volledige werkweek. Verder biedt Tandheelkundig Centrum nog een extra service voor mensen die werken. Op de maandagavonden zal de praktijk ook geopend zijn voor standaard gebitscontroles. Mocht u zich willen inschrijven dan kan dit via www.tcalbergen.nl. Vindt u digitaal inschrijven lastig of heeft u overige vragen, dan bent u natuurlijk van harte welkom bij Dentallas Tandtechniek. Voor het maken van een afspraak kunt u bellen met 0546-898346.