Algemeen
Revalidatiestal de Kuper traint en ondersteunt paard en ruiter
GEESTEREN - Of het nu om paarden gaat met een fysieke blessure, gedragsproblematiek of een combinatie van factoren, bij Iris Braakhuis (26) zijn de paardeneigenaren en hun dieren aan het juiste adres. Drie jaar geleden begon Iris namelijk een eigen revalidatiestal; Revalidatiestal de Kuper aan de Bragersweg 4 in Geesteren. Daar traint ze paarden op hun eigen niveau en persoonlijke kunnen afhankelijk van de hulpvraag.
Volgens Iris hebben veel klachten een onderlinge oorzaak in het bewegingspatroon. De oorzaak is voor ieder paard verschillend. “Het is net als het afpellen van een ui; laagje voor laagje bekijken we tijdens de training wat voor verbetering zorgt”, aldus Iris.
Overeenkomsten met dressuur
Voordat Iris zich specialiseerde in revalidatietrainingen was ze al ruim twintig jaar actief in de paardenwereld. “In het verleden heb ik veel paardgereden”, laat ze weten. “Van springen tot dressuur. Revalidatietraining heeft trouwens veel weg van dressuur”, merkt ze spontaan op. “Bij beide draait het onder meer om balans, kracht, souplesse, lichaamsbeheersing en recht richten. Hierbij dient het lichaam van het paard recht onder de rug te worden gehouden. Pas dan kan een paard namelijk ontspannen. Een scheve belasting leidt tot blessures.” En mede daarvoor komen paarden juist bij Revalidatiestal de Kuper.
Iris vervolgt: “Ik had altijd de ambitie om met paarden te werken. Maar ik kwam erachter dat ik niet geschikt ben voor de paardensport en paardenhandel. Het paard wordt daarin gezien als een ‘product’ en dat is het voor mij zeker niet. Werken als groom was ook een optie. Ik zag er echter weinig uitdaging in want aan het echte trainen kom je zelf niet toe.”
Gedrag als indicator
Dus gooide Iris het roer om. Ze volgde een opleiding tot bloemist en vond aansluitend een baan in een bloemwinkel. Wel had ze het idee om er een deeltijdstudie op paardengebied naast te doen. “Ik miste het buitenwerken”, vertelt ze. “Totdat ik een op Facebook een artikel tegenkwam over een opleiding revalidatietraining. Ik deed de opleiding en begon in september 2017 mijn eigen bedrijf: Stal de Kuper.” De stal werd vervolgens in delen verbouwd en biedt nu plek aan zes paarden; vier eigen paarden voor het geven van lessen en twee trainingspaarden. De hoofdmoot is revalidatietraining. Iris: “Aan het begin van de training krijg ik een goed inzicht in het gedrag. Reacties in bepaalde situaties geven mij al veel informatie. Een paard met een hoge stressfactor reageert bijvoorbeeld geschrokken op een langsrijdende auto als we van de stal naar de wei lopen. Stress kan zijn ontstaan door: verkeerde voeding of huisvesting, veel verhuizingen, te vroeg gespeend (bij de moeder weg), of onbegrip en onduidelijkheid vanuit de eigenaar. De meeste paardeneigenaren hebben zelf al van alles geprobeerd om hun dieren te helpen. Uiteindelijk komen ze bij mij en zeggen: ‘mijn paard voelt niet goed. Er klopt iets niet maar ik weet niet wat.”
Samenwerken met vakspecialisten
“Soms is de voorgeschiedenis ook niet bekend”, zegt Iris. “Dan is het net als het afpellen van een ui; laagje voor laagje bekijken wat voor verbetering zorgt tijdens de training.
Stap voor stap probeer ik het paard bewuster, sterker en soepeler te laten worden. Vaak zijn gedragsaanpassingen nodig. Een paard dat pijn lijdt, is natuurlijk niet heel erg vrolijk. Die pijn hoeft niet één oorzaak te hebben maar kan een combinatie van factoren zijn. Een peesblessure kan tevens gevolgen hebben voor de rug.”
Om paarden optimaal te kunnen helpen, werkt Iris samen met andere vakspecialisten zoals een osteopaat, homeopaat, fysiotherapeut of hoefsmid. “Ik ben min of meer de schakel tussen de behandelaars”, licht ze toe. “Gedurende de diagnostiek is er veel onderling contact. Als ik weet wat er scheelt, kan ik doorverwijzen. Dit scheelt veel tijd en geld, en stress voor het paard. Met de juiste persoon op de juiste plek is er weinig nodig voor een goed resultaat. En in sommige gevallen is de exacte oorzaak van de problemen niet te vinden. Een onzeker paard zal nooit dapper worden. Dan is het belangrijk om te weten hoe je ermee om moet gaan. Vandaar dat de paardeneigenaren ook nauw betrokken zijn en meetrainen. Zo kan ik de informatie overbrengen om herhaling van de problematiek te voorkomen. Zodra een paard blokkade- en blessurevrij is en mentaal in balans, kan het naar huis.”
Nieuwe stap
Naast het geven van lessen en revalidatietraining gaat Revalidatiestal de Kuper binnenkort een nieuwe uitdaging aan. “Het aanbieden van zorg in de stal”, zegt Iris enthousiast. “Mensen met een beperking hebben veelal een grote affiniteit met dieren en het buitenleven. In kleine groepen of één op één neem ik ze mee in de wereld van de paarden. Paarden zijn puur en reageren ook zo. Hoe je van binnen bent, laat dat ook van buiten zien. We zijn momenteel nog bezig om aan deze vorm van zorg invulling te geven.”
Meer informatie is te vinden op de website: revalidatiestaldekuper.nl.