Algemeen

Samen aan de slag op Nationale Burendag

Beter een goede buur dan een verre vriend. In Twente bestaat dit gezegde niet alleen uit woorden, maar ook uit daden. Nationale Burendag is het ultieme moment om noaberschap in de praktijk te brengen. In de gemeente Tubbergen trokken veel buren er zaterdag op uit om onderhoud te plegen in de buurt, een nieuw project op te starten of gezellig samen te zijn. 

De noabers van de Klumperstraat in Reutum vierden burendag dit jaar met het openen van het nieuwe, eigengemaakte insectenhotel in hun straat. Het nieuwe onderkomen voor insecten springt vanwege zijn omvang meteen in het oog: het is maar liefst twee meter hoog en één meter twintig breed. “Ik vind het echt fantastisch dat jullie dit als buren samen hebben gemaakt”, vertelt wethouder Erik Volmerink. “Het gaat al een tijd niet zo goed met veel soorten insecten, dus we zijn als gemeente erg blij met iedereen die een steentje bijdraagt aan hun voortbestaan. Een prachtig bouwwerk als dit is natuurlijk erg bijzonder, daar maken we graag plek voor in onze openbare ruimte. Complimenten aan de buren dat zij dit samen voor elkaar hebben gekregen. En wanneer kan je dat nu samen beter vieren dan op burendag.”

 

Samen aan de slag

Het idee voor een insectenhotel komt van een aantal buurmannen. “We gaan met een paar mannen regelmatig een stuk fietsen of wandelen”, vertelt Mattie Platvoet. “En omdat we dit jaar het buurtfeest vanwege corona hebben afgelast, besloten we om iets anders te doen. Onze buur Gerrit Hartman heeft een stuk bos en daar een groot zelfgemaakt insectenhotel geplaatst. Dit inspireerde ons om er ook een voor de hele buurt te maken.” Via het Oranje Fonds regelde de buurt een subsidie en met Alfons Hottenhuis, Contactpersoon Openbare Ruimte van de gemeente, werd de locatie bepaald en vergunning geregeld. "Alfons was ook direct enthousiast en dacht met ons mee, dat was erg fijn. Het ontwerp is gemaakt door Gerrit en met een paar buurmannen hebben we het gezamenlijk in elkaar gezet en geplaatst”, aldus Mattie. Op de vraag waarom er voor een insectenhotel is gekozen kan hij kort zijn: “We zijn eigenlijk allemaal natuurmensen in deze straat, veel van ons zitten ook bij de jacht. Daar komt het uit voort.”

 

Voor de officiële opening van het insectenhotel was de hele buurt uitgenodigd. De eer voor de openingshandeling kwam toe aan wethouder Erik Volmerink en buurvrouw Tine Papenburg, die met haar bijna 90 jaren de oudste buurtbewoner is. Voor de feestelijke gelegenheid trakteerde de wethouder op taart.

 

Initiatieven

De Contactpersonen Openbare Ruimte, Jan Busscher en Alfons Hottenhuis, ondersteunen bewoners bij de inrichting van hun wijk of buurt. “In de hele gemeente kwamen buren bij elkaar om activiteiten te ondernemen, als was het door het coronavirus wel wat minder dan vorig jaar”, vertelt Alfons Hottenhuis. Een overzicht met alle initiatieven in de gemeente Tubbergen staat op www.burendag.nl

 

Wilt u ook met uw buurt aan de slag in uw leefomgeving? Dan hoeft u niet perse te wachten tot Nationale Burendag. De inrichting, het beheer en onderhoud van de leefomgeving is iets van ons samen. Hebt u ook vragen of wilt u meer informatie over wat u in uw omgeving kunt doen of hoe u deze anders kunt inrichten? Dan kunt u contact opnemen met de Contactpersonen Openbare Ruimte via tel. (0546) 628000.

 

Foto v.l.n.r.: Gerrit Hartman, Tine Papenburg, Erik Volmerink, Mattie Platvoet en Gerard Deterink.