Algemeen

Oude trekkers, motoren én de Fleringer molen

ALBERGEN/FLERINGEN – Zaterdag 14 september tussen 10.00 en 17.00 uur opent de Fleringer Molen haar deuren voor de Nationale Monumentendag. Het evenement wordt verrijkt met oldtimer trekkers, stationaire motoren, en alles wat daarbij komt kijken. De samenwerking tussen de molen en het Overijsselse segment van de landelijke Oude Trekker en Motoren Vereniging (O.T.M.V.) vindt plaats ter ere van het veertigjarige bestaan van de vereniging.

“De O.T.M.V. heeft in Nederland zo’n 6.500 leden. Helaas waren er bij de afgelopen lustrums maar weinig leden vertegenwoordigd”, licht Harry Tijhuis van de Overijsselse afdeling toe. “Die lage opkomst is de reden dat iedere afdeling/provincie een eigen plan mag trekken dit jaar. En wij hebben ervoor gekozen om het jubileum samen met andere liefhebbers te vieren, daarom staan er op zestien plekken in Overijssel motoren en oldtimer trekkers opgesteld. Zo ook hier, aan de Ootmarsumseweg 189 en bij de Fleringer Molen, onze buren aan de Ootmarsumseweg 211.”

Samen sterker

Ook Henny Frielink van Café – Restaurant de Molen kijkt uit naar de samenwerking met zijn noabers: “Hopelijk helpen we elkaar zo een beetje. De in 1821 gebouwde molen heeft een boel meegemaakt door de jaren, een grote brand, verschillende reparaties en nog veel meer. Het is dan ook met recht een monument, daarom doen we op Nationale Monumentendag de deuren van de molen open en kunnen mensen kijken hoe die werkt en wat er achter de wieken gebeurd. Zo’n monumentendag is natuurlijk ook de perfecte gelegenheid om die oude trekkers en motoren te laten zien, dat zijn ook een monumenten.”

De O.T.V.M.

Tijhuis sloot zich zo’n 25 jaar geleden aan bij de O.T.V.M. uit liefde voor oldtimer trekkers. “Ik ben al van jongs af aan een trekkerliefhebber in hart en nieren. Ik heb dan ook een mooie verzameling in de schuur staan, die toen ik vijftig werd even naar buiten is gehaald. Dat hebben we geweten, we kregen er heel veel positieve reacties op.” En die collectie staat zaterdag 14 september weer buiten, maar niet alleen. “We hebben al een aantal aanmeldingen gehad van andere liefhebbers en verenigingsleden die ook komen opstellen. Iedereen met een mooie oude trekker of stationaire motor is van harte welkom om zich bij de tentoonstelling te voegen. Stuur even een mailtje naar: tijtrans@planet.nl en dan kijken we wat er geregeld kan worden”, aldus Tijhuis, die afsluit met een tip: “We (de O.T.M.V.) staan op zestien verschillende plekken in Overijssel. Zo zijn we behalve in Albergen in de nabije omgeving ook in Weerselo (Tip 10) te vinden.” Kijk voor alle plaatsen en meer informatie op www.otmv.nl