Algemeen

Thije Stange schrijft winnend gedicht over 75 jaar bevrijding

TUBBERGEN - ‘Een gedicht dat de jury raakte’: zo betitelde jurylid en gedeputeerde Roy de Witte het gedicht van Thije Stange (7)  uit Geesteren afgelopen dinsdagmiddag in het gemeentehuis in Tubbergen. Met zijn vierregelige vers won de St. Aloyisiusschoolleerling de gedichtenwedstrijd die als thema 75 jaar vrijheid droeg. De wedstrijd was een onderdeel van de lessen over 75 jaar bevrijding en vrijheid met het oog op de start van de herdenking. Deze zou zaterdag 4 april plaatsvinden in Tubbergen maar kon vanwege het coronavirus niet doorgaan. Naast het gedicht op plexiglas werd deze middag tevens een samengesteld schilderij onthuld, gemaakt door verschillende leerlingen van de Tubbergse TOF basisscholen.

In het kader van 75 jaar vrijheid, waren de basisscholen in de gemeente Tubbergen in januari al begonnen met de lessen over bevrijding en vrijheid. Leerlingen van de groepen 3 tot en met 8 schreven hierover een gedicht. Van de in totaal 1700 gemaakte gedichten kreeg de jury er 54, die van de winnaars per leerjaar, voorgelegd. Hieruit kozen de juryleden uiteindelijk acht genomineerden.

Bloemen voor Tubbergen

Burgemeester Wilmien Haverkamp verwelkomde samen met kinderburgemeester Kristy Geuke de aanwezigen in de hal van het gemeentehuis. “We keken met z’n allen enorm uit naar  4 april”, sprak Haverkamp tot de aanwezigen. “Helaas liep het door corona allemaal anders. Wat wel doorging was het programma op de basisscholen; 75 jaar vrijheid. Voor jongeren is het belangrijk om te horen hoe het is om in oorlog te leven. En hoe het is om beperkt te zijn in je vrijheid. Dat heeft de coronacrisis ons de afgelopen tijd ook wel een beetje laten voelen.” Voordat Roy de Witte tot de bekendmaking van het winnende gedicht over gaat, overhandigt Marcel Wendrich, programma adviseur project 75 van het Nationaal Comité 4 en 5 mei de burgemeester een bos bloemen. “Heel jammer dat we de start van 75 jaar vrijheid hier niet konden houden”,  liet hij weten. “Daarom deze bos bloemen voor de burgemeester en voor de inwoners van Tubbergen.”

 

Kort maar krachtig, herkenbaar en dichtbij

De deskundige jury, bestaande uit juryvoorzitter Roy de Witte gedeputeerde van de provincie Overijssel,

Carlijn Steenbakker, schrijfster, Evelien Gerritsen, werkzaam bij de bibliotheek in Tubbergen, Ylfva Bekhuis, studente Nederlands en Bas Klaassen journalist, had er een zware kluif aan om het beste gedicht te kiezen . “Het is mooi om te zien dat er zoveel talent is in onze gemeente”, vond De Witte. “Vrijheid is niet vanzelfsprekend. En de gedichten laten ons zien dat de pen machtiger is dan het zwaard. De lat lag dan ook hoog. Dat maakte het lastig om een keuze te maken maar het is toch gelukt. Het winnende gedicht is kort maar krachtig, herkenbaar, dichtbij en heel mooi geschreven door een zevenjarig,” vatte hij samen. Nadat zijn naam werd genoemd onthulde winnaar Thije Stange samen met De Witte zijn gedicht op plexiglas. Dit kreeg een prominente plek naast de ingang van de Raadszaal.

 

Het winnende gedicht

Hieronder volgt de tekst van het winnende gedicht.

‘Wij zijn al vrij

Gelukkig maar

Ik ben blij dat er geen oorlog meer is

Ik hoop dat er geen oorlog meer komt ‘

“Het gedicht heb ik zelf bedacht”,  vertelde de trotse winnaar Thije. “Op school leerde dat ik dat het fijn is dat er geen oorlog meer is. Daar heb ik over geschreven. Vier regels”, benadrukt de dichter. ,,Dat vond ik wel genoeg.”

Van de 54 geselecteerde gedichten is ook een gedichtenboekje samengesteld. Het boekje is te koop.

 

Blijvende herinnering aan 75 jaar vrijheid

Een tweede onthulling maakte de bijeenkomst dinsdagmiddag compleet. Alle leerlingen van de groepen 1 tot en met 8 van alle negen basisscholen was gevraagd een schilderij te maken over bevrijding en vrijheid. Ook hiervoor werd  van ieder leerjaar een schilderij gekozen waar vervolgens één groot kunstwerk van is gemaakt. Het kleurrijke schilderij hangt in de hal van het gemeentehuis. 

 “Ik ben er trots op dat wij in ons gemeentehuis zo’n mooi schilderij hebben”, merkte wethouder Ursula Bekhuis op. “En ook nog een gedicht. Na vandaag zijn we twee hele bijzondere kunstwerken van kinderen rijker.”