Algemeen

Tubbergen eert veteranen met hijsen van veteranenvlag

TUBBERGEN - Voor het gemeentehuis in Tubbergen werd onlangs de veteranenvlag gehesen. Deze nieuwe vlag is een eerbetoon aan veteranen gevochten hebben voor de vrijheid van Nederland en voor mensen die daarvoor hun leven hebben gegeven. Burgemeester Wilmien Haverkamp hees de vlag samen met veteraan Joop Kleinhaarhuis uit Geesteren tijdens de landelijke veteranendag. Op de kleurrijke vlag staat een gouden letter V afgebeeld, dezelfde vorm als de veteranenspeld. De V staat voor veteraan vrede en veiligheid.

Sinds 2005 is veteranendag een nationaal evenement waarop heel Nederland haar meer dan 100.000 veteranen bedankt die zijn ingezet in dienst van de vrede, nu en in het verleden. Vanaf nu wordt ieder jaar op deze dag de veteranendag in Tubbergen gehesen.

Groot contrast

Hoeveel veteranen er in Tubbergen wonen, kan burgemeester Haverkamp zo niet zeggen. Joop Kleinhaarhuis mag zich in elk geval zo noemen. De 33-jarige veteraan werd van oktober 2008 tot februari 2009 uitgezonden naar Afghanistan waar hij werkte voor de Force Protection, de beveiliging, van de luchtmacht. “Je komt er in een totaal andere wereld terecht”,  vertelt Joop. “Het contrast met hier is immens groot. Persoonlijk vind ik het ook geen eerlijke oorlog. Er gebeuren daar vreselijke dingen. Een aantal kinderen uit de buurt maakten eens een praatje met Amerikaanse militairen. De volgende dag waren die kinderen weg…”

Waardevolle ervaring

 Joop vervolgt: “In totaal waren er ruim 10.000 militairen aanwezig uit verschillende landen. Het maakte op mij veel indruk om daar onderdeel van te zijn. Ik was op dat moment 20 jaar en ben in één klap een stuk volwassener geworden. Een paar dagen nadat ik weer thuis kwam, was het carnaval. Toen moest ik wel even omschakelen; van een militair kamp naar een feesttent.”

Inmiddels heeft Joop zijn loopbaan bij Defensie afgesloten. Hij werkt nu als Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige. De ervaring die hij opdeed in Afghanistan, blijkt ook in zijn huidige functie van waarde. “Bij Defensie leerde ik om onder druk te presteren en kalm te blijven. In mijn huidige werk kan ik daardoor goed het overzicht bewaren door niet mee te gaan in crisissituaties.”

Veteranenvlag; een mooi symbool

Volgens de oudgediende weten veel mensen niet in welke landen het Nederlandse leger actief is en wat militairen er allemaal doen. “Bij het woord veteranen wordt al snel gedacht aan de Tweede Wereldoorlog, de Vietnamoorlog of de oorlog in Srebrenica”, vervolgt Joop. “Maar ook in Afghanistan en Mali hebben onze militairen gestreden. Veteranen mogen wat mij betreft wel meer waardering krijgen. Daarom vind ik de jaarlijkse veteranendag een goed initiatief  en de veteranenvlag die nu voor het gemeentehuis in Tubbergen hangt, een mooi symbool.”

Burgemeester Haverkamp is het daarmee eens. “Meer waardering voor veteranen vind ik terecht”,  laat ze weten. “Zij zetten zich in voor vrede en vrijheid waarbij ze een groot risico lopen voor hun eigen leven. Daarom wappert deze vlag vanaf nu ieder jaar op veteranendag voor het gemeentehuis in onze gemeente.”

Foto’s: Caspar Kouijzer