Algemeen

Toeristisch Vasse klaar voor de toekomst

VASSE - Het afgelopen jaar is er in Vasse hard gewerkt aan de uitvoering van een toeristisch plan ter versterking van het toerisme in Vasse en omstreken als onderdeel van Mijndorp2030. Met name nu in deze coronatijd ziet men hoe belangrijk het toerisme voor Vasse en omstreken is. Het is één van de pijlers van de lokale economie. Het schept veel werkgelegenheid en zorgt voor de nodige leefbaarheid binnen het dorp.

Mijn Dorp 2030
Toen twee jaar terug de gemeente Tubbergen elk dorp de gelegenheid gaf om zelf een invulling te geven aan zijn kernagenda zijn er in Vasse verschillende werkgroepen in het leven geroepen. Eén daarvan was de werkgroep Toerisme. Na rondvraag in Vasse bleek er veel draagvlak en behoefte te zijn om Vasse nog beter op de kaart te zetten om zich zodanig nog sterker te kunnen profileren als toeristische trekpleister in Twente. Samen met de werkgroep heeft Dagmar Boerrigter als projectleider de kar getrokken en is er een start gemaakt met een inventarisatie waaraan in Vasse e.o. behoefte was. Dat heeft geresulteerd in een lijst met een aantal projecten die nu nagenoeg allemaal zijn afgerond.
 
Samenwerking 
Een grote kracht bij het tot stand komen van de projecten was de goede samenwerking tussen alle betrokken partijen. Zo is er een goed contact met de provincie Overijssel en de gemeente Tubbergen geweest inzake de subsidies. Zij hebben naast financiële ondersteuning ook prima geholpen met een groot aantal andere zaken die van belang zijn geweest om tot dit eindresultaat te komen. Er was een goede samenwerking met de plaatselijke ondernemersvereniging, Toeristisch Glinsterend Tubbergen, de werkgroep Toerisme, agrariërs en inwoners. Het is echt een plan voor en door Vasse geworden aldus Theo Lansink, voorzitter van de dorpsraad. 
 
Realisatie 
Bij de realisatie van de projecten is zoveel mogelijk samengewerkt met lokale ondernemers en leveranciers. Zo kon er nog meer inhoud worden gegeven aan het ‘mijn-dorp-gevoel’.
 
De projecten
• Nieuwe entreeborden bij de ingang van het dorp. Bij de ingangen van de dorpen Vasse en Manderveen zijn nieuwe entreeborden gerealiseerd waarop iedere bezoeker welkom wordt geheten en waarop de lokale evenementen komen te hangen die er op dat moment zijn.
• Het realiseren van een plattegrond met toeristische highlights. Van veel toeristische ondernemers kwam de vraag om een plattegrond te ontwikkelen met daarop alle bezienswaardigheden en ondernemers in de omgeving. Deze kan worden meegegeven aan wandelaars, fietsers, etc. Deze plattegrond is samen met de ondernemersvereniging gerealiseerd. 
• De lentetintentocht (vanwege corona doorgeschoven naar 2021). Door een groep ondernemers zou in mei 2020 de eerste editie van de ‘Lentetintentocht’ georganiseerd worden. Het concept is klaar. Echter vanwege de corona-uitbraak is het evenement doorgeschoven naar 2021. 
• Een nieuw logo voor Vasse. Er is een nieuw logo gerealiseerd voor Vasse. Het logo bevat de elementen die karakteristiek zijn voor Vasse. 
• Verse melktap bij de boer (incl. promotiebord, etc.). In samenwerking met de agrariër is er een tap voor verse melk gerealiseerd bij Erve Scholten in Hezingen. Daarbij is een mooi promotiebord gemaakt dat in dezelfde lijn ligt met de huisstijl van de overige projecten. 
• Hanging baskets. Vasse wordt opgefleurd met bloembakken om de lantaarnpalen in het dorp. Deze geven Vasse gelijk al bij binnenkomst een vrolijke en welkome uitstraling. 
• Promotiefilm over Vasse. Er is een promotiefilm gemaakt over Vasse met daarin al het mooie wat Vasse en omgeving te bieden heeft. Voor ondernemers en inwoners is deze film voor promotie van Vasse vrij te gebruiken.