Algemeen

Oudste brandweerman van Brandweer Twente stopt: Peter Gresnigt

TUBBERGEN - Peter Gresnigt werd verrast door de brandweerwagens met brandweerlieden van korps Tubbergen die bij zijn woning in de Harp in Tubbergen een bezoekje brachten. Peter heeft besloten om na 25 jaar actief brandweervrijwilliger te zijn bij brandweer Tubbergen te stoppen. Het is goed geweest zo, na zoveel jaren, laat Peter -de oudste brandweerman van brandweer Twente- weten. 

Vrijdagmiddag, oudjaarsdag, kwamen de brandweerlieden van Tubbergen naar de kazerne om met alle brandweerwagens van het korps op pad te gaan. Niet voor een incident, maar nu om hen gewaardeerde collega Peter Gresnigt te bedanken voor zijn jarenlange inzet als vrijwillige brandweerman.

Vanaf zijn huis aan de Harp in Tubbergen werd Peter, met loeiende sirenes van de brandweerwagens begroet. Buiten werd Peter toegesproken door brandweerman Morice Katier van brandweer Tubbergen. Een klein presentje kreeg Peter uit handen van Morice, met de woorden van als het weer mogelijk is komt er nog wel een feestje. Miriam, de vrouw van Peter, kreeg een bos bloemen. Karin Groenewegen, teamleider repressie, was ook aanwezig en sprak ook even met Peter en Miriam.

Na dit alles was er even tijd, hoe toepasselijk ook op oudejaarsdag, voor een oliebol, die meegebracht waren door de brandweer. In de tussentijd dat de oliebol opgepeuzeld werd, sprak Peter met de meegekomen brandweerlieden totdat hij een telefoon in de handen gedrukt kreeg.

Kazerne-Coordinator Brian Wissink, die op dat moment aan het werk was op de meldkamer, wilde hem via de telefoon toch even bedanken voor de jarenlange inzet bij brandweer Tubbergen. Voordat de brandweerwagens weer richting de kazerne gingen, trok Peter voor de laatste keer zijn bevelvoerdersjas van de brandweer aan, om nog een keer voorin plaats te nemen in de brandweerwagen om een rondje te rijden. Weer aangekomen bij zijn huis stapte Peter uit, dit was het dan.

Peter zwaaide als dank de brandweerwagens met de brandweerlieden uit voor deze geweldige verrassing. 

Oudste brandweerman

Peter begon bij de brandweer in Amsterdam en ging vervolgens als brandweerman aan de slag bij het Academisch Ziekenhuis in Utrecht. Vanaf 1 september 1996 tot en met 31 december 2021 was hij lid van de vrijwillige brandweer van de gemeente Tubbergen.

Met zijn 68-jarige leeftijd was Peter nog altijd fit en actief in het korps als manschap en bevelvoerder. Hiermee was de brandweerman Gresnigt, oudste vrijwilliger die in de uitrukdienst actief was in Twente. Gresnigt kreeg in zijn loopbaan ook een koninklijke onderscheiding en dat bekend dat hij is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Hij was een plichtsgetrouw persoon bij de brandweer en gaf altijd het goede voorbeeld. Bij oefeningen was Peter altijd aanwezig en zette zich voor de volle honderd procent in. Tijdens de jaarlijkse barbecue, was Peter de belangrijkste man die het vlees op de barbecue verzorgde, voordat het op het bord kwam bij zijn collega’s.

Vanaf nu genieten Peter en zijn vrouw Miriam samen van hun welverdiende vrije tijd.

Foto’s: Clemens Brughuis