Algemeen

Stichting Essenkracht realiseert eerste zonnedak in Langeveen

LANGEVEEN - 376 zonnepanelen zijn in de afgelopen weken geplaatst op het dak van pluimveebedrijf Maatschap ter Braak. Dit is het eerste project dat door Stichting Essenkracht is gerealiseerd en levert 110.000 kWh stroom per jaar, genoeg om ongeveer 30 huishoudens van stroom te voorzien.

Stichting Essenkracht is een dorp overschrijdend samenwerkingsverband en heeft als doelstelling de energietransitie in de gemeente Tubbergen te versnellen. Dit gebeurt volgens het principe lusten en lasten lokaal, waar de opbrengsten van de projecten zoveel mogelijk terugvloeien naar de inwoners van de gemeente Tubbergen. Het zonnedak in Langeveen is daar een mooi voorbeeld van.

Het project is gefinancierd door een SDE-subsidie, een lening van het Energiefonds Noordoost Twente en het Rabofonds Langeveen. De installatie heeft een terugverdientijd van 7 jaar. Een deel van de opbrengst is voor de eigenaar van het dak, daarnaast heeft het project een geschatte opbrengst voor de lokale gemeenschap van €50.000,- over een periode van 15 jaar. De opbrengsten gaan naar een maatschappelijk doel in Langeveen, dit doel zal met de officiële opening volgende maand bekend worden gemaakt.

Nu het project in Langeveen is gerealiseerd wil Essenkracht graag de kennis en ervaringen delen om meer daken van zonnepanelen te voorzien. Heeft u ook een dak en wilt u ons helpen onze gemeente een stukje duurzamer te maken, ga dan voor meer informatie naar www.essenkracht.nl.