Algemeen

Troostdekentjes naar ziekenhuis in Tanzania

TUBBERGEN - In gemeente Tubbergen is een ’Werkgroep troostdekentjes’ actief. De Werkgroep troostdekentjes is in september 2007 gestart met het maken van troostdekentjes. Dit zijn kleine quiltjes voor ouders, waarvan de baby voor, tijdens of vrij snel na de geboorte overlijden. De dekentjes werden, meestal in het ziekenhuis, anoniem aangeboden aan de ouders, als troost om het kindje erin te leggen of om over het kindje te leggen. De dekentjes van de werkgroep zijn naar diverse ziekenhuizen gegaan, bijvoorbeeld naar Hardenberg, Almelo, Zwolle, Amsterdam en zelfs een ziekenhuis in België. Helaas is er geen vraag meer naar troostdekentjes. Ouders kiezen nu meer voor een eigen ritueel om afscheid te nemen van hun kindje. Hierdoor had de werkgroep nog een flinke voorraad.

Troostdekentjes voor ouders in Tanzania

Laurien Bels uit Bruinehaar loopt momenteel stage in een ziekenhuis in Dar es Salaam in Tanzania. Hier komt het regelmatig voor dat baby’s voor, tijdens of vrij snel na de geboorte overlijden. Hierdoor ontstond tijdens een gesprek het idee om een flink aantal troostdekentjes aan te bieden aan dit ziekenhuis. Dit idee werd vol enthousiasme ontvangen. Maandag 17 oktober jl. heeft Laurien de dekentjes overhandigd aan enkele collega’s van het ziekenhuis. De dankbaarheid voor dit mooie gebaar was erg groot.

Van troostdekentjes naar droomdekens

Omdat er dus geen vraag meer is naar troostdekentjes is de werkgroep gestart met het maken van droomdekens voor langdurig zieke kinderen. Hiervoor hebben zij contact met de Stichting Regenboogboom, die zorgt voor de verspreiding van de droomdekens.Elke eerste maandagmiddag van de maand komt de werkgroep samen om gezellig met elkaar bezig te zijn met een droomdeken, om deze dan verder thuis bijvoorbeeld af te maken. 

Belangstelling voor het maken van droomdekens?

Wie dit een mooi initiatief vindt en houdt van naaien en/of quilten is van harte welkom om mee te komen doen. Ook mag u vrijblijvend eens langs komen voor nadere informatie. De werkgroep komt elke eerste maandag van de maand bij elkaar van 13.30 tot 15.30 uur in het parochiecentrum in Tubbergen. Voor nadere informatie kunt u ook contact opnemen met Ans Schothuis, tel. 0640332633.