Algemeen

Oude tijden herleven met historisch ploegen bij Hoeve Springendal

HEZINGEN - Vrijwilligers van Hoeve Springendal maakten afgelopen vrijdag een flinke sprong terug in de tijd van het boerenleven. Met paarden voor historische ploegen bewerkten zij de akker aan de Brunninkhuisweg in Hezingen. Geïnteresseerde bezoekers maakten foto’s en vroegen tekst en uitleg over het bijzondere tafereel dat deze dag plaatsvond onder een stralende voorjaarszon.


De nostalgische ploegdag wordt twee keer per jaar gehouden; in het voorjaar om er nadien haver te zaaien en in het najaar wordt de grond gereedgemaakt voor het zaaien van wintergewassen zoals winterrogge.
Vastlopen op veldkeien
Het is een indrukwekkend gezicht; drie Belgische trekpaarden en twee Fjorden die letterlijk en figuurlijk ploegend over de akker trekken. Erachteraan lopen vrijwilligers die de teugels vasthouden en tegelijkertijd de ploeg sturen.
 “Hier waren de boeren vroeger van 07.00 uur ’s ochtends tot 18.00 uur ’s avonds mee bezig”,  informeert Dick Kuper, vrijwilliger en achterbuurman van Hoeve Springendal. “Met tussendoor twee korte pauzes en het middageten. In die tijd ploegden ze een stuk grond ter grootte van deze akker; zo’n 100 bij 100 meter. Het is zwaar werk en de boeren moesten hun aandacht erbij houden. Dat zie je nu ook. Regelmatig komen er oude veldkeien omhoog. De ploeg kan daar op vastlopen en uit balans raken”, legt hij uit. “Tevens is de kans groot dat er dan een ketting knapt.”

Tweespan voor rijke boeren
De rijke historie achter de boerenactiviteit trekt in de loop van de morgen steeds meer wandelaars en fietsers die halt houden om het idyllische spektakel te aanschouwen. “Oorspronkelijk kom ik zelf ook uit het Springendal en woon nu in Ootmarsum”,  zegt een van de bezoekers. “Ik las dat er vandaag weer geploegd werd en besloot om met mijn kleinzoon te gaan kijken. Het is toch een stukje nostalgie.” Ondertussen zwoegen de paarden in een rustig maar constant ritme verder. Sommige hoefdieren trekken in hun eentje een ploeg maar een paar banen verderop loopt een tweespan voor het werktuig. “Ploegen met twee paarden tegelijk gaat makkelijker”,  licht Kuper toe. “Maar dat was destijds alleen weggelegd voor de meer welgestelde boeren. De meeste boeren hadden daar simpelweg geen geld voor.”

Ambacht in ere houden
De vrijwilligers en Walter Brunninkhuis, mede-eigenaar van Hoeve  Springendal genieten eveneens zichtbaar van de activiteit. “Twee keer per jaar wordt er hier op historische wijze geploegd”,  laat Brunnikhuis weten. “Daarmee willen we het oude ambacht in ere houden en voor het publiek is het mooi vermaak. De hele akker is zo’n zes hectare groot. Dat is teveel om op de nostalgische manier te ploegen. Daarvoor laten we één hectare over. Binnenkort zaaien we hier haver waarvan we uiteindelijk graan malen voor eigen gebruik.
En daarnaast houden we nog meer activiteiten, zoals toertochten, rogge maaien en hooi schudden. Mensen vinden het prachtig en genieten van de natuur in het Springendal. Net zoals vandaag, dit is toch een schitterend gezicht? Waar zie je dit nog?”