Algemeen

Tubbergse jeugd ontvangt appje van burgemeester Haverkamp

TUBBERGEN – Hoe kun je jongeren het beste en snelste benaderen om hen te vragen om begrip en inzet voor de corona maatregelen? Deze vraag hield burgemeester Wilmien Haverkamp bezig. In overleg met het college en het communicatieteam besloot de burgermoeder een persoonlijk appbericht te versturen. Om de jeugd te informeren maar zeker ook om hen een hart onder de riem te steken. Afgelopen week kreeg de app een vervolg. Samen met kinderburgemeester Kristy Geuke maakte ze een filmpje waarin ze activiteitentips geven waarbij de anderhalve meter afstand regel prima opgevolgd kan worden.

OpBurgemeester Haverkamp en kinderburgemeester Kirsty Geuke tijdens de Samenloop voor Hoop.

Even naar buiten met onze burgemeesters is de titel van de videofilm. Het filmpje is, evenals de jongeren app massaal geliket en gedeeld.

Samen in beweging
In de videofilm hebben kinderburgemeester Kirsty Geuke en burgemeester Haverkamp eerst telefonisch contact. Ze besluiten samen even naar buiten te gaan. Daarbij houden ze de maatregel: anderhalve meter afstand van elkaar in acht. Ondertussen stelt Kirsty allerlei vragen aan de burgemeester die zij op haar beurt weer beantwoordt. Het filmpje, dat speciaal voor kinderen bedoeld is, is te zien op Youtube.com, op de gemeentelijke website en op de Facebookpagina van de gemeente Tubbergen. 

Open brief en jongerenapp
Burgemeester Haverkamp begon haar persoonlijke benadering met een open brief aan alle inwoners van de gemeente Tubbergen. De brief is terug te lezen op de gemeentelijke website en de Facebook pagina van de gemeente Tubbergen. Maar de burgermoeder wilde tevens een warm woord  richten tot de jeugd. “We bedachten dat jongeren waarschijnlijk meer contact hebben via appgroepen dan via Facebook”, legt Erna Ekkelkamp, woordvoerder bij de gemeente uit. “Het bericht is vervolgens door het college gedeeld met hun eigen kinderen en jongeren die zij kennen.” Ook de directeur van Canisius Tubbergen, Maaike Hagedoorn stuurde het bericht aan alle mentoren met de vraag of zij het hun leerlingen willen doorsturen.

Haverkamp stuurde met het bericht een informatiefilmpje mee waarin uitgebreid uitleg wordt gegeven over het corona virus.

 

Hieronder is de tekst te lezen van de app aan de jeugd.

‘Beste jongere,

Wat is er nou leuker dan dat je de avonden en weekenden lekker samen met je vrienden door kan brengen in de keet? Toch wil ik je vragen om dit de komende drie weken niet te doen. Niet omdat ik je de gezelligheid niet gun, maar omdat het serieus verstandiger is om even fysieke afstand te nemen.

Zoals je weet is corona enorm besmettelijk. Jongeren lijken er wat minder vatbaar voor te zijn maar zij kunnen ziek worden. Dat moet je niet willen want het zou toch ontzettend naar zijn als jouw ouders of opa’s en oma’s via jou worden besmet. De enige manier om de verspreiding van het virus te vertragen is om ons allemaal, van jong tot oud aan de regels te houden. 

Het is niet leuk, maar het is op dit moment wel het beste wat we kunnen doen. Dit filmpje heb je vast al wel voorbij zien komen op internet, maar ik wil hem je toch even sturen. Want hierin wordt heel duidelijk uitgelegd waarom het zo ontzettend belangrijk is om ons aan de maatregelen te houden.

Ik weet dat ik veel van je vraag, maar ik hoop toch dat ook jij je de komende tijd aan de maatregelen houdt en in plaats van live tijd met je vrienden door te brengen, zoveel mogelijk thuisblijft en contact houdt via WhatsApp, Snapchat en alle andere sociale media die je hebt. Ik zeg het niet graag maar ik hoop dat je de komende weken je mobiel extra gebruikt om je vrienden te contacten en wat minder de deur uitgaat.

Een hartelijke groet van burgemeester Wilmien Haverkamp-Wenker.’