Algemeen

Ron Jans zorgt voor veel vermaak in Fleringen

FLERINGEN - Het was al ruim na 22.30 uur toen Ron Jans zijn microfoon inleverde en een eind maakte aan een kostelijk en zeer geslaagde avond waar om 20.00 uur afgetrapt werd in de kantine van VC Fleringen. Nadat voorzitter Gerard Schepers Ron en zijn vrouw welkom heetten gaf Ron Jans in ruim een uur aan hoe zijn start bij FC Twente verliep bij zijn aantreden als trainer in 2020. De manier waarop Ron Jans met Jan Streuer en Paul van de Kraan de club weer op de rails zette oogstte alom waardering bij de Fleringers. We zijn een goed trio zo liet Jans weten. FC Twente is weer de subtopper die het graag wil zijn. Er waren allicht vele vragen voor de oefenmeester. Ook een kwinkslag is hem niet vreemd. Toen hem gevraagd werd wanneer Gijs Smal in Oranje gaat spelen was zijn antwoord “Nou in ieder geval wanneer hij weer terug gaat naar Volendam”, tegen een verbouwereerde vragensteller. Maar toen Ron een jeugdspeler naar zijn ambities vroeg, “denk je later in het eerste elftal te spelen?“, was hij even sprakeloos toen het antwoord luidde “neen, want dan kan ik niet naar Twente.”

Na de pauze vertelde Ron Jans wat meer over zijn carrière als speler waar hij begon bij SV Zwolle en later naar PEC verhuisde alvorens verder het land in te trekken naar Groningen, Roda JC en Heerenveen. In Japan had hij een leuk jaar en hij werd trainer bij verschillende clubs in binnen- en buitenland.

Een leuke anekdote wist hij te brengen toen hij verhaalde over een gesprek in Köln waar hij door Soren Lerby uitgenodigd was om de vertrekkende Christof Daum op te volgen. Na een geanimeerd gesprek volgde het applaus van de directie van Köln om hem te benoemen, maar Ron had een contract bij Groningen en dat respecteerde hij. Hij was op gesprek om hem eventueel een jaar later later te benoemen. De Duitsers wilden hem direct inlijven.

Het voetballen is niet altijd hosanna voor spelers die, aldus Jans, eigenlijk worden uitgebuit door clubs, landen, bonden en bestuurders. Ze worden te vaak met veel te veel wedstrijden opgezadeld, komen onvoldoende tot rust omdat er veel geld aan verdiend kan worden. Denk aan de WK-gangers die de komende tijd amper rust kennen in de winterstop en waardoor bepaalde ploegen ook minder uitgerust aan de tweede helft van de competities beginnen. Te vaak worden zware wissels getrokken op de fysieke gezondheid van spelers.

Zou je van Gaal willen opvolgen werd hem nog gevraagd aan het eind van een boeiende avond. Ron gaf aan dat hij daarvoor onvoldoende gewerkt heeft bij de echte top bij de echt grote ploegen.

Met een leuke surprise en een grote bos bloemen voor zijn vrouw van voorzitter Gerard Schepers namen ze een dankbaar applaus in ontvangst van de vele belangstellenden. Zo kwam er een eind aan een prachtige avond op ‘t Reuvekamp.