Algemeen

Rustpunt De Balkenbelt verrijking voor omgeving

BRUINEHAAR - In een eikenhouten gebintwerk, omgeven door natuur met een heideveld en dichtbij de Engbertsdijksvenen is sinds eerste paasdag het Rustpunt De Balkenbelt geopend. Het is een plek aan de Gravenlandweg 25 in Bruinehaar waar men even gezellig kan zitten, een versnapering kan nuttigen, de fiets op kan laden en genieten van de mooie omgeving tijdens een wandeling, fiets- of autotocht.

Het eikenhouten huisje wordt nu al door menigeen gebruikt als rustpunt. Mensen kunnen zelf hun kopje koffie of thee maken, iets lekkers nemen en voor de kinderen zijn er pakjes drinken, een snoepje en kleine spelletjes aanwezig. Hilde Feijer, initiatiefneemster van het rustpunt is enthousiast: “Sinds Pasen zijn we geopend en we hebben al erg leuke reacties ontvangen. Bij mooi weer wil ik zelf ook nog wel eens iets lekkers maken voor de mensen die hier komen, dat vind ik gewoon leuk om als extraatje te kunnen doen voor onze gasten”. 

Rustpunten
De rustpunten zijn vanuit een landelijke stichting, genaamd Stichting Rustpunt, ontstaan om langs routestructuren in het buitengebied, laagdrempelige voorzieningen (waar deze niet aanwezig zijn) te realiseren en deze in stand te houden. Op de meeste locaties kan een kijkje worden genomen op het erf om zelf iets op te steken over de cultuurhistorie van het pand, de streek of over de passie van de bewoner zelf. Ook bij Rustpunt De Balkenbelt is informatie te verkrijgen over de omgeving en mogelijke fietsroutes. Tevens kan men genieten van een mooi uitzicht over de Twentse weilanden en landbouwgronden, waarbij tegenover het rustpunt zich nog een oud weeghokje bevindt welke vroeger in dienst stond van de graanoogst. Een aantal zeer grote granieten zwerfkeien bij het kapschuurtje maken het beeld compleet.

Zo gezegd, zo gedaan
Vorig jaar zomer waren Hilde en haar partner Hans aan het fietsen in Boekelo. Daar streken ze neer bij een rustpunt wat een oud aardappelschuurtje was geweest. Dat vonden zij zo’n geweldig idee dat het stel ook enthousiast werd om zoiets op te starten om op die manier andere mensen te kunnen laten genieten van een dergelijke mooie plek. Hans gaf aan dat hij nog wel gebintwerk had liggen en daarvan een kapschuurtje kon maken. Zo gezegd, zo gedaan en samen gingen ze de uitdaging aan. “De omgeving hier is een mooi wandel- en fietsgebied en met de Engbertsdijksvenen, de heide en enkele campings in de omgeving is de ligging van ons rustpunt een prima plek voor mensen om even neer te strijken”, aldus Feijer. 

Nog niet alles gereed
De realisatie nam nog wel wat voorbereidingstijd in beslag, maar op eerste paasdag was daar toch de opening. Fietsende passanten namen die dag ook meteen gebruik van de diensten bij De Balkenbelt en sindsdien is het rustpunt dagelijks geopend, met tot nu toe erg leuke reacties van bezoekers en gebruikers. “We hebben nog niet alles helemaal gereed, want we zijn nog bezig met het realiseren van een ouderwets toilethuisje. Ook willen we nog gaan beplanten en een stukje verharden. De oplader voor de elektrische fiets is er al wel én werkend, alleen moet hiervoor nog een mooie aansluiting gerealiseerd worden”, aldus de initiatiefneemster. 

Toekomstplannen
Hilde Feijer wil in ieder geval nog meer informatie over de omgeving verzamelen en is er de wens om wandel-, fietsroutes uit gaan werken voor de gasten. Daarnaast moeten de grote zwerfkeien na het afronden van het straatwerk nog een mooiere plek rondom het kapschuurtje krijgen. Afhankelijk van hoe het zich ontwikkelt, lijkt het Hilde ook leuk om creatieve kransen of andere creatieve werken te maken en op te hangen of neer te zetten die mensen zouden mogen kopen. “En verder zien we wel wat er op ons pad komt en wat we kunnen gaan oppakken”, aldus een gemotiveerde Feijer.

Openingstijden
Rustpunt De Balkenbelt is vanaf 1 april tot 31 oktober in principe dagelijks overdag geopend. Het is gesitueerd aan de Gravenlandweg 25 in Bruinehaar, voor de inrit staat een bordje met het bekende ‘Rustpunt-logo’ zodat mensen weten dat ze hier terecht kunnen. Via de website Rustpunt: www.rustpunt.nu of de ‘rustpuntzoeker’ die op de telefoon werkbaar is, zijn alle rustpunten te vinden, ook die van De Balkenbelt.