Algemeen

Open Kunst Atelier: omdat creatief bezig zijn gewoon leuk is

ALBERGEN - Sinds het schooljaar 2015-2016 organiseert het Canisius het Open Kunst Atelier. Een initiatief gestart door Beeldende Vorming-docenten Katja Ter Wee en Marlotte Schepers op de locatie Tubbergen, waarna Open Atelier ook op locatie Almelo ondertussen een vast begrip is geworden. Iedere dinsdagmiddag kunnen leerlingen op school hun creativiteit de vrije loop laten. Tekenen, schilderen, boetseren of iets creëren met de 3D-pen: alles mag. Dat dit initiatief aanslaat, blijkt wel uit het aantal aanmeldingen. Dit schooljaar doen bijna vijftig leerlingen mee aan het Atelier in Tubbergen en Almelo.

“Ik geloof dat alle leerlingen creatief zijn en die creativiteit willen we stimuleren”, zegt Marlotte Schepers, docent Beeldende Vorming. “Daarom bieden we leerlingen in Tubbergen en Almelo de mogelijkheid om naar het Open Atelier te komen. Daar kunnen ze actief en creatief bezig zijn op hun eigen manier, zonder dat er druk achter zit. Ze krijgen er geen cijfer voor.”

Van kleien naar tekenen

Lotte Rekers uit 1vttt1 twijfelde geen moment om zich aan te melden voor het Open Atelier: “Ik houd wel van tekenen en knutselen. En een vriendin van me had zich ook al aangemeld, dus ik ging graag mee met haar. Vorige week heb ik al een beeldje van klei gemaakt, maar die moet nog worden gebakken. Nu ga ik beginnen aan iets anders, ik denk dat het een tekening wordt. Het is een leuke tijdsbesteding, ik zie het niet als school.”

Kleurrijk systeemplafond

Dat de gemaakte creaties ook heel functioneel kunnen zijn, bewijzen Emily Broekman (1vtt1) en Bente Hansté (1mht1). Zij maken een tekening die ze gaan overtrekken op een plaat uit het systeemplafond, waarna ze hem gaan beschilderen. “Als we klaar zijn, dan komt hij hier in het lokaal te hangen, dus dat is wel leuk,” zegt Emily. “Dit is de derde week dat we werken aan de lijnen en hopelijk is hij vandaag af. Daarna kunnen we verder met het schilderwerk. Dat is wel echt leuk van het Open Atelier, je mag dit gewoon doen. Daarom heb ik me meteen aangemeld toen ik erover hoorde.”